Două sunt ideile principale pe care marele fizician descoperitor al quarcurilor ni le propune în prezentarea de mai jos. Pe de o parte, este vorba despre faptul că de-a lungul secolelor în lumea fizicii s-a împământenit un criteriu pe cât de straniu, pe atât de eficient în alegerea teoriilor corecte, şi anume frumuseţea ori, altfel spus, eleganţa lor matematică. Al doilea lucru de menţionat se referă la fenomenul emergenţei. "Nu ai nevoie de mai mult pentru a obţine mai mult", spune Gell-Mann, încercând să explice că adaosurile supranaturale nu îşi au locul alături de legile fizicii şi chimiei pentru a oferi explicaţia apariţiei vieţii pe Terra. La fel, conştiinţa umană emerge din legile neurobiologiei şi o serie de evenimente întâmplătoare.

 

Murray Gell-Mann
Murray Gell-Mann

 


Urmăriţi-l în continuare pe laureatul din 1969 al Premiului Nobel pentru fizică, supranumit şi "omul cu 5 creiere", împărtăşind auditoriului cu un umor aparte câteva din experienţele pe care le-a acumulat într-o viaţă dedicată studiului particulelor elementare şi fizicii cuantice.

 

Traducerea în limba română a conferinţei TED de mai jos este realizată de Laszlo Kereszturi.

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.