John WallisJohn Wallis (Ashford Kent, 23.11.1616 – Oxford, 28.10.1703) a fost un matematician şi teolog englez. A studiat la Cambridge, după care a îmbrăţişat cariera eclesiastică. La 33 de ani a devenit profesor de geometrie la Oxford.

 

 

 

A fost un admirator al matematicii greceşti, editând o parte din operele lui Eutokios (sec. 4 î.e.n.), Arhimede (sec. 3 î.e.n.), Aristarh (sec. 3 î.e.n.) şi Ptolomeu (sec. 2 e.n.). Lui i se datorează crearea învăţământului pentru surdomuţi.

 

 

John Wallis
John Wallis

 

Contribuţiile aduse în matematică sunt numeroase şi însemnate: a introdus (în 1657) exponenţii negativi; a considerat numerele pozitive şi cele negative ca opuse, respectiv, între ele; a dat diverse interpretări numerelor pur imaginare şi complexe; a dedus divizibilitatea binoamelor; a înţeles (încă din 1656) faptul că 0! trebuie considerat egal cu 1; a exprimat prin cuvinte (în 1658) importantele formule privind numărul divizorilor unui număr şi suma lor.

De asemenea, a cercetat diferite sisteme de numeraţie, a studiat transformarea fracţiilor ordinare în numere zecimale şi invers; a expus proprietăţile principale ale numerelor zecimale periodice; a cunoscut că extragerea rădăcinilor pot conduce la numere zecimale neperiodice infinite; s-a ocupat cu fracţiile continue şi a dat legea formării resurselor; a dat (în 1656) prima definiţie a noţiunii de limită, introducând pentru prima dată un simbol pentru infinit, şi a considerat egalităţi, a găsit formula care redă numărul Pi sub forma celebrului produs infinit de numere naturale.

A descoperit (în 1656) triunghiul caracteristic (cum l-a denumit G. Leibniz, în 1684) atât de utilizat în calculul infinitezimal; a expus o metodă nouă pentru rectificare; a efectuat cuadraturi (înainte de descoperirea calculului integral); a introdus abscisele negative. În trigonometrie, a studiat (în 1670) semnele sinusului în cele patru cadrane; a desenat sinusoida şi secantoida. De la Wallis ni s-au transmis denumirile de interpolare şi de mantisă (1656, respectiv, 1657).

Opere principale:
:: Tractatus de selectionobus conicis, nova methodo exposits (1655);
:: De algebra, tractatus historicus et practicus (1673);
:: Discurse of Combinations (1685).

 

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro