Acesta este al doilea articol dintr-o nouă serie de articole dedicate rolului alimentației în sănătatea organismului. Împotriva impresiei pe care o creează modul în care este reflectată nutriția în presă, principiile fundamentale ale unei alimentații sănătoase sunt destul de bine cunoscute și demonstrate în cadrul unor studii ample.

În primul articol am vorbit despre „Principiile simple ale unei diete sănătoase”. În acest articol vorbim despre greutate. Mai precis, despre care este plaja de valori acceptabile ale greutății și despre principalele motive pentru care ne îngrășăm.


Cele trei aspecte importante cu privire la greutate

Greutatea, cum spuneam și în titlu, este un indicator destul de precis al sănătății organismului. Trei aspecte sunt esențiale de luat în calcul atunci când vorbim despre greutatea corporală:
• indicele masei corporale (IMC);
• dimensiunea taliei;
• cât de mult a crescut greutatea după 20 de ani.

Aceste trei aspecte influențează puternic probabilitatea:
a) de a avea sau de a muri din cauza unui atac de cord, a unui accident vascular cerebral sau a alt tip de boală cardiovasculară;
b) de a avea hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau diabet;
c) de a avea cancer la sân după menopauză sau cancer de prostată, endometru, colon, pancreas, esofag sau rinichi;
d) de a avea artrită;
e) de a avea calculi biliari sau cataractă;
f) de a suferi de apnee;
g) de a avea astm și altele.


1. Indicele masei corporale

Indicele masei corporale (IMC) se referă la raportul dintre greutate (kg) și înălțimea la pătrat (m), adică:

IMC = greutatea (kg) / înălțimea2 (m)

De exemplu, dacă ai 1,75 m și 69 kg, IMC = 69 : 1,752 = 22,54.

Semnificația valorilor IMC este următoarea:
• IMC sub 18,5 - Risc pentru sănătate: ridicat.
Greutatea este prea mică raportată la înălțime. Această valoare indică riscuri pentru sănătatea ta, este mult prea mică pentru o sănătate optimă.
• IMC 18,5-24,9 - Risc pentru sănătate: minim/scăzut.
Aceasta este plaja de valori „normală”, dar lucrurile sunt mai complicate decât par, după cum veți citi mai jos.
• IMC 25-29,9 - Risc pentru sănătate: scăzut/moderat.
Aceste valori sunt de regulă asociate cu termenul „supraponderal”.
• IMC 30-34,9 - Risc pentru sănătate: moderat/ridicat.
Aceste valori sunt de regulă asociate cu eticheta: „obez”. Acesta e un semn că trebuie să slăbești.
• IMC peste 35 - Risc pentru sănătate: ridicat.
Peste IMC 35 se consideră că sănătatea este pusă în pericol serios. Trebuie să faci eforturi pentru a slăbi.

Sunt utile câteva comentarii scurte cu privire la semnificația IMC:
• Valorile limită ale plajelor de valori (de exemplu, 24,9) nu indică exact limita dintre un organism sănătos și unul cu probleme. Organismul uman este complicat, iar pe lângă factorul „greutate” mai sunt alte elemente care contează în starea de sănătate a organismului („zestrea” genetică, stilul de viață etc.).
• Riscul de a avea un infarct miocardic, diabet sau tensiune arterială mare începe să crească în jurul valorii IMC 22 (care este la mijlocul plajei de valori „sănătoase”).
• IMC 25 indică o valoare care coincide cu dovezi clare că există riscul de a muri prematur.
• Oricine cu valori IMC peste 25 (cu excepția culturiștilor, care au o masă musculară mult peste medie) poate avea probleme de sănătate asociate greutății în exces.
• Cei mai mulți oameni cu IMC peste 23 nu au greutatea ideală.
• Plaja valorilor „normale”, între 18,5 și 24,9, este una foarte mare. De exemplu, dacă ai 1,80, greutatea „normală” este între 60 și 81 kg! Pentru IBM 22 greutatea va fi 71 kg.


