Cum să nu mori din cauza cancerului la sân
Potrivit ultimului raport de țară privind cancerul, în România au apărut în anul 2020 circa 95.000 de mii de cazuri noi de cancer. În 28% dintre cazurile de cancer apărute la femei a fost vorba despre cancer la sân. În fapt, la femei, cancerul la sân este cel cu incidența cea mai mare, urmat de cel colorectal, 12%; la bărbați sunt trei tipuri de cancer dominante, cu procente similare: de plămân, 17%, de prostată, 16%, și colorectal, 15%.
Recent am publicat mai multe articole care au la bază cartea „How not to die” a doctorului american Michael Greger. Michael Greger este un medic american, recunoscut pentru preocuparea pentru nutriția omului, siguranța alimentară și, în genere, pentru problemele de sănătate publică. Dă clic tag-ul de la finalul articolului, „how-not-to-die-michael-greger”, pentru a accesa aceste articole.
Care este diferența dintre plante, vegetale, legume și leguminoase?
Care este diferența dintre plante, vegetale, legume și leguminoase? Acești termeni sunt utilizați de multe ori în mod interschimbabil, în special în domeniul nutriției. Și din acest punct de vedere vrem să clarificăm lucrurile în acest articol.
Deși nu este foarte simplu să stabilești delimitări ferme între conceptele menționate (plante, vegetale, legume și leguminoase), în special pentru că în literatura de limbă engleză (de unde se traduc cărțile la noi) sunt abordări diferite, se poate totuși lămuri într-un mod rezonabil despre ce vorbim atunci când utilizăm acești termeni.
Întâi de toate trebuie menționat că sintagma standard în nutriție este „legume și fructe”. Este important acest aspect, pentru ne lămurește despre un lucru: legumele se referă generic la plantele pe care le folosim în alimentația umană.
Strategia Națională de Sănătate 2022-2030
Cu o natalitate redusă și o speranță de viață asemenea, cu spor negativ constant, cu rate mari de morbiditate și mortalitate evitabilă și o emigrație importantă, România rămâne una dintre țările plasate sub media UE la mulți dintre indicatorii de performanță și eficiență a sistemului de sănătate.
Actuala Strategie Națională de Sănătate „Împreună pentru sănătate”, elaborată de Ministerul Sănătății și gândită pentru perioada 2022-2030, își propune să schimbe starea de fapt, deplasând accentul pe sănătatea cetățeanului privit ca o persoană cu nevoi multidimenisonale și nu ca un simplu pacient, cum a fost cazul în precedenta strategie.
Abordarea centrată pe cetățeni ia în considerare faptul că, înainte ca aceștia să devină pacienți, ei trebuie să fie informați cu privire la sănătatea lor, să și-o poată proteja, iar mediul în care ei trăiesc să fie unul de bună calitate.
Avertizările TV cu privire la „afectarea emoțională” a telespectatorilor sunt ridicole
Probabil că bănuiți ori știți că mesajele de tipul „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!” nu sunt transmise de televiziuni pentru că vor (deși vor!), ci pentru că sunt obligate de Codul de reglementare a conținutul audiovizual (art. 29) din 2011.
Tot în acest Cod este menționată și obligativitatea ca în cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente să fie difuzate mesaje de tipul „Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă” (art. 120), despre care am scris în cadrul unui alt articol.
→ Flash: Mici jeturi de gaz generează vântul solar
Mici jeturi de gaz supraîncălzit ar putea fi la baza vântului solar - fluxul de particule încărcate electric care se transmit în spațiu de la suprafața Soarelui.
Imaginile surprinse de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene arată „pico-erupții” solare (eng. picoflares) de scurtă durată, care par să expulzeze material în spațiu.
Cele 11 tipuri de alimente consumate zilnic de un doctor în nutriție
Presa abundă în informații generice despre alimentație ori, la polul opus, despre beneficiile formidabile ale unui aliment sau altul (de regulă, fără context, fără informații științifice care să susțină afirmațiile).
Michael Greger este un medic american, recunoscut pentru preocuparea pentru nutriția omului, siguranța alimentară și, în genere, pentru problemele de sănătate publică. Am publicat mai multe articole în ultimele luni care au la bază scrierile acestuia (vezi tag-ul de la finalul articolului, „how-not-to-die-michael-greger”, pentru a accesa aceste articole).
În acest articol vom vorbi despre lista celor 11 tipuri de alimente esențiale pentru alimentația zilnică a omului, așa cum a fost menționată de Greger în cartea sa „Cum să nu mori”, cu scurte explicații privind beneficiile fiecărui aliment.
