AlăptareLaptele matern reprezintă alimentaţia exclusivă a copilului în primele 6 luni de viaţă. Este un aliment ideal, unic, considerat “gold standard” pentru orice altă formulă de lapte. Laptele matern se găseşte sub 3 forme: colostru, lapte de tranziţie şi lapte matur.

 

 

 

 

Termenul de “gold standard” se referă la faptul că, atunci când este creat un lapte praf pentru sugari, este luată în considerare compoziţia chimică a laptelui matern, nu al laptelui de vacă.

Secreţia lactată e declanşată în principal de hormoni, în momentul naşterii şi într-o măsură mai mică de reflexul de supt al copilului. Laptele matern se găseşte sub 3 forme pe parcursul alăptării: colostru, lapte de tranziţie şi lapte matur, existând diferenţe între consistenţă, compoziţie sau cantitate.

Colostrul apare în primele 5 zile după naştere, fiind un lichid galben opac. Comparativ cu laptele matur, este mult mai bogat în anticorpi şi proteine. Conţine lipide în cantitate mare, necesari definitivării dezvoltării sistemului nervos. Vitaminele A, E, C şi B12 sunt mai bine reprezentate comparativ cu laptele matur. O sută de ml de colostru îi va da sugarului până la 60 kcal.

Laptele de tranziţie, prezent din a şasea zi până în a zecea, suferă modificări pentru a se transforma în lapte matur, deşi poate dura până la o lună modificarea constituenţilor. Se remarcă o scădere a proteinelor, a sărurilor minerale şi a ph-ului.

Laptele matur are un conţinut de apă de până la 87%. Bogat în proteine, este de tip albuminos (conţine albumină, o proteină care se mai găseşte şi în albuşul de ou) comparativ cu cel de vacă ce conţine cazeină(o proteină care formează marea parte a brânzeturilor atunci când se coagulează . Sărurile minerale sunt de 4 ori mai puţine decât în laptele de vacă,  totuşi fierul se găseşte în cantităţi mai mari în cel uman. Conţinutul de minerale e influenţat în principal de alimentaţia mamei, astfel, dacă calciul sau fosforul nu sunt suficiente se produce o mobilizare a acestora din oase. Valoarea energetică a laptelui uman matur este de 65-68 kcal/100ml.

 



Importanţa laptelui matern. S-a demonstrat că sugarii alimentaţi natural au o rată mai mică a spitalizării, o incidenţă mai scăzută a unor boli ca diareea sau infecţii respiratorii. Această protecţie vine din laptele matern, bogat în anticorpii mamei care îl vor proteja în primele luni de viaţă, până când va fi capabil să şi-i producă singur.

Alte calităţi ale laptelui matern:
:: este mereu proaspăt şi imediat accesibil, fără să implice pregătiri speciale (încălzire), ci doar igienă locală
:: este lipsit de microbi, însă mare atenţie mamelor căci unele medicamente şi alcoolul pot ajunge în laptele matern
:: nu determină alergii şi are o compoziţie optimă  pentru sugar

Avantajele pentru copil a alimentaţiei cu lapte matern sunt creşterea şi dezvoltarea optimă, având toate principiile nutritive necesare. Se dezvoltă astfel şi o legătură afectivă între mamă şi copil. Riscul de morbiditate e scăzut, prin protejarea de diverse infecţii. Avantajele pentru mamă şi familie sunt: dezvoltarea armonioasă a sugarului, avantaje economice, fiind practic gratis, şi confort crescut, nefiind necesare unele deplasări pentru achiziţionarea laptelui praf, de exemplu. Alt avantaj pentru mamă este acela că alăptarea are efect contraceptiv, acesta fiind un avantaj în cazul în care aceasta nu vrea să rămână din nou însărcinată.

În timpul alimentaţiei cu lapte matern pot apărea unele incidente, ca diareea (în timpul sau după alimentaţie) sau regurgitarea (poate apărea la sfârşitul mesei). Acestea însă nu influenţează negativ starea copilului, diaree datorându-se unor iritaţii normale ale colonului nou-născutului.

Când este contraindicată alimentaţia cu lapte matern? În cazul în care mama suferă de TBC, SIDA, hepatită sau când ia diverse medicamente. Altă situaţie e apariţia unei noi sarcini.

În concluzie, laptele matern este cel mai indicat pentru hrănirea sugarului, fiind contraindicat doar în anumite situaţii.

 



Bibliografie:
http://www.sakura-center.ro/laptele-matern-de-ce-alimentatia-la-san-este-importanta
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cazein%C4%83


Scris de: Irina Delia Duceac
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.