CreierFelul în care îţi îngrijeşti corpul poate avea efecte serioase asupra stării tale de spirit. Şi oricare dintre cele două extreme îţi poate dăuna. Două noi studii dezvăluie că atât obezitatea, cât şi exerciţiile fizice intense pot avea efecte negative asupra creierului.

 

 

 

 

Primul studiu este cel al lui Antonio Convit de la Universitatea din New York. El a scanat cu ajutorul unui RMN creierele a 44 de persoane obeze şi apoi creierele a 19 persoane în bună formă fizică, de aproximativ aceeaşi vârstă şi provenind din acelaşi mediu. Subiecţii obezi aveau mai multă apă în amigdale, care sunt responsabile, printre altele, de comportamentul alimentar al oamenilor. Cortexul orbitofrontal era, de asemenea, substanţial mai mic la aceste persoane obeze. El are un rol esenţial în controlarea impulsurilor şi a comportamentului alimentar.

Aceste descoperiri vorbesc despre aspectul cognitiv al obezităţii şi al supraalimentării, dar s-ar putea referi, în sens mai larg, la felul în care controlul impulsurilor şi alte funcţii mentale îşi reduc capacitatea la persoanele suferind de obezitate. Şi cel mai îngrijorător este faptul că, aparent, creierele acestor persoane se micşorează la propriu, după cum argumentează Convit: ”Ar putea însemna că există mai puţini neuroni sau că acei neuroni care există sunt micşoraţi.”

Deci aceasta este una dintre extreme. Dar cum rămâne cu exerciţiile fizice intense? Se ştie că femeile au anumite probleme de sănătate cauzate de exerciţiile fizice exagerate, deoarece activitatea fizică prea intensă poate reduce nivelul de estrogen din organism. Nivelul scăzut al acestui hormon la femeile aflate în faza premergătoare menopauzei a fost asociat în trecut cu funcţii mentale deteriorate mai târziu în decursul vieţii.

Cercetătoarea Mary Tierney de la Universitatea din Toronto a început de curând să pună cap la cap toate aceste date pentru a vedea dacă exerciţiile fizice intense determină într-adevăr o deteriorare ulterioară a funcţiilor cognitive. Ea a făcut un sondaj printre 90 de femei sănătoase care sunt deja la menopauză, încercând să afle obiceiurile lor de-o viaţă referitoare la exerciţiile fizice şi apoi testându-le abilităţile cognitive curente. Exista o diferenţă vizibilă între performanțele celor care avuseseră o activitate fizică moderată şi performanțele celor care se antrenaseră intens. Acest lucru sugerează că exerciţiile fizice intense chiar pot avea efecte negative asupra laturii cognitive, cel puţin în cazul femeilor.

Totuşi, ambele studii ar trebui să fie privite cu un oarecare scepticism – evident, rezultatele obţinute pentru cei 63 de oameni care au participat la unul dintre studii şi pentru cei 90 care au participat la celălalt nu confirmă nimic şi va fi nevoie de alte studii pentru a confirma sau a infirma concluziile obţinute pe baza acestora două. Dar ambele sugerează că există o fărâmă de adevăr în vechiul truism care spune că e mai bine să faci lucrurile cu moderaţie. Dacă alt câştig nu vei obţine, măcar creierul tău îţi va mulţumi.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Obesity-can-shrink-your-brainbut-so-can-too-much-exercise, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.