Într-un laborator al Şcolii de Medicină de la Harvard, un om îşi foloseşte puterea minţii ca să facă un şobolan să dea din coadă. Pentru a trimite această comandă, abia dacă priveşte la lumina care pâlpâie pe ecranul unui computer şi are un set de electrozi lipiţi de scalp.
- Detalii
- Scris de: Ed Yong
Îndrăzneţul norovirus se răspândeşte atât de rapid încât milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, însă mecanismul său interior încă nu ne este cunoscut. Probabil că deja ţi s-a întâmplat şi ţie. Ai început, din senin, să te simţi rău şi ai fugit la baie.
- Detalii
- Scris de: Dan Jones
Tendințele stilului de viață ”paleo” (paelolitic) sunt populare azi, dar ele sunt înrădăcinate în mituri evoluţioniste. Vedeţi mai jos ce crede biologul Marlene Zuk, care recent a publicat o carte despre evoluţie, diete, sex şi modul nostru de viaţă.
- Detalii
- Scris de: Alison George
Care este boala cu cea mai mare frecvenţă la nivel mondial? Probabil că vă gândiţi la infecţie. Sau la bolile cardiovasculare ori la cancer sau SIDA. De fapt este guturaiul! Care este boala ce ocupă locul doi în acest clasament? Caria.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Ciocolata creşte în copaci. Ciocolata neagră în copaci negri şi cea albă în copaci albi. Glumesc. Ciocolata se face din boabele de cacao, care cresc în nişte teci mari, ce cresc în copaci. Pentru a face ciocolată, boabele sunt scoase din păstăi și puse laolaltă.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Moses Maimoindes, remarcabilul medic, sigur credea asta acum peste 800 de ani, recomandând metoda pacienților. Cercetările moderne au arătat că supa de pui creşte fluxul mucusului şi ajută organismul să scape de virusul răcelii.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Există diferite insecticide cu ajutorul cărora putem nimici furnicile. Produsul comercializat sub numele de Clorpyrifos este probabil cel mai eficient dintre acestea şi este disponibil într-un număr de variante comerciale care conţin 0,5% substanţă activă.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Dietele pentru detoxifiere sunt la modă, acum mai mult ca niciodată. Dar reuşesc ele oare să aducă vreunul dintre beneficiile scontate? Mai nou aproape toată lumea are câte un prieten care se „detoxifică”. Dar are vreun sens cura de detoxifiere?
- Detalii
- Scris de: Brian Dunning
Chiar dacă nu te numeri printre cei care consumă băuturi alcoolice, nu poţi nega că oamenilor, ca specie, le place să bea. Noi consumăm vin, bere, cidru, băuturi spirtoase... în fapt, produsul fermentat a aproape orice poate fi transformat în alcool.
- Detalii
- Scris de: Rob Dunn
Creierul nostru face încontinuu conexiuni între fiecare părticică de informaţie pe care o acumulează prin intermediul simţurilor. Să fie acesta mecanismul prin care devenim conştienţi de ceea ce vedem? În continuare, despre o încercare promiţătoare de a defini conştiinţa.
- Detalii
- Scris de: Colin Barras
Atunci când mintea îţi sare de la un gând la altul, procesul ar putea fi asemuit unei lupte între zeci de senzaţii şi idei pentru atenţia ta. În fapt, această descriere este foarte apropiată de realitate. În continuare, despre competiţia dintre diversele reţele neuronale ale creierului.
- Detalii
- Scris de: Colin Barras
Exagerând puţin, am putea afirma despre creierul uman că este maşina noastră personală de făcut predicţii. Globul de cristal al creierului constă dintr-un amestec de abilităţi statistice foarte abile combinate cu o tehnică specială de minimizare a surprizelor.
- Detalii
- Scris de: Colin Barras
În ciuda deceniilor de cercetare, întrebările fundamentale despre fotosinteză rămân fără răspuns. Putem folosi fotosinteza pentru a dezvolta sisteme artificiale care să transforme energia solară în combustibili neutri sub aspectul emisiilor de carbon?
- Detalii
- Scris de: Richard Cogdell
Complexitatea fotosintezei reprezintă o imensă provocare pentru cei care încearcă să-i desluşească detaliile. Şi, având în vedere pericolele schimbărilor climatice şi penuriei de hrană, oamenii de ştiinţă îşi îndreaptă atenţia către fotosinteză pentru ajutor.
- Detalii
- Scris de: Richard Cogdell
Atunci când organismele fotosintetice au început să producă pentru prima oară oxigen, acest moment a marcat începutul transformării lumii noastre. Oxigenul a oferit acces la o sursa mult mai eficientă de energie prin intermediul respiraţiei.
- Detalii
- Scris de: Richard Cogdell