Aceasta este genul de întrebare la care nu poţi răspunde altfel decât spunând: depinde. Pentru că depinde de mai mulţi factori. Depinde de mediul în care te afli, de pildă, pentru că dacă te afli într-un mediu care favorizează eliminarea de apă, precum o zi călduroasă de vară, direct sub razele Soarelui, atunci deshidratarea are loc rapid. Depinde de cât să sănătos eşti, pentru că într-un fel rezişti dacă eşti sănătos tun, altfel dacă ai o boală cronică, ce favorizează, printre altele, transpiraţia. Depinde de cât de mult şi cât de intens te mişti, pentru că una e să stai nemişcat, alta e să efectuezi o muncă fizică istovitoare.

Dar dincolo de "depinde", sunt şi câteva date care vă pot orienta cu privire la cât de repede pierzi apă şi care este limita critică în ce priveşte deshidratarea.


Într-un mediu cald un adult poate pierde între 1 şi 1,5 litri de apă pe oră. Ştiind acest lucru înţelegeţi rapid că acele sfaturi care spun "beţi 2 litri de apă pe zi" nu pot avea aplicabilitate generală. În condiţii extreme, în care organismul pierde multă apă, va trebui să asiguraţi o cantitate mult mai mare, pe măsura pierderii.

Nu lăsaţi copiii în maşini pe timpul verii (cât faceţi cumpărături, de exemplu), căci există riscul deshidratării rapide. Odată cu deshidratarea, temperatura internă a organismului urcă rapid.

Se apreciază de către medici că deshidratarea extremă se instalează după ce pierdeţi în jur de 10% din greutatea corpului prin intermediul pierderii de apă. Dacă luaţi în calcul, cum spuneam mai sus, o pierdere de apă de 1-1,5 litri pe oră, nu este nevoie de o eternitate pentru a ajunge la deshidratare extremă.

Cum se manifestă deshidratarea? Odată ce nivelul de apă ajunge sub un anumit nivel al siguranţei, se instalează anumite simptome care indică faptul că ceva este în neregulă cu organismul, precum: sete, piele uscată, gură uscată, confuzie, respiraţie şi puls rapide.

Una dintre reacţiile organismului la deshidratare este folosirea apei rămase pentru irigarea cu sânge a organelor vitale. Una dintre consecinţe este micşorarea celulelor corpului. Rinichii sunt printre primele organe care cedează, oprindu-se astfel procesul de purificare a sângelui. Alte organe urmează după rinichi...

Aşadar, câte zile putem supravieţui fără apă? În mare, de la 2 zile la 7 zile, dar aceasta este doar o estimare, date fiind multiplele variabile pe care le-am prezentat mai sus.

Imagine: deviantart.com/sunburn18

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.