Zaharul ca drogDiferite alimente ne afectează corpul în diferite moduri, iar zahărul este unic în ceea ce priveşte câştigul în greutate. Zahărul (zaharoza) şi siropul de porumb bogat în fructoză conţin două molecule: glucoză şi fructoză. Glucoza este absolut vitală pentru viaţă şi este parte integrală a metabolismului.

Comentarii -

Oamenii tind să poftească să consume junk food. Personal cred că acesta este principalul motiv pentru care este greu să avem o dietă sănătoasă. Poftele apar din cauza nevoii creierului de “recompensă” – nu datorită nevoii organismului de mâncare. Dacă vă puteţi opri când consumaţi doar o cantitate mică, atunci este în regulă să vă răsfăţaţi când vă este poftă.

Comentarii -

“Insulina transformă zahărul în grăsime. Insulina produce grăsime. Mai multă insulină, mai multă grăsime.” Dacă aţi fost interesat de nutriţie în ultimii ani, atunci probabil aţi auzit de dr. Robert Lustig. Este un medic endocrinolog pediatru şi un expert în obezitatea infantilă. A devenit cunoscut în 2009 datorită unui material postat pe YouTube numit “Zahărul: amarul adevăr”.

Comentarii -

Junk food creează dependenţă. Nu există nicio îndoială în această privinţă; această dependenţă are legătură  cu exact aceleaşi zone din creier ca şi consumul de droguri (1). Pentru mulţi oameni, dependenţa de alimente a devenit o problemă reală şi foarte serioasă (2). Biochimia creierului este dată peste cap, iar oamenii nu mai au control asupra gândurilor şi comportamentului lor.

Comentarii -

Sucuri dieteticeCâţi oameni cunoaşteţi care au pierdut în greutate doar trecând de la Cola la Cola dietetică? Probabil puţini. Acest lucru deoarece, dacă nu este însoţită şi de o schimbare a stilului de viaţă, alegerea Colei dietetice este absolut inutilă.

Comentarii -

VegetaleExistă multe controverse în nutriţie şi deseori se pare că oamenii nu cad de acord asupra acestor disensiuni. Însă în acest articol găsiţi 10 lucruri cu care toată lumea este de acord (sau aproape toată lumea).

Comentarii -

CafeaCafeaua este benefică pentru noi. Pentru mulţi oameni reprezintă de fapt singura sursă importantă de antioxidanţi din dietă, depăşind atât fructele, cât şi legumele, împreună (1, 2). În acest articol găsiţi câteva sfaturi prin care putem transforma cafeaua din sănătoasă... în super sănătoasă.

Comentarii -

Femeie band cafeaCafeaua este sănătoasă. Conţine antioxidanţi şi substanţe nutritive benefice care vă pot îmbunătăţi sănătatea. Studiile arată că băutorii de cafea prezintă un risc mult mai mic de a se îmbolnăvi de anumite afecţiuni grave. În acest articol găsiţi 13 beneficii dovedite ale cafelei, care au fost confirmate în studiile efectuate pe oameni.

Comentarii -

ObezitateExistă multe substanţe chimice artificiale despre care se crede că pot contribui la obezitate. Aceste substanţe chimice se numesc „obezogene” – compuşi chimici străini ce pot perturba funcţia normală a organismului producând acumularea de grăsime (1).

Comentarii -

FructeÎntrebaţi orice persoană de pe stradă dacă fructele sunt sănătoase. Pariez că 9 din 10 vor răspunde afirmativ. Aproape toată lumea „ştie” că fructele sunt alimente sănătoase, pe acelaşi loc cu legumele. Totuşi, în anumite cercuri mulţi oameni cred că fructele nu sunt sănătoase. Există unii care chiar merg către extrem şi afirmă că fructele sunt cu adevărat otrăvitoare.

Comentarii -

Lupta cu pofteleNu suport când afirmaţia „totul cu moderaţie” este considerată soluţia potrivită pentru toată lumea. Există motive biologice pentru care unii oameni nu pot consuma anumite lucruri cu moderaţie, oricât de mult ar încerca. Acest lucru se întâmplă pentru că mulţi oameni sunt dependenţi de alimentele nesănătoase pe care ei le consumă.

Comentarii -

Dietele sărace în carbohidraţi (low-carb) sunt minunate. Cercetările arată clar că aceste diete pot ameliora multe afecţiuni frecvente, grave. Aici intră obezitatea, diabetul zaharat de tip II, sindromul metabolic şi alte câteva. Adunate, acestea sunt cele mai grave probleme de sănătate din lume. Acestea fiind spuse, s-a observat o problemă care a fost constant în creştere în ultimii ani, în comunitatea low-carb.

