James Randi este deja o figură legendară în SUA şi Canada. Magician de profesie (dacă arta scamatoriei poate fi considerată o meserie), Randi şi-a clădit în timp o reputaţie solidă ca investigator şi demistificator al fenomenelor paranormale şi al pseudoştiinţei, în general. Celebritatea sa a atins cote maxime în momentul în care, în anul 1996, Fundaţia James Randi pentru Educaţie a decis să ofere un premiu de un milion de dolari oricui este capabil să demonstreze, urmând proceduri corespunzătoare de testare (convenite în prealabil de comun acord cu solicitantul), abilităţi ori însuşiri paranormale, supranaturale.

Este bine de ştiut că până în prezent nimeni nu a trecut nici măcar testele preliminare (cu excepţia amuzantă a datei de 1 aprilie 2008 când, cu ocazia Zilei Păcălelii, Randi şi Seth Raphael, un alt magician, au făcut la M.I.T. Media Lab o demonstraţie a uluitoarelor abilităţi de mediu ale celui din urmă).

Vă invităm să îl urmăriţi în continuare pe James Randi vorbind timp de aproape 18 minute cu o vitalitate de invidiat pentru cineva care tocmai a înghiţit un flacon de somnifere (e drept, homeopatice) despre demitizarea paranormalului şi punerea în lumina cuvenită a pseudoştiinţei.

Traducerea în limba română a conferinţei TED de mai jos este realizată de Ioana Popa.

 

 

Dezbaterile TED pot fi văzute integral pe site-ul TED.com, iar materialele video sunt distribuite sub licenţa Creative Commons (CC).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.