Ştiaţi că...

Carbohidraţii din mâncare reprezintă principala sursă de energie a organismului. Sunt de găsit din abundenţă în dulciuri, pâine ori cartofi.

Carbohidraţii sunt folosiţi de organism pentru a produce căldură şi pentru a asigura energie pentru creşterea şi mişcările muşchilor; de asemenea, sunt folosiţi pentru a menţine procesele fundamentale ale organismului.

Carbohidraţii sunt printre cele mai comune substanţe organice. Plantele, de exemplu, creează carbohidraţi atunci când prelucrează energia solară.

 

Carbohidraţi

Carbohidraţii sunt alcătuiţi din molecule uriaşe construite din lanţuri lungi de zaharuri.

Carbohidraţii simpli, ca glucoza, fructoza şi zaharoza sunt dulci şi solubili în apă. Au dimensiuni reduse şi pot fi metabolizaţi repede, constituindu-se într-o rapidă sursă de energie.

Carbohidraţii complecşi - ori polizaharidele, ca amidonul - se formează atunci când molecule de carbohidraţi simpli se ataşează unul de altul.

Fibrele reprezintă o a treia formă de carbohidraţi; organismul nu le poate digera, putând fi consumate fără a adăuga la greutate.

Carbohidraţii din alimente sunt transformaţi în glucoză pentru folosirea acesteia ca sursă de energie ori sunt depozitaţi în ficat sub formă de glicogen.

Pâinea este în mod special bogată în carbohidraţi complecşi, ca amidonul, dar şi în glucoză şi zaharoză.

Un adult cu o greutate normală şi o activitate fizică medie are nevoie de aproximativ 2000-2400 de Calorii pe zi.

Citiţi "Ce este caloria" pentru mai multe detalii.
Citiţi "Ce sunt carbohidraţii" - o analiză mult mai complexă şi mai detaliată.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.