Glanda tiroidăTiroida este o glandă endocrină, localizată la om lateral şi inferior faţă de cartilajul cricoid (acesta aparţine laringelui). Este aşezată de o parte şi alta a traheei, fiind formată din doi lobi, ce sunt uniţi între ei printr-un istm. Detalii în continuare.

 

 

 

 

Pentru a se putea face o idee mai clară despre localizarea tiroidei, se menţionează faptul că, anatomic vorbind, laringele se continuă cu traheea. Laringele, care este alcătuit din mai multe cartilaje, unele pereche, altele nepereche, are şi un cartilaj numit tiroid. Numele tiroidei provine de la acest cartilaj al laringelui. Tiroida are o greutate medie de 12-25 g şi formă de fluture, fiind prezentă la toate vertebratele.


Structura tiroidei

Ţesutul glandular tiroidean este constituit dintr-un mare număr de celule epiteliale ce sunt organizate în foliculi. În interiorul acestor foliculi se află coloidul.

Coloidul este un material vâscos şi omogen ce are rol în depozitarea hormonilor. Acesta conţine o proteină numită tireoglobulină, al cărei constituent principal este aminoacidul tirozină. Tirozina are un rol esenţial în formarea hormonilor tiroidieni.

 

Glanda tiroidă

 
Hormonii tiroidienii

Probabil tot aţi auzit de faptul că iodul este foarte important pentru organismul uman şi lipsa acestuia conduce la dezechilibre grave. În cele ce urmează, vom explica de ce iodul este atât de special pentru sănătatea noastră. În membranele celulelor epiteliale ale foliculilor există pompe de iod, ce captează iodul din sânge, proces numit iodacaptare. Dar pentru ce îi trebuie tiroidei ionii de iod? Răspunsul este foarte simplu: odată ce ajung în coloid, ionii de iod se cuplează cu tirozina, rezultând doi compuşi: monoiodtirozina şi diiodtirozina. Atunci când două molecule de diiodtirozină se unesc, rezultă tiroxina, unul dintre hormonii tiroidei. Când se uneşte o moleculă de diiodtirozină cu o moleculă de monoiodtirozină, rezultatul este un alt hormon al tiroidei: triiodotironina. Concentraţia de iod din interiorul foliculului este de 30-50 de ori mai mare decât concentraţia din sânge a acestuia. Aşadar, în lipsa ionilor de iod, rezultatul va fi o hiposecreţie a hormonilor tiroidieni.

Zilnic se eliberează aproximativ 90 mg de tiroxină şi până în 35 mg de triiodotironină. Cei doi hormoni au efecte asemănătoare la nivel tisular, dar triiodotironina, deşi într-o cantitate mai mică, acţionează mai rapid şi este mai activă decât tiroxina.

Pentru a îndeplini necesităţile tiroidei, ingestia de iod ar trebui să fie de 250-300 mg în 24 de ore. Din această cantitate, aproximativ o treime va fi folosită de tiroidă, restul de iod fiind eliminat pe cale renală sau depozitat în muşchi, oase şi piele.


Modul de acţiune a tiroxinei şi a triiodotironinei


Hormonii tiroidieni intervin în dezvoltarea organismului şi a creierului la copil, astfel încât influenţează formarea tecii de mielină şi a sinapselor. În timpul vieţii intrauterine, ei influenţează formarea gonadelor. Intervin în lipoliză (înlăturarea colesterolului din sânge) şi scad rezervele adipoase. Au efect hiperglicemiant şi stimulează sintezele proteice. De asemenea, produc iritabilitate şi nelinişte.


Patologie

Hipersecreţia de hormoni duce la apariţia bolii Basedow - Graves. Simptomele acestei boli sunt: exoftalmie (globi oculari proeminenţi), creşterea în volum a tiroidei, pierderea în greutate, nervozitate, tremurături ale mâinilor, piele caldă şi umedă.

Hiposecreţia are efecte diferite la copii şi la adulţi. La copii, hiposecreţia de hormoni tiroidieni duce la nanism însoţit de cretinism: deformaţii osoase, defecte ale dentiţiei, piele uscată şi îngroşată. La maturitate, hiposecreţia duce la mixedem: înfiltrarea ţesuturilor cu apă, electroliți şi alte substanţe. Mixedemul este însoţit de creştere în greutate, căderea părului, piele uscată şi îngroşată.

Bibliografie:
Fiziologie umană, I. Haulică, ediţia a III-a, revizuită şi adaugită, 2007
Anatomia şi fiziologia omului, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Cristian Niţă, 2007, Ed. Corint, Ediţia a II-a

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro