Linus PaulingLinus Carl Pauling a fost un chimist american, profesor de chimie la Institutul de Tehnologie din Pasadena (California). S-a remarcat prin ideile sale originale asupra naturii legăturilor chimice, structurii moleculelor şi aplicării mecanicii cuantice în chimie.

 

 

 

Linus Pauling este laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1954) şi al Premiului Nobel pentru pace (1962).

Linus Carl Pauling s-a născut la data de 28 februarie 1901, în familia farmacistului Herman Henry William Pauling şi a soţiei sale, Lucy Isabelle Darling. El a absolvit şcoala elementară şi liceul în Condon şi în Portland, Oregon  şi a intrat la Oregon State College în 1917. A absolvit în 1922, devenind inginer chimist. Pauling s-a căsătorit cu Ava Helen Miller în 1923  şi au avut patru copii. Între 1919 - 1920 acesta a fost preocupat de analiza cantitativă colaborând cu Institutul de Tehnologie din California. A fost doctorand între 1922 şi 1925 luându-şi doctoratul (summa cum laude) în chimie, cu mici aplicaţii în fizică şi matematică. Doi ani mai târziu, el a acceptat postul de asistent universitar la Caltech, la catedra de chimie teoretică.


Pauling ca cercetător

În 1932, Pauling a publicat teoria sa detaliată privind teoria hibridizării orbitalilor şi analizele privind tetravalenţa carbonului. După un an  a introdus conceptul de electronegativitate şi a introdus scala Pauling privind electronegativitatea, putându-se pronunţa asupra naturii legăturilor chimice. Pauling şi-a continuat munca, publicând articole privind structura nucleului atomului. În 1954  Pauling a primit Premiului Nobel pentru chimie. Alături de câţiva biochimişti, Pauling a condus cercetări cu raze X pentru a determina astfel structura proteinelor. Aceste descoperiri i-au ajutat pe savanţii britanici pentru a descoperii structura în dublu - helix a moleculei de ADN. Este de asemenea laureat la Premiului Nobel pentru pace (1962). A fost membru de onoare al Academiei Republicii Socialiste România.

 

 

 

Pauling
Linus Carl Pauling în 1954



Autor şi profesor

Pauling a fost un profesor şi un autor remarcabil. Prima sa carte, "The Nature of the Chemical Bond" (1939, Natura Legăturilor Chimice), a influenţat mult cărţile de chimie ale secolului al XX-lea. Apoi a apărut primul său tratat de specialitate, "General Chemistry" (1949, Chimie Generală), tipărit şi în limba romană. A scris numeroase articole privind consumul de vitamina C şi al altor nutrimente. A scris peste 1.000 articole pentru studenţi şi publicul larg privind ştiinţele, viaţa şi sănătatea. El este considerat părintele biologiei moleculare. A murit la 19 august 1994.{jcomments on}


 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.