Am scris pe scientia.ro mai multe articole despre HIV (din engleză: Human Immunodeficiency Virus - Virusul Imunodeficienţei Umane) și SIDA (din franceză: Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis). Vă prezentăm o scurtă listă de aspecte succinte, la obiect, despre HIV și SIDA pornind de la un articol publicat inițial pe acest site, dar adăugând diverse informații de completare, care ni s-au părut de interes.

1. Istoria HIV începe cu doar patru decenii în urmă. Cumva, cel mai probabil de la maimuțe (care poartă virusul, dar nu trăiesc suficient pentru a manifesta boala generată de virus), HIV a trecut la om, infectând milioane de oameni. Astăzi se estimează că sunt în jur de 38 de milioane de oameni infectați cu HIV.

2. HIV este un retrovirus, adică este un virus ce poartă informaţia genetică în acidul ribonucleic, ARN, și care are nevoie de o gazdă pentru a se înmulți. HIV nu rezistă  mult în atmosferă ori pe diverse suprafețe, ceea ce face ca infecția cu HIV să se facă prin contact sexual neprotejat, folosirea de seringi infectate ori prin transfuzia de sânge. Cu toate acestea, unul din trei români crede că HIV se poate transmite prin folosirea periuței de dinți, iar unul din cinci români crede că HIV se poate transmite prin sărut. În fapt, virusul intră în organism prin infectarea celulelor CD4 (celule albe cu rol central în răspunsul la infecții) din mucoasa membranelor vaginului ori a rectului ori prin infectarea directă a celulelor T CD4 din fluxul sanguin.

3. Deși HIV poate fi controlat astăzi prin terapie antiretrovirală, virusul nu poate fi eliminat din organism. Motivul? HIV se instalează în mecanismul sistemului imunitar care are rolul de a elimina celulele infectate de viruși. HIV se integrează în ADN-ul celulelor sistemului imunitar și nu este, prin urmare, identificat ca un „invadator”. HIV poate fi prezent, printre altele, în celulele T, în celulele cerebrale ori în macrofagi.

4. Primul caz de infecţie cu HIV în România a fost identificat în 1985 de către doctorul Andrei Olinescu, la un pacient de 42 de ani, bărbat, ce lucra ca însoţitor de drum pe rutele unor trenuri internaţionale.

5. Terapia modernă împotriva HIV conține trei substanțe într-o singură pastilă; în câteva luni tratamentul blochează transmiterea virusului la alte persoane. Progresele medicinei au făcut ca speranța de viață a celor infectați cu HIV să fie aproape aceeași cu a celor neinfectați.

6. HIV nu este sinonim cu SIDA, de la infecția cu HIV până la instalarea SIDA putând trece ani ori chiar zeci de ani.

7. Femeile însărcinate și seropozitive pot naște copii sănătoși, contrar crezului majorității oamenilor.



Articolul de față conține și informații din acest articol.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.