Un tată de gemeni din regiunea Hòa Bình din nordul Vietnamului a cerut efectuarea unui test pentru a se stabili dacă ambii copii sunt ai săi. Rezultatul testului a arătat că, în fapt, este tatăl biologic al unui singur copil, celălalt fiind conceput de mamă cu un alt bărbat... Cum e posibil aşa ceva?
Oricât de surprinzător ar părea, cazul este unul real şi nu este singular. Se numeşte superfecundaţie heteropaternală şi, după unele estimări survine în unul din 400 de cazuri de naşteri de gemeni. În ce priveşte gemenii non-identici, frecvenţa este de 2,4%...


Cum e posibil?

Desigur, întâi de toate este nevoie de doi bărbaţi cu care mama să aibă contact sexual - şi asta într-o perioadă scurtă de timp, cu cel mult o zi înainte şi după ovulaţie, pentru ovulul poate fi fertilizat într-o fereastră de 12-24 ore de la eliberare.

Pentru ca superfecundaţia heteropaternală să aibă loc, trebuie ca mama să elibereze două ovule, care să fie fecundate de spermatozoizi aparţinând unor bărbaţi diferiţi.


Este superfecundaţia heteropaternală specifică omului?


Nu, fenomenul nu este specific omului. În fapt sunt cunoscute cazuri de superfecundaţie heterpaternală la câini, pisici sau rozătoare.Adaptare după Twins with different fathers