A existat un moment în care, în calitate de farmacist, mi-am dat seama că o mulțime de oameni cărora le-am dat medicamente urmau să beneficieze de avantaje minime sau chiar deloc. Personalul medical ia decizii  privind utilizarea unui medicament sau altul pe baza dovezilor extrase din studiile clinice. Studiile clinice ne oferă date care arată probabilitatea ca un medicament să aibă efectul dorit, dar există și posibilitatea lipsei eficienței.

Studiile clinice sunt o modalitate bună de identificare a unor medicamente care, în general, sunt eficiente în obținerea unui anume efect. Dar „în general” nu ține cont de diferențele dintre pacienți, ceea ce înseamnă că pacienții pot reacționa foarte diferit la medicamentele care li se administrează.

Promisiunea medicinii personalizate este că printr-o mai bună înțelegere a profilului genetic al pacientului, alături de factori precum stilul de viață, dieta și mediul de viață, li se pot prescrie diferite medicamente în funcție de ceea ce știm despre modul în care medicamentele respective îi vor afecta personal.



Matematica studiilor clinice

Datele studiilor clinice se bazează pe probabilități. Majoritatea studiilor controlate testează un medicament, comparându-ul cu un produs placebo sau cu un alt medicament.  Rezultatele, luând în calcul și efectele secundare, sunt înregistrate pentru a fi ulterior comparate.

Probabilitatea ca un pacient să experimenteze un anumit eveniment medical (cum ar fi un infarct miocardic) este cunoscut drept „risc absolut”. Aceasta se calculează împărțind numărul de evenimente la numărul de persoane. De exemplu, dacă opt dintr-un grup de 100 de persoane au un atac de cord într-un singur an, riscul absolut este de 8/100 = 0,08 (sau 8%).

Să spunem în cadrul unui studiu asupra unui medicament se constată că riscul absolut pentru cei cărora li se administrează medicamentul este de 0,03, iar pentru grupul de control (placebo) este de 0,08; se va spune că medicamentul care a fost studiat a obținut o reducere a riscului absolut de 0,05 (sau 5%).

Cu toate acestea, există riscul ca oamenii să experimenteze un anumit eveniment indiferent dacă iau sau nu medicamentul. Acest risc relativ este calculat prin împărțirea riscului absolut al grupului care ia medicamentul la riscul absolut al grupului de control, care primeşte placebo. Eficiența medicamentului, luând în considerare riscul de fond - reducerea riscului relativ - se calculează prin împărțirea numărului care reprezintă reducerea riscului absolut la numărul care reprezintă riscul absolut al grupului de control (placebo). Folosind același exemplu de mai sus, ar fi 0,05 / 0,08 sau 0,625 (sau 62,5%).

Dacă lucrezi în domeniul fabricării şi vânzării de medicamente, exprimarea eficacității unui medicament prin indicarea reducerii riscului său relativ oferă o impresie mai bună decât prin menţionarea riscul său absolut: să ne confruntăm, o reducere de 62,5% sună mult mai impresionant decât o reducere de 5%.


Pacienți ca indivizi

Utilizarea acestor metode pentru analiza datelor studiilor clinice ne ajută să evaluăm eficacitatea medicamentelor, dar nu iau în considerare diferențele dintre pacienți. Prin variație genetică, corpurile umane variază considerabil în ce priveşte modul în care interacționează cu medicamentele, acestea fiind mai mult sau mai puțin eficace. De exemplu, persoanele cu un nivel ridicat de colesterol, aspect care se transmite pe linie genetică, sunt în prezent diagnosticate în Marea Britanie prin teste ADN pentru a începe tratamentul mult mai devreme, dacă e cazul.

Pentru a vedea cât de mult afectează acești factori modul în care funcționează medicamentele: numărul de persoane care trebuie să ia un medicament pentru ca o singură persoană să obțină rezultatul dorit este cunoscută ca "numărul de administrări". Folosind același exemplu de studiu clinic de mai sus, cu o reducere riscului absolut de 0,05 (5%), aceasta înseamnă că, statistic, 20 de persoane (20x5% = 100%) ar trebui să primească medicamentul pentru ca o persoană să simtă beneficiile. Deoarece nu știm care dintre cele 20 va beneficia de administrarea medicamentului, trebuie să oferim medicamentul tuturor.

Aceasta este o problemă, deoarece aproape toate medicamentele au efecte secundare, pe care celelalte 19 persoane le vor suferi, fără a se bucura de beneficiile medicamentului. Acesta este cunoscut ca "număr de pacienţi efectat", unde vătămarea ar putea fi orice, de la dureri de cap și erupții pe piele până la sângerare internă sau chiar deces. În mod clar, dacă luați un medicament, aţi vrea să știți că beneficiul depășește daunele.


Minimizarea uzului medicamentelor

De exemplu, statinele sunt medicamente utilizate frecvent pentru scăderea colesterolului și reducerea riscului de a avea atac de cord și accidente vasculare cerebrale. Medicamentul va reduce riscul relativ de atac de cord sau AVC cu aproximativ 25%, dar poate genera și efecte secundare. Pacientul și doctorul trebuie să pună în balanţă efectele benefice şi cele nocive.

A existat un interes crescut pentru un studiu clinic recent asupra polypill, o tabletă care conţine un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale și statină, care a fost administrată la circa 3.400 de persoane de peste 50 de ani în provincia Golestan, Iran. La nivel de populație a dus la reducerea evenimentelor cardiovasculare, dar aceeași abordare va însemna, de asemenea, că mai multe persoane vor avea efecte secundare, în comparație cu o abordare care vizează doar pe cei cu risc ridicat. În țările cu venituri mici și medii, care nu dispun de resurse pentru a diagnostica și de a viza numeroase persoane, acesta poate fi un preț care merită plătit.

Ceea ce ne readuce la promisiunea medicamentului personalizat: în mod ideal, am fi capabili să-l identificăm pe cel acel pacient din cei 20 care chiar ar beneficia de medicament și l-am prescrie numai lui. Dincolo de beneficiile pentru pacient, există beneficii financiare pentru serviciul de sănătate și pentru societate, dar în principal există beneficii pentru ceilalți 19 care nu trebuie să ia un medicament care nu-i, dar care le poate provoca reacții adverse.

O mai bună înțelegere a genomului nostru și a modului în care ne afectează riscul la boli va oferi instrumentele de identificare a celor cu cel mai mare risc, cărora li se va oferi medicamentaţia potrivită.

Traducere după: Why drug trials are only part of the answer to making sure medicines work

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.