De ce e posibil (și normal) să vezi mai bine fără ochelari la apropiere, dacă ai miopie
Unora li se pare anormală următoarea situație: sunt miopi, poartă ochelari sau lentile de contact, iar atunci când privesc la obiecte aflate la mică distanță (10-20 cm), cum ar fi eticheta unui produs în supermarket, observă că văd mai bine fără ochelari decât cu aceștia.
Dacă ai peste 45 de ani și ai miopie, fă următorul test:
- cu ochelarii la ochi, ia un pix sau o cariocă și apropie încet obiectul de ochi. Focalizează-te pe scrisul de pe acesta. La un moment o să observi că scrisul devine încețoșat; nu mai distingi semnele în mod clar.
- scoate ochelarii și repetă mișcarea.
În ce caz vezi mai bine la mică distanță? Cel mai probabil în cazul în care nu porți ochelarii. Iată de ce...
Exerciții cu și fără greutăți pentru musculatura gâtului, pentru a elimina/ evita durerile de gât și cap
Pe măsură ce îmbătrânim, se înmulțesc și provocările la care ne supune propriul trup 😀 Una dintre ele este durea de spate. Deși tendința multora este să meargă imediat la doctor și, uneori, să treacă pe medicație sau, în cazuri extreme, să suporte intervenții medicale complicate, precum o operație, prevenția este de preferat, desigur. Iar prevenția de multe ori presupune doar menținerea unei musculaturi funcționale, care să ne sprijine în executarea normale ale corpului fără durere.
În ce privește durerea de spate, am publicat un articol în care recomandam un exercițiu pentru cei care au dureri de spate în zona lombară. Dar, dincolo de acest exercițiu, ce trebuie reținut este că de multe ori durerile de spate au drept cauză o musculatură slabă a spatelui. Practicarea unor exerciții de întărire a musculaturii spatelui este de multe ori tot ce merită luată în calcul.
În ce privește gâtul, probabil nu toată lumea este conștientă că multe dureri de cap au drept cauză musculatura gâtului. Sigur, în sine, durerea în zona gâtului implică un disconfort sporit. Dar în multe situații durerea din zona gâtului se mută în zona capului, nemaifiind clar care este cauza și care este exact zona care doare.
Trigliceride mărite. Cauze, riscuri de sănătate și metode de reducere a nivelului acestora
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezintă principala formă în care găsim grăsimile în organismul uman. Acestea sunt compuse din trei acizi grași și glicerol (sau glicerină). Nivel trigliceridelor poate fi un indicator al sindromului metabolic, care crește riscul de infarct miocardic sau atac vascular cerebral.
Acizii grași sunt lanțuri de diferite mărimi de atomi de carbon, oxigen și hidrogen. Aceștia pot fi saturați sau nesaturați. Aceștia se numesc saturați în situația în care atomii de carbon formează toate cele patru legături posibile cu alți atomi și nesaturați atunci când atomii de carbon mai pot forma legături chimice cu atomi de hidrogen.
Ce mănâncă Bryan Johnson, omul care nu vrea să moară
Bryan Johnson este un antreprenor american și, posibil, cel mai sănătos om din lume. În orice caz, cel mai preocupat om din lume de propria sănătate, care și face ceva cu privire la această preocupare. Este în căutarea unui stil de viață perfect, care, dacă e posibil, să-i oprească îmbătrânirea.
Principala sa reușită în business, în prima fază, a fost compania Braintree, specializată în plăți electronice, vândută către PayPal pe 800 milioane dolari. Ulterior a finanțat o companie de biotehnologie, OS Fund, iar în 2016 compania Kernel, care face căști care analizează activitatea cerebrală. Deși activează în continuare ca om de afaceri și investitor, acesta s-a dedicat unui program unic de încetinire a îmbătrânirii și de întinerire, Proiectul Blueprint. Și-a luat denumirea de „atlet profesionist în reîntinerire” (professional rejuvenation athlete).
Proiectul Blueprint se referă, în esență, la crearea unui protocol care să neutralizeze procesul de îmbătrânire și să întinerească organismul. După doi ani de aplicare a acestui protocol, susține că a ajuns la un ritm de îmbătrânire echivalent vârstei de 24 de ani, în prezent îmbătrânind mai lent decât 88% dintre cei de 18 ani. Inflamația organismului este cu 85% mai mică decât a celor de 18 ani. Compoziția musculară și de grăsime a corpului este ideală. A atins valori perfecte ale markerilor ficatului. A întinerit cu 12 ani. Ce înseamnă această întinerire? Că există o diferență între vârsta cronologică (cea din cartea de identitate) și vârsta biologică. Deși conceptul de „vârstă biologică” este încă unul în dezvoltare, vorbește despre adevărata vârstă a celulelor, țesuturilor și organelor, bazată pe biochimie. Există un site în care cei preocupați de întinerire, olimpicii întineririi, „concurează” cu datele privitoare la vârsta lor biologică; Bryan este pe primul loc, cu cele mai bune date. Evident :)
Conform unui articol recent din Bloomberg, acesta, în vârstă în fapt de 45 de ani, ar avea inima de 37 de ani, pielea de 28 de ani, iar plămânii de 18 ani. Cum ajungi la o vârstă a organismului, dacă stabilești vârste pentru fiecare organ, personal nu mi-e clar...
