Limba dispune de un mecanism complex, dar rapid și eficient, de informare a creierului despre contactul cu ceva fierbinte, cum a fi ceaiul.

Pe limba ta există o multitudine de terminații nervoase care detectează temperatura. Imediat ce iei o sorbitură de ceai prea fierbinte, aceste terminații se activează, alertând creierul. Iată cum funcționează procesul, în detaliu.

Atunci când temperatura ceaiului este mai mare de 43° Celsius, se activează o anumită proteină prezentă în membrana celulară a nervilor pe care-i aminteam. Concret, activarea proteinei (denumită TRPV1) înseamnă că aceasta deschide un canal în membrana celulară, prin care se vor deplasa ioni de calciu. Mișcarea ionilor de calciu are ca efect transmiterea unui impuls nervos care este recepționat de creier ca durere și căldură. În felul ăsta ești avertizat că ceaiul este prea fierbinte și e cazul să te oprești din băut.

După cum ați observat, dacă ai ingerat, grăbit, o cantitate mai mare de ceai (ori altă produs) fierbinte, efectul de arsură pe limbă se păstrează pentru o perioadă mai lungă.

Interesant este că anumite alimente, cum ar fi ardeiul iute, folosesc mecanismul celular menționat pentru a activa aceeași senzație de fierbinte și durere, deși nu are nicio legătură cu temperatura ridicată. Se consideră că faptul că resimțim ca iute capsaicina, compusul chimic prezent în mâncărurile iuți, este un accident al evoluției. Pentru o explicație detaliată cu privire la motivul pentru care mâncarea iute ne dă senzația de arsură, citiți acest articol.

Iar dacă vreți să înțelegeți cum recepționează pielea căldura (vă veți întâlni iar cu proteina TRPV1), că tot suntem într-o perioadă de temperaturi ridicate, citiți acest articol: Cum detectează organismul temperatura exterioară?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.