Ce este ecologiaEcologia este o ramură a biologiei care studiază interacţiunile dintre organisme şi mediul lor de viaţă şi între organisme. Ecologia este o ştiinţă veche, doar că nu a purtat dintotdeauna acest nume. În continuare, o scurtă  introducere în ştiinţa ecologiei.

 

 

 

Din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au dat seama de importanţa pe care o au condiţiile de mediu asupra organismelor. Termenul de ecologie a fost introdus în anul 1866 de către Ernest Haeckel. Acest termen provine din cuvintele greceşti ecos, însemnând casă şi logos, cuvânt, ştiinţă, deci ecologia este ştiinţa care studiază casa organismelor, adică mediul lor de viaţă. Oameni de ştiinţă care studiază ecologia se numesc ecologi, ei nu trebuie confundaţi cu ecologiştii, termen care desemnează persoanele care militează pentru protecţia mediului.

 

Ce este individul?

Individul este cel mai jos nivel de organizare a materiei vii. Un individ este, în contextul ecologiei, un exemplar al unei anumite specii (lup, elefant african, lalea etc). Indivizii fac parte din anumite populaţii.

 

Urs brun din Pirinei

Un urs brun, individ al speciei Ursus arctos

 

Ce este o populaţie?

O populaţie este un nivel de organizare a materiei vii supra-individual, adică superior individului. O populaţie este alcătuită din indivizii unei specii care trăiesc pe acelaşi teritoriu (exemple: populaţie de tigri din Siberia, populaţie de arbori de cauciuc din pădurea amazoniană, populaţia de lupi din Munţii Apuseni etc).

 

Biocenoza

Biocenoza este alcătuită din totalitatea populaţiilor care trăiesc pe acelaşi teritoriu, ea fiind un nivel de organizare a materiei vii superior populaţiei. Biocenoza cuprinde toate populaţiile de un anumit teritoriu indiferent că vorbim de plante, ciuperci, bacterii sau animale.

 

Biotopul

Biotopul este teritoriul în care îşi desfăşoară viaţa o biocenoză. El este alcătuit din totalitatea elementelor abiotice (fără viaţă) dintr-un anumit teritoriu: rocile, apele, formele de relief etc.

 

 

Biosfera

Biosfera este ultimul nivel de organizare al materiei vii. Ea reprezintă sfera de viaţă a Pământului şi cuprinde toate organismele vii de pe Terra. Dacă, în viitor, progresele ştiinţei ne vor permite să descoperim şi alte planete cu viaţă, atunci biosfera nu va mai fi ultimul nivel de organizare al materiei vii, ci vor exista nivele superioare de organizare a vieţii.

 

Terra vazuta de pe Apollo 17

Oare Terra este singura planetă care găzduieşte viaţa?

 

Cum influenţează mediul viaţa unui organism?

Viaţa oricărui organism este strâns legată de mediul de viaţă al acestuia. Mediul le oferă organismelor hrană, adăpost şi parteneri de împerechere. Biotopul influenţează viaţa organismelor prin luminozitate, temperatură, umiditate, prezenţa surselor de apă şi mulţi alţi factori. Nici un organism nu poate trăi într-un mediu care nu îi oferă hrana necesară. Plantele nu pot trăi în medii lipsite de lumină precum peşterile, deoarece ele se hrănesc prin fotosinteză şi au nevoie de lumină pentru a-şi produce hrana; în schimb bacteriile, ciupercile şi animalele pot trăi în astfel de medii deoarece sunt organisme heterotrofe. Animalele care trăiesc în medii lipsite de lumină şi-au pierdut simţul văzului sau îl păstrează, dar slab dezvoltat; multe dintre ele sunt translucide sau transparente. Fertilitatea solului influenţează viaţa plantelor şi prin aceasta pe cea a organismelor care se hrănesc pe seama altor organisme. Solul influenţează viaţa plantelor şi prin aciditatea sa.

Temperatura este un alt factor important care influenţează viaţa organismelor. Majoritatea plantelor nu îşi pot desfăşura fotosinteza decît de la 1-2 °C, dar coniferele o pot desfăşura şi la -20°C. Animalele adaptate zonelor reci prezintă blană groasă, un nas voluminos, pentru a încălzi aerul rece şi nări şi urechi mici pentru a evita pierderile de căldură. Animalele care trăiesc în medii calde au nările şi urechile mari pentru a pierde căldura, blană subţire şi dimensiuni mai reduse decât suratele lor din regiunile reci.

 

Nişa ecologică

Nişa ecologică este locul ocupat de o populaţie în cadrul mediului său de viaţă. Fiecare populaţie ocupă o singură nişă. Nişa ocupată de o populaţie reprezintă totalitatea caracteristicilor ecologice ale acestei populaţii, mai precis funcţia acestuia în mediu. De exemplu, râma trăieşte în sol şi se hrăneşte cu substanţele organice din acesta. Ciocănitoarea se hrăneşte cu larvele şi insectele din scoarţa arborilor. Aceste două exemple ilustrează nişele ecologice ocupate de râmă şi de ciocănitoare.

Ciocanitoare
Ciocănitoare

 

 

Credit imagini: Wikimedia Commons

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.