Cele trei vaccinuri COVID-19 codifică proteina spike a coronavirusului, folosind ARNm ca șablon (Pfizer și Moderna) sau ADN-ul (J&J)

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegi despre vaccinuri este că acestea îți învață corpul cum să se pregătească pentru a combate o infecție. În acest fel, vaccinurile îți ajută corpul să fie pregătit pentru invaziile germenilor, care altfel te-ar putea îmbolnăvi.




Vaccinurile împotriva COVID-19, în majoritate, se concentrează asupra a ceea ce se numește proteina spike a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala.

Proteinele spike permit virusului COVID-19 să pătrundă în celulele corpului, astfel încât virusul să poată face mai multe copii ale sale. Face acest lucru prin lipirea de anumite tipuri de proteine, numite receptori, care se află pe celulele umane, în special celulele pulmonare. În acest fel, virusul poate intra în celule sănătoase și le poate infecta.

Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și Johnson&Johnson funcționează toate la fel; acestea oferă celulelor corpului instrucțiunile de fabricare a proteinei spike. Vaccinurile Pfizer și Moderna încapsulează aceste instrucțiuni într-o moleculă numită ARNm (ARN mesager). Această moleculă monocatenară arată ca o bucată lungă de bandă cu instrucțiunile pentru a face o proteină pe o parte.

Vaccinul Johnson & Johnson, pe de altă parte, transmite instrucțiunile către celule prin molecule de ADN. Folosește un virus numit adenovirus, care nu poate face copii ale sale, pentru a transporta ADN-ul proteinelor spike în celulele umane. Acest ADN este copiat în ARNm, care apoi traduce instrucțiunile în proteine ​​- în acest caz, proteina spike a coronavirusului.

Deci, principala diferență dintre cele trei vaccinuri este că Pfizer și Moderna oferă corpului instrucțiuni pentru proteina spike prin ARNm, în timp ce Johnson&Johnson o direcționează prin ADN. După aceea, toate cele trei vaccinuri funcționează la fel.


Ce se întâmplă când vaccinul intră în corpul tău?

Odată injectat un vaccin COVID-19, ARNm sau ADN sunt înghițite de celulele țesutului și de celule imune speciale care trăiesc în mușchi, piele și organe numite celule dendritice. Celulele dendritice supraveghează părțile corpului precum santinelele, căutând indicii ale unor germeni invadatori, cum ar fi coronavirusul.

De îndată ce ADN-ul sau ARNm se află în celulele dendritice sau tisulare, celulele folosesc instrucțiunile pentru a crea proteine ​​spike. Acest proces durează de obicei mai puțin de 12 ore. După ce proteinele spike sunt fabricate și gata să fie „prezentate” sistemului imunitar, ARNm sau ADN sunt descompuse de celulă și eliminate.

Este important să știi că, deși celulele tale și-au creat propriile proteine ​​spike, nu au suficiente informații pentru a face copii complete ale virusului. Dar proteinele spike pot activa sistemul imunitar al corpului pentru a-și crește capacitatea de apărare, astfel încât să fie pregătit dacă este „invadat” de SARS-Cov-2.

Când celulele tisulare și celulele dendritice identifică proteinele spike ca vizitatori nedoriți, celulele plasează secțiuni ale proteinelor spike pe exteriorul lor pentru ca alte celule să le vadă. Celulele dendritice eliberează, de asemenea, semnale de „pericol” în același timp, pentru a informa alte celule că proteina spike prezintă o amenințare.

Aceste semnale de avertizare declanșează apoi răspunsul imun al corpului.


Ce se întâmplă odată ce sistemul imunitar este activat?


Datorită acestui proces, corpul este acum în alertă maximă și gata să învețe să lupte împotriva invadatorilor, în acest caz fiind vorba despre proteinele spike create după injectarea cu vaccinul COVID-19.

Celulele imune din corp, numite celule B și celule T, recunosc semnele de avertizare ale unui invadator exterior. Mii dintre aceste celule se grăbesc în zonă pentru a afla despre această nouă amenințare, astfel încât să poată ajuta la asigurarea protecției.

Celulele B sunt specialiști în construirea de „capcane”, numite anticorpi, care vor elimina orice proteine spike invadatoare. Diferitele celule B produc mulți anticorpi specializați care recunosc diferite părți ale unui virus sau bacterii. Iar celulele B vor acționa ca o fabrică, continuând să producă anticorpi împotriva amenințării percepute chiar și după ce a dispărut, pentru a proteja corpul pentru o lungă perioadă de timp.



 Anticorp (în dreapta) care atacă o particulă de coronavirus, cu proteine ​​spike (în roz) pe suprafața exterioară.
Credit: Christoph Burgstedt / Science Photo Library


Un tip de celule T, numite celule T helper, ajută celulele B să producă anticorpi atunci când sunt prezente semnale de pericol. Un alt tip de celule T este acolo pentru a verifica dacă alte celule din corp sunt infectate de virus. Dacă acel tip de celulă T prezintă o celulă infectată, aceasta elimină celula infectată, astfel încât să nu poată crea mai multe copii și să transmită infecția către alte celule.


De ce te doare brațul după vaccinare?

Deoarece toate aceste procese importante se întâmplă în interiorul corpului, este posibil să vedeți câteva semne fizice că există o luptă care se petrece sub piele. Dacă brațul dvs. doare după vaccinare, se datorează faptului că celulele imune, cum ar fi celulele dendritice, celulele T și celulele B, aleargă spre braț pentru a inspecta amenințarea.

S-ar putea să aveți, de asemenea, febră sau alte semne de boală. Toate acestea înseamnă că corpul tău face exact ceea ce ar trebui să facă. Acesta este un proces sigur și natural care se întâmplă atunci când corpul învață cum să lupte împotriva proteinelor spike. În acest fel, dacă intrați în contact cu adevăratul coronavirus, corpul tău a învățat cum să te protejeze de acesta.

Sursa: TheConversation

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.