Comentarii -

„Mâncaţi mai multe fibre”. Autorităţile din domeniul sănătăţii ne spun în mod constant să mâncăm fibre. Vor să consumăm o mulţime de fructe, cereale integrale şi legume – toate fiind alimente bogate în fibre. Făcând acest lucru, spun ei, vom putea scădea nivelul colesterolului, calma constipaţia şi preveni tot soiul de boli. Însă cercetările actuale nu susţin multe dintre aceste afirmaţii.

Comentarii -

Cu greu trece o săptămână fără a apărea pe piaţă un nou „aliment sănătos”. În multe cazuri, afirmaţiile conform cărora aceste alimente ar fi sănătoase sunt false şi nu sunt susţinute de dovezi concludente. Acest lucru pare să se întâmple şi cu uleiul de seminţe de struguri. Datorită cantităţii ridicate de grăsimi polinesaturate şi de vitamina E, este comercializat ca sănătos. Se pretinde că aduce tot soiul de beneficii sănătăţii, inclusiv scăderea colesterolului şi a riscului de boli cardiovasculare.

Comentarii -

Fetita mancand carneÎn ultimele decenii, carnea a fost acuzată ca fiind vinovată de multe boli legate de stilul de viaţă şi caracteristice societăţilor occidentale. Însă noi consumăm carne de o perioadă lungă de timp, iar învinuirea vechilor alimente pentru noile probleme de sănătate nu are prea mult sens. Adevărul e că, dacă este neprocesată, naturală, carnea este foarte sănătoasă. În acest articol găsiţi 7 dovezi bazate pe beneficiile pe care le aduce carnea sănătăţii.

Comentarii -

Femeie la dietaDomeniile nutriţiei şi cele de prevenire a bolilor dau de multe ori dovadă de incompetenţă. Noi am fost greşit sfătuiţi să evităm grăsimile saturate şi colesterolul, în ciuda neexistenţei dovezilor efectelor nocive. În acest articol găsiţi 9 minciuni, mituri şi concepţii greşite despre grăsimea şi colesterolul din dietă.

Comentarii -

GreutateMâncaţi mai puţin, mişcaţi-vă mai mult.” Acesta este mesajul pe care îl primim de la organizaţiile din domeniul sănătăţii. Acestea afirmă că oamenii pierd sau iau în greutate din cauza caloriilor. Este însă greşit, deoarece organismul uman este mai complicat de atât. Diferite alimente afectează senzaţia de foame şi hormonii în diferite moduri, iar toate caloriile nu sunt egale. Puteţi face mai multe lucruri pentru a scădea în greutate, chiar fără a număra o singură calorie. În acest articol găsiţi 7 moduri prin care puteţi pune pierderea în greutate pe „pilot automat”.

Comentarii -

Corpul este aproximativ 60% apă. Noi pierdem constant apă din organism, în principal prin urină şi transpiraţie. Corpul uman nu are un mecanism eficient de stocare a apei şi, de aceea, trebuie să se hidrateze tot timpul. Există multe opinii diferite cu privire la cât de mult şi cât de des ar trebui să bem apă. Autorităţile din domeniul sănătăţii afirmă de obicei că avem nevoie de 8 pahare pe zi, aproximativ 2 litri. Se numeşte "regula 8 x 8" şi este uşor de reţinut.

Comentarii -

Gradul de conştientizare a efectelor negative ale glutenului asupra sănătăţii a crescut în ultimii ani. Un sondaj din anul 2013 arată că o treime dintre americani încearcă în mod activ să elimine glutenul din dietă. Însă o dietă fără gluten nu este un capriciu - există mai multe studii care evidenţiază faptul că glutenul poate produce efecte nocive. În acest articol găsiţi 6 motive pentru care glutenul trebuie evitat.

Comentarii -

„Mănâncă mai multe fructe şi legume”. Dacă aş primi un leu de fiecare dată când am auzit această recomandare, astăzi aş fi un om bogat. Toată lumea ştie că fructele sunt sănătoase – sunt implicit „alimente sănătoase”. Sunt naturale, „integrale”, iar oamenii le consumă de foarte mult timp.

Comentarii -

Unele alimente au cantităţi mari de elemente nutritive în raport cu conţinutul lor caloric. Pot conţine şi nişte compuşi biologici activi unici care aduc beneficii sănătăţii. Aceste 11 elemente sunt printre cele mai sănătoase de pe Pământ. Care sunt acestea? Este vorba despre: gălbenuşul de ou, usturoiul, ficatul, napul, uleiul de cocos, cartofii dulci, afinele, algele, somonul, uleiul de ficat de cod şi carnea vacilor hrănite cu iarbă.