Cum evoluează bolile alergice, de la naștere la vârsta adultă
Într-un studiu publicat în revista Pediatrics a fost confirmat fenomenul cunoscut ca „marșul alergic”, un model care descrie progresia naturală a bolilor alergice la copii, de la naștere și până la vârsta adultă.
S-au analizat datele a peste 200.000 de pacienți pediatrici, pe o perioadă cuprinsă între 1999 și 2020, fiind incluși nou-născuți, copii și adolescenți până la vârsta de 18 ani. A fost descris modelul „marșului alergic”, în care alergiile au ca primă prezentare eczema, urmată de alergiile alimentare, astm și alergiile la factorii din mediul înconjurător.
De ce populația României va fi din ce în ce mai bolnavă
În legătură cu evoluția stării de sănătate a populației nu avem niciun proiect major. Iar un cumul de factori face ca predicția din acest articol, conform căreia populația României va fi din ce în ce mai bolnavă pe măsură ce trec anii, să fie greu de infirmat de realitate.
Pe scurt, doi sunt factorii care influențează negativ starea de sănătate a populației pe termen mediu și lung: modernitatea și lipsa de educație formală. La o primă privire nu este evident, probabil, care ar putea fi legătura celor două cu starea de sănătate, dar ne vom lămuri imediat.
România în cifre (2023)
În luna iunie a.c. Institutul Național de Statistică a publicat un breviar statistic, pe care-l puteți accesa integral aici. În continuare o să prezint câteva date din acesta, care mi-au atras atenția și mi s-au părut mai interesante (breviarul are circa 100 pg).
1. Populația României: 19,04 milioane (01.01.2022, populația rezidentă), dintre care 9,8 milioane femei și 9,23 milioane bărbați.
› După populație, România este a 6-a țară din UE, reprezentând 4,26% din totalul populației UE, după Germania (18,63%), Franța (15,19%), Italia (13,21%), Spania (10,62%) și Polonia (8,43%).
› Suprafața teritoriului: 238.397 km2.
› Lungimea granițelor: 3.150 km.
› Litoralul: 245 km.
› 41 județe + Capitala.
› 319 orașe (dintre care 103 sunt municipii).
› 2.862 comune.
› 12.958 sate.
Ce sunt „alimentele funcționale”? Cât de importante sunt merele pentru sănătate?
Deși merele nu sunt considerate un super-aliment, ele sunt totuși catalogate drept un aliment funcțional.
Cu toții am auzit că un măr pe zi ține medicul departe, dar cât de adevărat este asta? Merele nu sunt bogate în vitamina A și nici nu sunt benefice pentru vedere precum morcovii. Nu sunt o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, nu ajută împotriva răcelii, așa cum fac portocalele.
Totuși, merele conțin diverse substanțe bioactive – substanțe chimice naturale care apar în cantități mici în alimente și care au efecte biologice în organism. Aceste substanțe chimice nu sunt clasificate ca nutrienți, precum vitaminele. Deoarece mărul conține multe substanțe bioactive care promovează sănătatea, acesta este considerat un aliment „funcțional”.
Transplantul de inimă poate produce modificări ale personalității primitorului
Pe măsură ce transplantul cardiac a devenit o procedură cu o bună rată de succes, pacienții având șanse rezonabile (circa 70%) de a trăi peste 5 ani (cel puțin în SUA), a fost observat un fenomen curios: unii pacienți au raportat modificări ale personalității după efectuarea transplantului. Ca și cum trăsături ale donatorului organului s-au transferat, prin intermediul organului transplantat, către primitor.
Aspectul extraordinar este acela că, dacă se va dovedi că există într-adevăr un transfer de informație de la donator la primitor prin intermediul organului transplantat, atunci concluzia inevitabilă este aceea că amintiri și alte tipuri de informații se stochează nu doar în creier, ci și în alte organe.
Patru categorii de modificări ale personalității au fost identificate: schimbări ale preferințelor, modificări ale temperamentului, modificări ale identității și existența unor amintiri formate de donator.