În articolul recent despre ce-i frământă pe adolescenți, una dintre întrebări este „De ce dacă ai băut prea mult vomiți?”. O întrebare legitimă :) Ne-am dat seama că deși am scris mai multe articole despre intoxicația cu alcool, nu am scris unul care să răspundă explicit aceste întrebări; așa că am răspuns acestei nevoi prin materialul de față :)

Atunci când ingerăm în cantități mari diverse băuturi pe bază de alcool s-ar putea să vomităm. De ce? Practic vomitatul este o reacție a organismului la constatarea unei  substanțe toxice în cantități intolerabile, cum este alcoolul.

Vomitatul este ultimul pas dintr-o serie de trei reacții organice: greață, contracții toracico-abdominale și vomitatul propriu-zis. Este bine de știut că, în fapt, vomitatul nu elimină alcoolul doar din stomac, dar și din parte din intestinul subțire. Pe de altă parte vomitatul, chiar și provocat, nu ajută foarte mult în ce privește revenirea din starea de beție, pentru că absorbția alcoolului în sânge se face foarte repede după introducerea în organism.


Calea pe care o urmează alcoolul în organism este următoarea: 1. Gura: alcoolul pătrunde în organism; 2. Stomacul: o parte din alcool pătrunde din stomac în fluxul sanguin, dar cea mai mare parte a acestuia trece în intestinul subţire; 3. Intestinul subţire: alcoolul intră în fluxul sanguin prin pereţii intestinului subţire; 4. Inima: pompează alcoolul în tot corpul; 5. Creierul: alcoolul ajunge la creier; 6. Ficatul: alcoolul este oxidat de către ficat la o rată de aproximativ 14 grame pe oră; 7. Alcoolul este transformat în apă, dioxid de carbon şi energie.


De ce elimină organismul alcoolul (de ce vomităm)?

Eliminarea alcoolului din organism are loc pentru că acesta este un factor iritant pentru mucoasa stomacului. Băutul în exces poate duce la gastrită (mucoasa stomacală este inflamată).


Ce se întâmplă efectiv când vomităm

Vomitatul este rezultatul unei serii de evenimente organice coordonate:
· respirația este profundă, glota se închide și laringele este ridicat pentru a deschide sfincterul esofagian superior.
· diafragma se contractată brusc către în jos pentru a crea o presiune negativă în torace, ceea ce facilitează deschiderea esofagului și a sfincterului esofagian distal.  
· concomitent cu mișcarea descendentă a diafragmei, mușchii pereților abdominali se contractă, strângând stomacul și ridicând astfel presiunea din stomac. Cu pilorul închis și esofagul relativ deschis, conținutul stomacului nu o poate lua decât în sus, către gură.

Recomandări după ce ai vomitat:
- bea mici cantități de apă, după circa 30 minute după ce ai vomitat, pentru a te păstra hidratat.
- odihnește-te.
- nu bea din nou alcool, pentru că deși o să ai senzația că îți revii, în fapt doar complici lucrurile, dat fiind că organismul este deja epuizat.
- mănâncă puțin, pentru a-ți păstra energia. Nu imediat după ce ai vomitat, pentru a evita să vomiți din nou (organismul va reacționa, cel mai probabil, astfel).

În concluzie, vomitatul este o reacție organică de autoprotecție a organismului împotriva acțiunilor tale :)



Mai mult: (1) și (2)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.