Comentarii -

Uleiul de cocos este unul dintre puţinele alimente care pot fi clasificate ca „super-alimente”. Combinaţia sa unică de acizi graşi poate avea profunde efecte pozitive asupra sănătăţii. Aici este inclusă pierderea de grăsime, o funcţie cerebrală mai bună şi diverse alte beneficii uimitoare. În acest articol găsiţi 10 beneficii pe care uleiul de cocos le aduce sănătăţii şi care au fost confirmate experimental în studiile efectuate pe oameni.

Comentarii -

Cei mai mulţi oameni consumă prea mulţi acizi graşi Omega-6. În acelaşi timp, consumul de alimente de origine animală bogate în Omega-3 se află la cel mai mic nivel la care a fost vreodată. Un raport distorsionat al acestor acizi graşi polinesaturaţi poate fi unul dintre cele mai dăunătoare aspecte ale dietei occidentale. De ce ne interesează acizii graşi Omega-6 şi Omega-3? Acizii graşi Omega-6 şi Omega-3 se numesc polinesaturaţi, deoarece au mai multe legături duble.

Comentarii -

Aveţi mai multe opţiuni când vine vorba de alegerea grăsimilor şi uleiurilor pentru gătit. Însă nu mă refer doar la alegerea uleiurilor sănătoase, ci şi dacă acestea rămân sănătoase după ce am gătit cu ele. Atunci când gătiţi la temperaturi ridicate, vreţi să folosiţi uleiuri care sunt stabile şi nu se oxidează sau devin râncede cu uşurinţă. Când uleiurile sunt supuse oxidării, ele reacţionează cu oxigenul pentru a forma radicali liberi şi compuşi nocivi pe care cu siguranţă nu vreţi să îi consumaţi.

Comentarii -

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. Este însoţită de diferite alte boli, care combinate ucid milioane de oameni pe an. Aceste boli includ diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, accidentul vascular cerebral, demenţa şi altele. În discuţiile despre creşterea în greutate şi obezitate, mulţi oameni par să creadă că este implicată doar voinţa. În opinia mea, această idee este ridicolă.

Comentarii -

Se spune adesea că până şi un consum scăzut de carbohidraţi creşte masa corpului, indiferent dacă aceşti carbohidraţi provin din zahăr, pâine, fructe sau legume. Motivul din spatele acestei concepţii greşite ar putea fi faptul că nivelul de insulină creşte ca rezultat al consumului de  carbohidraţi, ceea ce micşorează nivelul de zahăr din sânge. Nivelurile scăzute de zahăr cresc apetitul, ceea ce face ca oamenii să mănânce mai mult.

Comentarii -

Există mai multe feluri de a pierde în greutate într-un interval scurt de timp. Totuşi, cele mai multe dintre ele necesită înfometarea sau senzaţia permanentă de foame. Dacă nu aveţi o voinţă de fier, atunci foamea vă va determina să renunţaţi rapid la aceste planuri. În acest articol vom vorbi despre cum să pierdeţi din greutate fără să vă înfometaţi. Iată despre ce este vorba...

Comentarii -

„Pericolul” proteinelor este un mit ce persistă. Unii spun că un aport ridicat poate „extrage” calciul din oase şi poate provoca osteoporoza sau proteinele pot distruge rinichii. Totuşi, nu există dovezi care să susţină aceste afirmaţii. Proteinele sunt cărămizile vieţii şi fiecare celulă le foloseşte în scopuri structurale şi funcţionale. Acestea sunt lanţuri lungi de aminoacizi, legate între ele ca mărgelele pe un şir, apoi adunate în forme complexe.

Comentarii -

Există multă dezinformare nutriţională pe internet. Chiar şi profesioniştii afirmă de multe ori lucruri care provoacă bunul-simţ şi care nu par a avea o bază ştiinţifică. De exemplu, atunci când le spun oamenilor să înlocuiască untul cu margarina. Deci, care este adevărul? Să mâncăm margarină ori să mâncăm unt? Ori ambele?

Comentarii -

Companiile producătoare de junk food (alimente nesănătoase. n.tr.) nu au nicio decenţă în modul în care fac marketing. Nu sunt interesate decât de profit şi par dispuse să sacrifice chiar şi sănătatea copiilor pentru beneficiul lor material. În acest articol găsiţi un top al celor mai mari 11 minciuni ale industriei alimentare.

Comentarii -


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!