Nava cu motor warpDeplasarea warp, cel mai bine cunoscută din serialul Star Trek, s-ar putea muta din domeniul ştiinţifico-fantasticului în cel al realităţii ştiinţifice mai curând decât s-a crezut. Harold White, de la Centrul Spaţial Johnson al NASA, crede că "există speranţă".

 

 

 

O astfel de deplasare ne-ar permite să ne mişcăm cu viteze mai mari decât cea a luminii deplasând întreg spaţiul în care ne aflăm, neîncălcând astfel legile relativităţii. Însă fizica acestei propulsii până acum cerea imense cantităţi de energie, pe care încă nu suntem capabili să le producem sau captăm.

Harold White spune că ar putea exista posibilitatea ca energia necesară unei propulsii warp să nu fie nici pe departe atât de mare.

Cum ar arăta o navă dotată cu motor Alcubierre (Alcubierre este omul de ştiinţă de a propus prima oară acest tip de deplasare)? Ar avea o formă de minge de rugby, înconjurată de un inel de materie exotică ce ar contracta spaţiul în faţa navei şi l-ar alungi în spatele acesteia. Astfel s-ar putea ajunge la o viteză de zece ori mai mare decât cea a luminii.


 


Până în prezent calculele realizate arătau că pentru acest proces este nevoie de o energie imensă, de talia echivalentului masei planetei Jupiter. White însă susţine că dacă se produce o ajustare a formei inelului ce înconjoară nava ar fi nevoie doar de maxim o tonă masă echivalentă în energie.

Şi cum calculele singure nu schimbă viitorul, White şi colegii săi au trecut deja la experimente de laborator. Cu ajutorul unui interferometru laser vor studia cum se produc şi se comportă versiuni minuscule ale modificărilor în spaţiu-timp.





Bibliografie:
warp-drive-possible-interstellar-spaceflight

Scris de: Gabriela Costache
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.