FibonacciFibonacci, Leonardo Pisano (Pisa, c. 1170 -c. 1240) a fost un matematician italian. În opera sa fundamentală, Liber abaci (1202), sistematizează un număr imens de informaţii din întreaga moştenire a antichităţii, la care asociază probleme şi metode proprii.

 

 

 

Numele său – Fibonacci ("fiul lui Bonaccio") - cu care este cunoscut în istoria ştiinţelor, provine de la porecla tatălui său, Bonaccio (“blândul”).

Liber abaci ea a reprezentat unul din mijloacele de răspândire a matematicii şi a altor cunoştinţe în Europa. În cele 15 capitole ale ei tratează aritmetica numerelor întregi în noua bază zecimală (insistând asupra importanţei cifrei zero, căreia i-a propus şi denumirea), proba prin 9 (introducând şi proba prin 7 şi 11), efectuează operaţii cu numere fracţionare (cu ingenioasa aducere la acelaşi numitor), pentru care a introdus linia de fracţie şi denumirea “fractus”, expune probleme de aritmetică comercială (probleme privind regula de 3, până la 9 mărimi, rezolvate prin metoda – denumită (în sec.18) “regula în lanţ” etc.

Citiţi şi: Secţiunea de aur. Adevăr şi pseudoştiinţă

Fibonacci studiază, pentru prima dată în istoria matematicii, sumarea unei serii recurente (ai căror termeni - numerele lui Fibonacci – stabiliţi cu ocazia popularei probleme a iepurilor de casă, au proprietăţi interesante). În această lucrare Leonardo Pisano a folosit sistemul de numeraţie binar; de asemenea, din studiul ecuaţiilor liniare ajunge – primul în Europa – la ideea introducerii numerelor negative (şi a interpretării lor ca datorii, urmând exemplul lui Abul-Vafa, sec. 10), a dat primul exemplu de rezolvare prin aproximaţii a unei ecuaţii numerice.

În Practica geometriae (1220), Fibonacci se ocupă, printre altele, cu aproximarea numărului Pi (servindu-se de poligoanele regulate 96 laturi înscrise şi circumscrise cercului), cu demonstrarea concurenţei medianelor unui triunghi (fapt cunoscut  încă de Arhimede, sec. 3 î.e.n.) ş.a., iar în Liberquadratorum (1225) tratează probleme cu ecuaţii nedeterminate în gradul întâi şi doi.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.