Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

CANTOR, GEORG FERDINAND LOUIS PHILIPPE (Petersburg, 03.03.1845 - Halle, 06.01. 1918) a fost un matematician german. Acesta a făcut studiile la Universitatea din Zürich, din Berlin şi Göttingen, specializându-se în matematică, filozofie şi fizică. A profesat la Universitatea din Halle, după ce a predat şi în învăţământul liceal la început.

La 39 de ani a suferit o puternică depresie care, deşi diminuată, l-a urmărit toată viaţa, firul zilelor sale sfârşindu-se într-un azil de alienaţi.Cantor este fondatorul teoriei mulţimilor, unde a introdus multe noţiuni, denumiri şi notaţii: cardinalele transfinite, mulţimile echivalente; denumirile de mulţime numărabilă şi de puterea continuului, de mulţimi derivate, deschise, închise, total ordonate, de spaţiu (aritmetic) n-dimensional; noţiunile de şir fundamental, de punct de acumulare, de produs cartezian; a aprofundat noţiunea de infinit, lui datorându-i-se concepţia de infinit actual.

A scris o serie de articole referitoare la teoria numerelor şi la seriile trigonometrice. Cu toate aceste valoroase contribuţii, meritele sale științifice n-au fost recunoscute (ironie a sorţii!) decât către sfârşitul vieţii sale.

Opere principale:
Mengenlehre (1874);
Gründlagen einer allgem. Mannigfaltigkeietslehre (1883);
Beiträge zur Begründung der transfiniten Mengenjehre (1895\97).