Amanita_muscariaCiupercile aparţin regnului Fungi. Ele pot fi unicelulare sau pluricelulare. Toată lumea a auzit de drojdia de bere (ciupercă unicelulară), care este folosită la dospirea aluatului. Exemplu de ciupercă pluricelulară este mucegaiul verde-albăstrui din care se extrage penicilina.

 

 

 

 

Acelaşi mucegai stă la baza antibioticul care a salvat milioane de vieţi de la descoperirea sa. Ciupercile care le consumăm sunt ciuperci superioare (cele care au picior şi pălărie). Nu de puţine ori însă am auzit de oameni care au ajuns la spital din cauza intoxicaţiilor cu ciuperci. Deci, trebuie avut grijă de unde cumpărăm ciuperci, mai ales dacă nu ştim să deosebim ciupercile comestibile de cele otrăvitoare.

Exemple de ciuperci otrăvitoare:  pălăria şarpelui (Amarita muscaria), hribul dracului (Boletus satanas), buretele viperei (Amanita phalloides). Dintre ciupercile comestibile cele mai utilizate sunt hribul (Boletus edulis), zbârciogul şi trufele. Trufele sunt foarte apreciate. Ele cresc pe rădăcinile unor arbori şi sunt foarte scumpe, deoarece sunt greu de găsit. În trecut cei care erau folosiţi la găsirea trufelor erau porcii, care aveau adesea obiceiul să le mănânce. De aceea au fost înlocuiţi cu câinii.

 

 



Este chiar aşa de grav dacă suferim intoxicaţii cu ciuperci? Răspunsul este da. Anumite specii de ciuperci otrăvitoare pot provoca moartea. Mai grav este că s-au produs încrucişări între diferite specii, astfel că există ciuperci otrăvitoare cu aspectul unor ciuperci comestibile. Se recomandă deci ca ciupercile ce vor fi folosite ca alimente să fie procurate direct din crescătoriile de ciuperci sau din conserve. Astfel, posibilitatea să suferim de o intoxicaţie este aproape eliminată.


Care sunt semnele intoxicaţiei cu ciuperci?


Primele semne ale intoxicaţiei pot apărea chiar după 15 minute de la consum şi includ: dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, mioză (micşorarea diametrului pupilar). Apar apoi simptome mai grave: tremurături, stare de confuzie (uneori şi halucinaţii), convulsii şi chiar comă.

Există unele specii de ciuperci otrăvitoare ale căror semne de intoxicaţie apar după 12-24 ore de la ingestie. Acest tip de intoxicaţie este cel mai grav. Primele semne includ vărsături şi diaree. Aproape imediat simptomele se ameliorează, astfel pacientul nu îşi dă seama de starea periculoasă în care se află. Ulterior, apar simptome mai grave: icter (îngălbenirea pielii), hemoragii, vedere dublă, convulsii. După 2-3 zile de la ingestia de ciuperci otrăvitoare se instalează coma şi în unele cazuri moartea.


Cum se tratează intoxicaţiile cu ciuperci?


Cele mai frecvente practici medicale care se aplică în cazul intoxicării cu ciuperci sunt provocarea de vărsături, spălăturile gastrice şi administrarea de laxative. Dintre aceste practici medicale cea mai eficientă este spălătura gastrică (cu cât este făcută mai repede, cu atât va fi mai eficientă). Provocarea vomei se poate face prin înghiţirea de apă caldă şi sărată. Se mai pot administra medicamente care protejează ficatul de acţiunea toxică a ciupercii.

Aşadar, aveţi mare grijă ce fel de ciuperci consumaţi, căci multe dintre ele pot provoca moartea! E mai bine să previi decât să tratezi!





Bibliografie:
ro.wikipedia.org/wiki/Regnul_Fungi
ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_ciuperci_otr%C4%83vitoare
ro.wikipedia.org/wiki/Intoxica%C8%9Bia_acut%C4%83_cu_ciuperci_necomestibile



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.