Părul nedorit facial şi de pe corp afectează modul în care ne simţim, interacţiunile noastre sociale, ce purtăm şi ce facem. Opţiuni pentru a camufla ori a înlătura părul există: smulgerea părului, rasul, albirea, utilizarea de creme şi epilarea cu dispozitive ce smulg simultan mai multe fire. Opţiuni cu efecte pe durată lungă sunt: electroliza, care presupune utilizarea curentului electric pentru a distruge foliculii firelor de păr, şi terapia cu laser.


Ce este terapia cu laser pentru înlăturarea firelor de păr nedorite? Care sunt rezultatele? Care sunt efectele secundare?


CUM FUNCŢIONEAZĂ TRATAMENTUL CU LASER?

Laserul emite lumină cu o anumită frecvenţă (culoare). Atunci când ţinta este pielea, energia fotonilor este transferată către piele şi pigmentul părului, melanina. Lumina încălzeşte şi distruge ţesutul din jur.

Dar pentru a înlătura părul permanent şi a minimiza vătămarea ţesutului, laserul trebuie ţintit asupra unor anume celule. Acestea sunt: celulele stem ale foliculilor firului de păr, care sunt de găsit la locul de inserţie a muşchiului erector al firului în bulb "eng. bulge".

Cum suprafaţa pielii conţine melanină, pe care vrem să evităm s-o afectăm, pacienţii sunt raşi înainte de tratament.

 




ELIMINĂ TRATAMENTUL CU LASER PĂRUL PENTRU TOTDEAUNA?

Tratamentul cu laser poate reduce permanent densitatea părului ori poate elimina pentru totdeauna părul nedorit.

Reducerea densităţii părului înseamnă că o parte din păr va creşte după o singură sesiune de tratament, fiind necesare sesiuni suplimentare pentru înlăturarea părului recrescut.

Eliminarea permanentă după o singură sesiune înseamnă că niciun fir nu mai mai recreşte.

De ce depinde rezultatul tratamentului cu laser? Sunt mai mulţi factori, precum:
:: culoarea şi grosimea părului;
:: culoarea pielii pacientului;
:: tipul şi calitatea laserului utilizat;
:: competenţa şi pregătirea operatorului laserului.

Dacă pacientul are părul alb, fără pigmentare cu melanină, tratamentele curente nu funcţionează.


CÂTE SESIUNI CU LASER SUNT NECESARE?

Numărul de sesiuni depinde de tipul pielii, conform clasificării Fitzpatrick. Această clasificare ţine cont de: culoarea pielii, sensibilitatea pielii şi reacţia la bronzare.

a) Pielea albă se arde uşor, dar se bronzează rar (tipurile Fitzpatrick 1 şi 2).

Persoanele cu păr închis la culoare au nevoie pentru înlăturarea definitivă a firelor de păr de 4-6 sesiuni cu laser la interval de 4-6 săptămâni. Cei cu păr deschis la culoare  pot scăpa definitiv de părul nedorit doar după un tratament care constă în 6-12 sesiuni la intervale de o lună.

b) Pielea uşor închisă la culoare se arde uneori şi se bronzează lent (tipul 3).

Persoanele cu păr închis la culoare au nevoie, pentru înlăturarea definitivă a firelor de păr de 6-10 sesiuni cu laser la interval de 4-6 săptămâni. Cei cu păr deschis la culoare  pot scăpa definitiv de părul nedorit doar după un tratament care constă în 3-6 sesiuni la intervale de o lună.

c) Pielea închisă la culoare (moderat de închisă ori neagră) se arde greu şi se bronzează rapid.

Persoanele cu păr închis la culoare au nevoie, pentru înlăturarea definitivă a firelor de păr de 6-10 sesiuni cu laser la interval de 4-6 săptămâni. La 3-6 luni este necesară repetarea tratamentului. Persoanele cu păr deschis la culoare de regulă nu răspund la tratament.


COMPLICAŢII ŞI EFECTE SECUNDARE ALE TRATAMENTULUI CU LASER

Se recomandă purtarea de ochelari de protecţie pe timpul tratamentului cu laser, pentru a preveni rănirea ochilor.

Pe timpul sesiunilor de tratament, în special pe timpul primelor sesiuni,  pacientul simte un pic de durere. Principala motivaţie este neînlăturarea totală a firelor de păr de pe suprafaţa tratată. Firele de păr absorb energia laserului şi încălzesc suprafaţa pielii (de aici durerea).

Pielea se simte fierbinte pentru 15-30 de minute după tratamentul cu laserul. Pentru 24 de ore pot fi observate unele mici umflături şi roşeaţă a pielii.

Efecte secundare mai serioase constau în: băşici, pigmentarea ori depigmentare pielii ori provocarea de cicatrici permanente.  Astfel de reacţii apar atunci când pacienţii s-au bronzat recent ori când laserul nu a fost configurat în mod corespunzător. De asemenea, anumite medicamente afectează răspunsul pielii la lumina laserului.


CONTEAZĂ TIPUL DE LASER FOLOSIT?

Dispozitivele tip IPL (Intense Pulsed Light) nu sunt dispozitive laser, ci lămpi de lumină ce emit fotoni cu multiple lungimi de undă. Sunt mai puţin eficiente decât laserele în eliminarea permanentă a părului.

Pentru a minimiza riscul de a vătăma celulele ce produc melanină la suprafaţa pielii, alegerea tipului de laser şi modul în care este folosit trebuie adaptate la tipul de piele al pacientului.

Persoanele cu piele albă, care au păr închis la culoare - pot folosi dispozitive IPL, laser Alexandrite sau laser diodă. Persoanele cu piele închisă la culoar şi păr închis la culoare pot folosi laser Nd:YAG ori laser diodă. Persoanele cu păr blond ori roşu pot folosi laser diodă.

Pentru a controla răspândirea căldurii şi a preveni vătămarea ţesutului - se foloseşte laser cu impulsuri de scurtă durată. Energia laserului trebuie ajustată: trebuie să fie suficient de puternică pentru a distruge celulele stem, dar cât să nu provoace arsuri ori disconfort.


SE POATE CUMPĂRA UN LASER PENTRU TRATAMENT PERSONAL, ACASĂ?

Dispozitive laser pentru persoane fizice şi dispozitive IPL se pot cumpăra în anumite ţări la preţuri între 200 şi 1.000 dolari americani. Dar eficienţa acestora este redusă, fiind necesare multiple sesiuni de tratament.

Parametrii acestor dispozitive sunt stabiliţi pentru persoane cu pielea albă şi păr negru. Pentru siguranţă, nivelul de energie este prestabilit şi imposibil de modificat. În plus, în mâinile unor persoane fără experienţă pot apărea complicaţii, însemnând: arsuri, dureri, băşici şi modificări ale pigmentării pielii.

Traducere după Laser hair removal

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.