Un fapt puțin cunoscut publicului larg este că în perioada imediată de după un exercițiu fizic intens organismul trebuie să se descurce cu un sistem imunitar în bună parte suspendat.


Și da, este contraintuitiv, pentru că știm cu toții că sportul ne face mai sănătoși. Ceea ce este adevărat, dar lucrurile sunt mai complicate, în sensul că deși, în genere, sportul în mod cert întărește organismul și protejează împotriva multor boli, sportul intens expune organismul pentru o scurtă perioadă infecțiilor. Asta se întâmplă pe fondul unui sistem imunitar dezactivat în contextul stresului generat de exercițiul fizic intens.

Sistemul imunitar are două mari componente: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptativ. Ultimul are capacitatea de „învăța” din experiență și este capabil să identifice anumiți agenți patogeni după ce s-a întâlnit o dată cu aceștia.

Imunitatea adaptativă are, la rândul ei, două componente: cea umorală (responsabilă de generarea de anticorpi) și cea celulară (responsabilă de generarea de celule T ce au rolul de a distruge celulele deja infectate).

Exercițiul fizic intens are ca efect suprimarea funcției imune pentru o perioadă de până la 3 ore după terminarea antrenamentului. Concret, capacitatea organismului de a produse anticorpi și celule T este suspendată.

Într-un studiu implicând alergători de maraton s-a constatat că pentru o perioadă de 3 ore după antrenament aceștia au prezentat o capacitate semnificativ redusă de a produce celule T, această capacitate revenind la normal abia după 6 ore.


De ce este sistemul imunitar suspendat?

Am scris recent două articole despre impactul stresului asupra organismului (De ce zebrele nu fac ulcer și Cum duce stresul la infarct miocardic și cerebral). Citindu-le o să completezi datele din prezentul articol.

Cel mai probabil mecanismul declanșat de activitatea fizică intensă implică creșterea nivelului unor hormoni specifici stării de stres, precum cortizolul, epinefrina (adrenalina) și norepinefrina, care sunt cunoscuți ca imunosupresori (adică dezactivează sistemul imunitar, pentru că în condiții de stres maxim sistemul imunitar consumă resurse în mod nejustificat, dat fiind că situația poate fi una de viață și de moarte, ca cea în care, de exemplu, ești atacat de un animal sălbatic).

În plus, creșterea temperaturii corpului din timpul antrenamentului poate, de asemenea, să joace un rol în suspendarea sistemului imunitar.


Există studii care să arate că sportivii chiar sunt în pericol de infecție după efort fizic intens?

Da. După competiții mari de maraton s-a observat că sportivii au o probabilitate de infecție de 2-5 ori mai mare decât atleți cu aceeași stare de pregătire, dar care nu au fost implicați în competiție.

Un alt exemplu implică alergătorii într-o cursă de 56 de km și colegi de cameră ai acestora, care nu au participat la maraton. Primii au prezentat o probabilitate de 2-2,5 ori mai mare de infecție, deși au trăit în același mediu.


Exercițiul fizic moderat îmbunătățește funcția imună a organismului

În cadrul unui studiu s-a observat că trei luni de exercițiu fizic moderat (mers) au redus incidența infecțiilor în căile respiratorii superioare cu circa 50 % pe o perioadă de observație de 15 săptămâni, după cele trei luni de antrenament ușor.

În concluzie,
exercițiul fizic intens afectează sistemul imunitar al organismului pentru o perioadă de câteva ore, pe când exercițiul fizic moderat, dimpotrivă, asigură un sistem imunitar robust.


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.