Ştiaţi că...
• Carbohidraţii din mâncare reprezintă principala sursă de energie a organismului. Sunt de găsit din abundenţă în dulciuri, pâine ori cartofi.
• Carbohidraţii sunt folosiţi de organism pentru a produce căldură şi pentru a asigura energie pentru creşterea şi mişcările muşchilor; de asemenea, sunt folosiţi pentru a menţine procesele fundamentale ale organismului.
• Carbohidraţii sunt printre cele mai comune substanţe organice. Plantele, de exemplu, creează carbohidraţi atunci când prelucrează energia solară.
• Carbohidraţii sunt alcătuiţi din molecule uriaşe construite din lanţuri lungi de zaharuri.
• Carbohidraţii simpli, ca glucoza, fructoza şi zaharoza sunt dulci şi solubili în apă. Au dimensiuni reduse şi pot fi metabolizaţi repede, constituindu-se într-o rapidă sursă de energie.
• Carbohidraţii complecşi - ori polizaharidele, ca amidonul - se formează atunci când molecule de carbohidraţi simpli se ataşează unul de altul.
• Fibrele reprezintă o a treia formă de carbohidraţi; organismul nu le poate digera, putând fi consumate fără a adăuga la greutate.
• Carbohidraţii din alimente sunt transformaţi în glucoză pentru folosirea acesteia ca sursă de energie ori sunt depozitaţi în ficat sub formă de glicogen.
• Pâinea este în mod special bogată în carbohidraţi complecşi, ca amidonul, dar şi în glucoză şi zaharoză.
• Un adult cu o greutate normală şi o activitate fizică medie are nevoie de aproximativ 2000-2400 de Calorii pe zi.
Citiţi "Ce este caloria" pentru mai multe detalii.
Citiţi "Ce sunt carbohidraţii" - o analiză mult mai complexă şi mai detaliată.