Echipajul lui Mars 500Până la o adevărată călătorie pe Marte, ne mulţumim cu simularea acesteia. Şase "cosmonauţi" care au simulat un zbor pe Planeta Roşie s-au "întors" pe Pământ la începutul lui noiembrie 2011, după 520 de zile de izolare. Detalii despre bizarul experiment, în cele ce urmează.

 

 



Situaţie asemănătoare, oarecum, cu cea din filmul "Matrix" – în care realitatea nu era ceea ce părea. De data asta însă cei şase temerari erau perfect conştienţi de situaţie, fără necesitatea de a alege între... pilula roşie şi cea albastră.

Un experiment destul de bizar, dar util, având în vedere faptul că un zbor pe planeta Marte ar putea avea loc în următorii 20 ani, a fost efectuat în apropierea Moscovei. Şase "cosmonauţi" au fost complet izolaţi şi sigilaţi într-un modul de mărimea unui autobuz, pentru a se studia ce se întâmplă cu aceştia din punct de vedere fizic, dar şi psihic, în timpul unui zbor spre Planeta Roşie. Perioada de izolare a fost de 520 de zile! Deci un an şi 5 luni, timp în care cei şase voluntari, trei ruşi, un chinez, un francez şi un italo-columbian, nu au părăsit acest spaţiu extrem de redus şi au avut posibilităţi limitate atât pentru a se alimenta, cât şi pentru a comunica cu baza - Pământ.

Modulul în care au fost izolaţi pe data de 3 iunie 2010 nu avea ferestre şi era foarte asemănător unei eventuale nave spaţiale care ar porni spre Marte. Acest proiect, denumit Mars500, a fost cel mai lung experiment de acest tip efectuat vreodată. Unul precedent, început în anul 2000, şi care ar fi trebuit să dureze 420 de zile, a fost întrerupt mai repede din cauza unei bătăi între doi participanţi şi a... sucirii braţului unicei femei care participa la proiect de către un alt participant. De remarcat că cei şase participanţi la Mars500 nu au avut nici un fel de conflicte.

Perioada de 520 de zile a fost aleasă ţinând cont că o călătorie până la Marte ar dura circa 6 luni la dus şi 6 luni la întors, iar explorarea planetei ar putea, la rândul ei, dura câteva luni.


 

Cosmonauţii de pe Mars500 s-au "întors" pe Pământ obosiţi, puţin stresaţi, cu păr mai puţin şi fără poftă de mâncare şi au declarat că au avut probleme cu somnul. Diferenţa cea mai mare faţă de o adevărată călătorie a constat, evident, în faptul că cei şase au simţit în permanenţă câmpul gravitaţional terestru, în timp ce într-o adevărată călătorie lucrurile ar fi foarte diferite din acest punct de vedere. Participanţii la proiect s-au spălat destul de rar, au fost în permanenţă (mai puţin momentele petrecute în baie) în faţa camerelor video şi li s-au efectuat zilnic teste de urină şi sânge. În timpul celor 520 de zile cei 6 au efectuat ture de lucru de câte 8 ore, timp în care simulau pilotarea aparatului, efectuau experimente ştiinţifice, făceau sport sau se dedicau altor ocupaţii. Comunicarea cu "baza" şi cu familia era prin Twitter şi, atât la trimiterea, cât şi la primirea mesajelor se introducea o întârziere de circa 40 de minute – care simula timpul necesar semnalului să ajungă de la Pământ pe Marte. În luna februarie 2011 trei dintre membrii echipajului au simulat o ieşire pe solul Planetei Roşii. Practic au coborât într-o încăpere întunecată, plină cu nisip, cu un echipament ce cântarea 32 de kg.

 


Pentru adevărata misiune sunt necesari alţi circa 20 de ani; poate copiii sau nepoţii temerarilor voluntari din cadrul proiectului Marte500 vor participa la un zbor adevărat şi îşi vor aminti cu nostalgie de cei care au stat izolaţi 520 de zile pentru simularea zborului şi înţelegerea proceselor biologice, dar şi a mecanismelor psihice care au loc.


 

Pentru mai multe detalii şi fotografii accesaţi pagina de mai jos:
http://www.esa.int/SPECIALS/Mars500/SEMB9ALUBUG_0.html

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.