2. Dimensiunea taliei

Dimensiunea taliei este un indicator de încredere că ceva nu este în regulă cu alimentația ta, chiar dacă greutatea ta rămâne aceeași! Cum este posibil? Explicația este următoarea: multe persoane, în special bărbații, au tendința ca odată cu vârsta să convertească mușchi în grăsime abdominală.

Primul semn al creșterii dimensiunii taliei îl observați, desigur, atunci când vă îmbrăcați. Când vechii pantaloni / vechea fustă nu vi se mai potrivesc / potrivește, atunci este timpul pentru o schimbare în alimentație. Iar exercițiul fizic sigur ajută; dar atenție! exercițiul fizic, singur, nu rezolvă problema (deși ajută la „arderea” de calorii, atât pe timpul exercițiului fizic, cât și după), ci doar în combinație cu o alimentație care favorizează pierderea în greutate.

Unii cercetători recomandă și o modalitate de calcul a „taliei normale”, prin raportul dintre dimensiunea taliei și dimensiunea șoldurilor. O valoare mai mare decât 0,9 la bărbați și 0,85 la femei ar indica posibile probleme de sănătate. Dar cine stă să-și măsoare toată ziua talia și șoldurile? Cel mai bun indicator, din nou, este simplul act al îmbrăcatului. Ori vă puteți măsura periodic talia și nota datele în telefonul mobil, pentru o comparație ulterioară.

În mod normal nu ar trebui să fie o diferență importantă de talie între prima tinerețe și vârsta medie sau bătrânețe, deși mulți dintre noi justifică îngrășarea de după 30 de ani ca „ceva normal”. Nu, nu este normal și nici nu este lipsită de riscuri privind sănătatea.


3. Creșterea greutății după 20 de ani

Așa cum am arătat mai sus, plaja de valori „normale” este destul de mare. Prin urmare, dacă la 25 de ani, la o înălțime de 1,80 m, ai 65 kg, iar la 40 de ani ai 86 kg, cu siguranță că nu este un indicator prea încurajator cu privire la sănătatea organismului. În 15 ani ai acumulat 21 de kg, ceea ce înseamnă destul de mult. Chiar și o evoluție „abruptă” în cadrul plajei de valori „normale” este contraindicată.  Probabil că exemplul dat este unul extrem, dar ați înțeles ideea :)


De ce ne îngrășăm? Principalii factori

Desigur, primul factor este nutriția necorespunzătoare

Al doilea factor este reprezentat de „zestrea genetică”. ADN-ul, moștenit de la părinți, este în parte responsabil atât de greutatea pe care o ai, precum și de forma corpului. Acest aspect a fost demonstrat prin studiile pe gemeni.

Al treilea factor este stilul de viață, completat de nivelul de activitate fizică. Metabolismul bazal reprezintă consumul de energie necesar pentru menținerea în viață a organismului și reprezintă 60-70% din consumul de energie zilnic. Restul înseamnă diverse activități fizice. Dacă programul tău zilnic presupune: pat - mașină - birou - mașină - canapea - pat, atunci consumul energetic este mic, iar asta se poate transforma în acumularea rapidă de kilograme suplimentare.

Un ultim factor pe care-l menționăm, al patrulea, este „cultura mâncării” în care trăiești. Dacă trăiești într-o țară ca a noastră, în care cantitatea de mâncare este importantă, de la ce se pune pe masă când primește oaspeți la cât te aștepți să primești pe o farfurie la restaurant, atunci, din nou, nu este o surpriză că apar kilogramele în plus. Nu este peste tot în lume astfel.


În articolul următor vom vorbi despre trei tehnici simple pentru a menține greutatea sub control.

Citiți și:
1. Principiile simple ale unei diete sănătoase

Credit imagine: depositphotos.com
Sursa: cartea Eat, drink and be healthy de Walter C. Willett

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.