Calciul este un metal alcalino-pământos, alături de beriliu, magneziu, stronţiu, bariu, radiu. Este un element bivalent, cu greutate moleculară 40. El are un rol foarte important în organismul uman. Care este acesta? Citiţi articolul pentru detalii.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Este ceva normal să simţi nevoia de a găsi un echilibru între muncă şi viaţă, însă uneori acest lucru pur şi simplu nu este posibil. În schimb, ţi-ar fi poate mai bine dacă ţi-ai propune să-ţi păstrezi mintea şi trupul sănătoase. Câteva sfaturi, în continuare.
- Detalii
- Scris de: Adam Dachis
Continuăm astăzi seria de articole dedicate cunoaşterii corpului uman cu un nou articol. Ştiţi unde este cea mai mare colecţie de creiere umane? Visăm în culori ori în alb-negru? Ce este testosteronul? Care este rolul testosteronului în organism?
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Ce este diafragma şi ce rol are acesta? Ce este pleura? Ce sunt alveolele şi ce rol au ele? Ce cale trebuie să parcurgă aerul pentru a ajunge la plămâni? Cât aer pătrunde în plămâni pe timpul unei inspiraţii normale? La o expiraţie forţată, poate fi expirat tot aerul din plămâni?
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Ce este cianoza? De ce creşte volumul sângelui în timpul efortului? Ce este „mărul lui Adam”? Care este rolul sprâncenelor? Care este compoziţia chimică a salivei? Care este proporţia diferitelor elemente chimice din corpul uman? Răspunsurile, în cele ce urmează.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Cât creşte zilnic, în medie, un fir de păr? E vreo diferenţă între o femei şi un bărbat din acest punct de vedere? Ce compoziţie are transpiraţia? De câtă apă are nevoie organismul uman? De ce femeile însărcinate au o cantitate mai mare de sânge decât restul femeilor?
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Aproximativ un sfert din populaţia lumii are "super-limbi". Aceşti oameni simt gustul mult mai intens decât restul. Află dacă eşti unul dintre ei citind acest articol. Unii oameni au gusturi specifice la alimente. Ei sunt consideraţi prea pretenţioşi şi prea sensibili.
- Detalii
- Scris de: Esther Inglis-Arkell
Dezvoltarea anesteziei generale a transformat chirurgia dintr-o experienţă înfricoşătoare într-o odihnă plăcută. Este unul dintre cele mai comune procedee medicale din lume, cu toate că încă nu ştim modul în care medicamentul îşi face efectul.
- Detalii
- Scris de: Linda Geddes
Arsurile sunt una dintre cele mai frecvente cauze de accidente provocate de un agent fizic sau chimic. Anual în SUA sunt înregistrate 2 milioane de cazuri de arsuri de diferite intensităţi, dintre aceştia peste 10 mii mor din pricina complicaţiilor care apar.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Abia în 1952 oamenii de ştiinţă au putut observa complexitatea membranelor celulare, folosindu-se de microscopul electronic, care „priveşte” mult mai adânc decât un microscop fotonic. Vorbim astăzi despre cel mai cunoscut rol al membranei: transportul.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Ce este o arsură? Arsura este o afecţiune cu caracter local sau general, care evoluează în diferite stadii şi având potenţialul de a se agrava. Prognosticul în arsuri este dependent de profunzimea şi suprafaţa arsă, de vârstă şi de calitatea tratamentului iniţial.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Glutamatul de sodiu (E621 sau glutamatul monosodic - GMS) este un aditiv alimentar. Este una din numeroasele forme ale acidului glutamic, un aminoacid neesenţial. Din 1959 Food and Drug Administration a clasificat GMS: "recunoscut, în general, ca fiind sigur".
- Detalii
- Scris de: Sergiu Vijiala
Publicăm astăzi un nou articol cu 10 aspecte, pe care probabil nu le ştiaţi despre corpul omenesc. Ştiţi cum apare caria dentară? Dar ce este duodenita? Care sunt tipurile de cancer cele mai frecvente? Sunt toţi diabeticii obezi? Mai multe detalii, în continuare.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Cele mai comune şi frecvente infecţii bacteriene sunt infecţiile urinare. Bacteriile contaminează uretra, ureterele, vezica urinară sau rinichii. Dacă sunt frecvente şi pe perioade lungi, infecţiile urinare pot afecta rinichii. Mai multe despre infecţia urinară, în continuare.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Într-un articol anterior am vorbit despre importanţa alimentaţiei şi am pus accentul pe produsele de origine animală. Astăzi ne propunem să aruncăm o privire asupra produselor alimentare de origine vegetală, adică despre cereale, legume şi fructe.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina