Omul liliacNu, nu este vorba despre cei ce cred că NASA a regizat aselenizarea, ci despre faptul că în 1835 a fost publicată o serie de articole în ziarul american New York Sun despre noi observaţii asupra Lunii care demonstrau că există viaţă selenară inteligentă.

 

 

 

 

 

Descoperirea îi era atribuită celui mai cunoscut astronom al acelor vremuri, Sir John Herschel, despre care se spunea că inventase un telescop nemaiîntâlnit de puternic pentru acea perioadă. Autorul adevărat a rămas oficial necunoscut, însă părerea generală este că un anume ziarist pe nume Richard A. Locke a realizat seria de articole cu gândul că senzaţionala ştire va creşte apreciabil vânzările ziarului, dar nu numai. Se pare că ar fi fost şi un mod de a protesta împotriva mai multor teorii astronomice ridicole, cum ar fi observarea unor forme geometrice pe satelitul nostru, ca şi zone colorate diferit ce duceau cu gândul la zone de vegetaţie.

Bineînţeles, astăzi ştim ca Luna este moartă şi rece. Însă în secolul al XIX-lea nu se ştiau multe lucruri despre celelalte corpuri din sistemul solar. Astfel că posibilitatea vieţii lunare, chiar existenţa unei civilizaţii, nu părea ceva imposibil.

Sa vedem cum era descrisă viaţa selenară... Bizoni, unicorni albaştri, amfibieni sferici - zoologia părea desprinsă din basme. Specia inteligentă era reprezentată de umanoizi cu aripi de liliac. Mai mult, se presupunea că în privinţa asta se asemănau mult cu oamenii, care avuseseră odată aripi, dar le pierduseră la un moment dat. Mai mici în înălţime decât noi, se spunea că erau acoperiţi, exceptând faţa, de o blană scurtă şi roşcată, iar aripile erau din membrană subţire, fără păr. Faţa le era de culoare galbenă, cu o expresie inteligentă.

 

Viaţa pe Lună
Amfiteatrul de rubin

 

Se pare că toate creaturile lunare erau vegetariene, căci nu fusese observată nici măcar o fiinţă carnivoră sau feroce. Astrul nopţii părea un paradis.

Se pare că scopul a fost atins şi vânzările au crescut considerabil, iar New York Sun a devenit un ziar de succes. În ziua în care a apărut articolul despre descoperirea fiinţelor inteligente, s-a atins un număr record de vânzări, cel mai mare până la acea dată în lume.

 

Omul liliac



Abia după câteva săptămâni de la apariţia articolelor s-a descoperit ca totul fusese o farsă. Chiar şi după deconspirare, au existat mulţi care au crezut în continuare în existenţa vieţii selenare şi au continuat să ceară amănunte şi ştiri noi.

Ziarul american nu a recunoscut oficial niciodată că seria de articole a fost o păcăleală. Iar Sir John Herschel, astronomul căruia i-au fost pe nedrept atribuite articolele, a fost la început amuzat de idee, însă în timp a fost deranjat de numărul tot mai mare de persoane care îi cereau lămuriri despre civilizaţia inexistentă.



Bibliografie:
www.universetoday.com/84577/the-great-moon-hoax-of-1835/
365daysofastronomy.org/2011/04/01/april-1st-the-great-moon-hoax/
www.historybuff.com/library/refmoon.html

credit imagini: wikipedia.org

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.