Canadianul Chris Hadfield este destul de prezent pe Internet, fiind angajat în popularizarea științei, în special prin prisma experienței sale de astronaut. A fost primul astronaut canadian, a devenit faimos prin faptul că a cântat celebra melodie a lui David Bowie „Space Oddity” și are, mai nou, propriul canal de YouTube.

Chris Hadfield s-a născut la 29 august 1959. Fiul unui instructor de zbor, a crescut într-o fermă din orășelul Sarnia, Ontario. Inspirat de cărțile science-fiction ale lui Isaac Asimov și de aselenizarea din 1969, la 9 ani „decide” să se facă astronaut. La doar 13 ani se alătură Royal Canadian Air Cadets, unde ia cursuri de leadership și obține licențele de pilot de planor și de avion ultraușor până la vârsta de 16 ani.

După terminarea liceului, alege să-și întrerupă studiile pentru un an, timp în care se angajează pe un vapor. După ce strânge suficienți bani, pleacă într-o călătorie de 6 luni prin Europa în căutarea de noi perspective: „Când am terminat liceul eram sătul de școală și m-am gândit că pur și simplu am nevoie de o pauză. Și mai voiam și timp ca să mă gândesc mai bine: chiar vreau să devin astronaut? Ce implică asta? Nu puteam să iau la 17 ani decizia asta”.  

S-a înrolat în Forțele Aeriene Canadiene, unde s-a clasat primul la antrenamentul aviatic de bază și a obținut o diplomă de licență în inginerie mecanică. Și-a continuat antrenamentul ca pilot de vânătoare și pilot de încercare, ca mai apoi să obțină și o diplomă de master de la Universitatea din Tennessee.

Ca pilot de vânătoare în plin Război Rece a făcut parte din prima escadrilă care a interceptat un Tupolev Tu 95 ce intenționa să testeze rachetele de croazieră rusești, amenințând spațiul aerian al Statelor Unite. De-a lungul carierei de 25 de ani, Hadfield a pilotat peste 70 de tipuri de avioane.

A devenit astronaut al Agenției Spațiale Canadiene în 1992 și a zburat în spațiu pentru prima dată în 1995, fiind primul canadian care ajunge în spațiu. Scopul primei sale misiuni a fost să ducă provizii pe stația spațială Mir, în timp ce în a doua misiune, STS-100, Hadfield a ajutat la montarea brațului robotic al Stației Spațiale Internaționale (SSI), Canadarm 2.

Între 2012 și 2013, Hadfield a fost comandantul Stației Spațiale Internaționale pentru 6 luni, câștigându-și notorietatea prin interpretarea melodiei „Space Oddity” a lui David Bowie în microgravitație.


-


Între misiuni, Hadfield a contribuit la organizarea mai multor misiuni spațiale, din diferite poziții de conducere, inclusiv în Rusia și din rolul de CAPCOM (Capsule Communications) pentru NASA (persoana de pe Terra care are rolul de a vorbi cu astronauții care efectuau operațiuni pe orbită).

S-a retras din Agenția Spațială Canadiană în 2013, însă rămâne implicat în promovarea științei în rândul tinerilor. Este încă activ pe rețelele sociale  și are un canal de YouTube.

 



Citiți și:
¤ De ce plutesc astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI)? Simt ei gravitaţia Pământului? [video]

Bibliografie: (2), (3) și (4)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.