• Avem o memorie de scurtă durată cu o capacitate de stocare foarte limitată; putem ține minte doar 7 lucruri pentru circa 20-30 de secunde. Ideea este importantă și are utilitate practică. Dacă vreți să rețineți ce se discută la o conferință,  de exemplu, nu vă bazați pe memorie. Pe moment aveți impresia că rețineți tot, dar la sfârșitul evenimentului, multe vor fi uitate. Luați, așadar, notițe ori găsiți o modalitate de înregistra discuția, dacă este permis.

• Nu toți uită ușor însă. În fapt există o „specie” de indivizi cu supermemorie. Unii rețin multe informații ca urmare a unei zestre genetice speciale, alții ca urmare a unui antrenament, folosind tehnici de memorare rapidă. Prijesh Merlin, din India, deține recordul pentru memorarea și redarea fidelă a 470 de itemi aleatori. Este în Cartea recordurilor pentru realizarea sa.


• Încă din jurul vârstei de 20 de ani începem să uităm numele. Pe la 50, 60 de ani acest lucru devine foarte clar. Așa că atunci când nu-ți amintești un nume, nu te îngrijora; nu ești singurul căruia i se întâmplă așa ceva.

• Nu știm exact cu funcționează memoria, cum se fixează amintirile în creier. Se crede că amintirile sunt rezultatul unor conexiuni dintre sinapsele neuronilor; sunt 100-1.000 trilioane de conexiuni sinaptice.
Dar știm că unele amintiri se păstrează, chiar dacă nu ni le amintim. Adică este posibil să ai o halucinație auditivă, să auzi în creierul tău o melodie pe care nu o recunoști, deși, cel mai probabil, ai auzit-o cândva în trecut.

• Nu ne amintim lucruri de când aveam mai puțin de 3-4 ani. Este ceea ce se numește „amnezie infantilă”. Deși nu e clar de ce se întâmplă astfel, teoria principală spune că cel mai probabil cauza este faptul că în acea perioadă inițială a vieții creierul este încă în dezvoltare, iar amintirile sunt pur și simplu distruse în acest proces.

• Știți mirosul de saună? Dominant este clorul, cel mai probabil. Dar dacă vă întâlniți cu acest miros într-un alt context, de exemplu într-o cabină de probă, imediat amintirea unei saune va fi activată. Ideea este că mirosul este un excelent declanșator de amintiri, asta pentru că nervii olfactivi se află lângă hipocamp, centrul memoriei.

• Femeile au, în medie, o memorie mai bună decât bărbații, în special când vorbim despre femei și bărbați de vârstă medie, între 45 și 55 ani.

• Fără a fi clar motivul, dacă închizi ochii atunci când încerci să-ți amintești ceva, șansele de a-ți aminti cresc.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.