O idee relativ nouă, care are la bază un adevăr științific (sistemul imunitar se formează pe timpul interacțiunii cu germenii), este aceea că o casă prea curată afectează, pe termen lung, sănătatea. Dar e corectă?


Microbii sunt importanți pentru noi. Întregul organism, incluzând intestinele, pielea și plămânii, are nevoie de ei pentru a funcționa corect.

Așa-numita „ipoteză a igienei” se referă la expunerea copiilor mici la diverse tipuri de microbi care au co-evoluat cu omul pentru a-i ajuta să dezvolte un sistem imunitar robust, care să evite alergiile sau alte afecțiuni imune.

Dar să nu te speli pe mâini înainte de masă nu te ajută să-ți întărești sistemul imunitar, ci e posibil să-ți asigure o gastroenterită.


Cum se „construiește” sistemul imunitar al copiilor?

1. Copiii își dezvoltă propriul sistem microbian, ale cărui baze sunt puse în urma urma interacțiunii cu mama, apoi cu membrii de familiei și mediul în care cresc. Această expunere la acești microbi asigură informația necesară pentru dezvoltarea sistemului imunitar.

2. Vaccinurile au un rol important, de asemenea, pentru consolidarea sistemului imunitar. În fapt, rolul vaccinurilor depășește rolul pe care li-l atribuim de obicei, în sensul că sunt o serie de efecte benefice, denumite nespecifice, documentate, dar nu neapărat foarte bine înțelese.

Citește: Vaccinurile au efecte asupra sistemului imunitar şi sănătăţii, dincolo de bolile ţintite

3. Copiii au nevoie să fie expuși la mediul exterior pentru a-și consolida sistemul imunitar, pentru că profilul bacterian al mediului înconjurător este totalmente diferit de cel din casele noastre. Dar este vorba despre mediul natural, grădina din spatele casei, locul de joacă din curtea școlii, nu despre cel al clădirilor ori cel din jurul blocurilor.

Pe de altă parte, deși curățarea casei la cele mai înalte standarde este fără îndoială indicată, expunerea copiilor la substanțele utilizate pentru curățenie nu este, crescând riscul, de exemplu, de a contacta astm.

Sursa: ScienceAlert

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.