Eudox din CnidosEudox s-a născut la Cnid (sau Cnidos), oraş dintr-o peninsulă din sud- vestul Asiei Mici. Nu se cunoaşte cu certitudine perioada în care a trăit (circa 405 – 350 î.Hr.). A călătorit încă de tânăr în Sicilia, unde a studiat medicina. Mai apoi a călătorit în Italia. 

 

 

 

În Italia a fost elev al marelui savant al vremii Archytas din Tarent, cu care a studiat matematica. După un timp pleacă spre Atena, la Academia lui Platon. O legendă spune ca Eudox nu avea mijloacele materiale pentru a locui la Atena şi de aceea parcurgea zilnic, pe jos, aproximativ 10 km, de la Pireu, unde era găzduit, la Atena, unde lua lecţii de matematică. Se spune că relaţiile lui Eudox cu mentorul său erau destul de tensionate, întrucât Eudox credea că binele suprem este plăcerea, în timp ce Platon punea înţelepciunea înaintea acesteia. Nu a stat mult timp la Atena, plecând spre Egipt, unde o altă legendă spune că aici a stat timp de 4 luni la preoţi, unde şi-a tuns barba şi sprâncenele. De la preoţi a căpătat cunoştinţe despre mişcarea planetelor şi despre astrologia chaldeeană.

Eudox fondează la Cyzic o şcoală de matematică, astronomie şi filosofie. Merge la Atena în jurul anului 355 î.Hr., însă din cauza rivalităţii cu Platon, se întoarce în oraşul natal Cnid. Aici este primit cu onoruri de concetăţeni: a fost numit „Ilustrul” datorită jocului de cuvinte (endoxos= în greacă, „ilustrul”). Redactează pentru Cnid o serie de legi în folosul comunităţii, care sunt foarte apreciate. Moare la o vârstă fragedă, probabil între 53 şi 55 de ani, în timpul unei călătorii în Egipt.

 

 

Eudox din Cnidos
Eudox din Cnidos



Eudox este descoperitorul teoriei proporţiilor care spunea că dacă sunt date două mărimi de acelaşi fel, neegale, există un multiplu al celei mai mici, care întrece pe cea mai mare. Această teorie este transmisă prin Euclid prin lucrare sa de căpătâi „Elemente” şi mai apoi perfecţionată de Arhimede.

Eudox a fost preocupat şi de astronomie, fiind considerat primul şi cel mai important astronom până la Hipparch. A scris 4 cărţi de astronomie, dar din toate acestea nu s-au păstrat decât câteva fragmente. Una dintre lucrările sale importante din astronomie o reprezintă o schemă matematică complicată, care explica mişcarea planetelor şi a Soarelui în jurul Pământului.

Un elev al lui Eudox a fost Aristaeus, despre care se ştie doar că a scris despre cele 5 poliedre regulate şi despre secţiunile conice. El l-a inspirat pe Euclid în tratatul despre conice, care însă s-a pierdut.

Deşi de la Eudox nu ne-a rămas un tratat întreg, contribuţiile lui în astronomie şi matematică au fost atent studiate, începând  mai ales din secolul al XIX-lea.





Bibliografie:
"O istorie a matematicii", Adrian C. Albu, editura “Nomina”, 2009


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.