Știu, sună contraintuitiv. Dar cine se antrenează regulat știe acest lucru. Cei sedentari nu vor crede (până nu vor încerca).

Te întorci acasă după o zi lungă la serviciu, o zi de stat la calculator, de citit documente, redactat câteva. Ai făcut puțină mișcare, iar când ajungi acasă îți simți capul „greu” și te simți fără energie. Nu există decât o singură soluție: odihna pe canapea! Sau poate altceva...

În mod cert o soluție mai bună este o scurtă sesiune de antrenament sportiv! Un exercițiu fizic intens de 10-15 minute va face literalmente minuni, pentru că-ți va elimina senzația de oboseală fizică și mentală, vei avea din nou energie pentru orice ți-ai propus să mai faci în seara respectivă. Încearcă și o să vezi dacă este adevărat sau nu!

Dacă nu știi ce ai putea face, citește articolul nostru despre un program de antrenament simplu cu greutăți, care se poate efectua atât într-o sală de sport specializată, dar și acasă.


Ce se întâmplă în organismul tău când faci sport?


→ Pe scurt, creierul direcționează sânge cu oxigen și nutrienți către musculatură, reducând însă fluxul sanguin către alte sisteme ale organismului, cum ar fi sistemul digestiv sau ficat. Diverși hormoni dau semnalul de conversie a grăsimii în glucoză, reduc senzația de durere și îmbunătățesc starea de spirit.

Nivelul de adrenalină crește, stimulând inima să bată mai repede, pentru a trimite mai mult sânge către zonele care au nevoie de el.

Organismul consumă rezervele de carbohidrați din mușchi și ficat într-o serie de reacții ce produc căldură.

→ Căldura produsă este eliminată prin piele, prin intermediul glandelor sudoripare.

Creierul, care privește exercițiul fizic intens ca pe un stres major, intră în starea „luptă-sau-fugi” și eliberează endorfine, substanțe care blochează senzația de frică și senzația de durere. Endorfinele dau o ușoară senzație de euforie.

Fluxul sporit de sânge către creier îmbunătățește funcția cognitivă, memoria și reduce senzația de oboseală mentală. În plus, te simți cu mai multă energie după ce ai terminat antrenamentul.

→ Când ajungi, în fine, în pat, o să observi că somnul este mai „dulce”, te odihnești mai bine.

Dacă nu te-am convins, o să revenim cu articole de completare pe acest subiect :)

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.