Totul începe cu oxigenul din aer. Pe timpul exerciţiului fizic este nevoie de mai mult oxigen decât atunci când stai liniştit pe o canapea. Pentru a asigura mai mult oxigen organismul începe să absoarbă mai mult oxigen de la nivelul plămânilor. După un timp diafragma, muşchii intercostali şi pectoralii minori care controlează respiraţia devin mai eficienţi şi pot lucra împreună la intensităţi mai mari de antrenament.


Oxigenul este transportat în sânge. Ca răspuns la antrenamentul fizic, creşte cantitatea de sânge din corp şi numărul de celule roşii - acestea fiind responsabile cu transportul oxigenului în interiorul organismului. În timp, ca reacţie la exerciţiul fizic, corpul produce noi vase capilare pentru a transporta oxigenul mai repede şi mai eficient. Sângele cu oxigen de la plămâni ajunge la inimă prin venele pulmonare, de unde este pompat rapid în tot corpul.

Exerciţiul fizic face ca inima să fie mai puternică. Aceasta devine capabilă să pompeze mai mult sânge, pe măsură ce pereţii inimii devin mai puternici. O inimă mai puternică are efecte şi pentru perioada în care nu se desfăşoară exerciţiu fizic: aceasta nu trebuie să lucreze la fel de intens în perioadele de repaus, pulsul de repaus reducându-se.

La nivelul celulelor muşchilor mitocondriile descompun substanţele nutritive obţinute ca urmare a alimentaţiei în scopul generării de energie. Oxigenul este esenţial în acest proces. Ca urmare la exerciţiul fizic numărul şi mărimea mitocondriilor cresc, astfel că muşchii devin capabili să utilizeze mai mult oxigen şi să susţină un efort fizic pentru o perioadă mai mare.

Exerciţiul fizic moderat are efecte extraordinare asupra sănătăţii, reducând riscul morţii din cauza unei afecţiuni cardiovasculare cu 66% la bărbaţi şi 50% la femei.

Exerciţiul fizic trebuie început cu o încălzire, implicând toate membrele, ridicând apoi treptat nivelul de intensitate şi dificultate al exerciţiului. Exerciţiul fizic se desfăşoară la un nivel al bătăilor inimicii între 55% şi 90% din nivelul maxim. Nivelul maxim se calculează după formula: 220 - vârsta ta. Pentru un bărbat de 40 de ani nivelul maxim este, aşadar, 220-40, 180 bătăi pe minut. 90% din acest maxim reprezintă 162 bătăi pe minut. 55% reprezintă 99 bătăi pe minut. Un antrenament eficient durează între 20 şi 60 de minute, în funcţie de condiţia fizică.

Ultima fază a exerciţiului fizic, foarte importantă, este revenirea după antrenament, care înseamnă o descreştere treptată a intensităţii exerciţiului fizic. O oprire bruscă poate duce la leşin, ca urmare a reducerii cantităţii de oxigen livrate creierului. Antrenamentul este urmat de "stretchingul" principalelor grupe de muşchi.

Sursa: TTC - Physiology and Fitness
Credit imagine: paul-shanghai.deviantart.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.