Cum se pronunță corect abrevierea „GPL”: „gepele” sau „gipiel”?
De când cu explozia de la Crevedia, „GPL” a fost pe buzele tuturor. Pronunția acestei abrevieri, reporter TV sau simplu cetățean, a fost cea aleasă de vorbitor, după cum era obișnuit. Dar care este cea corectă?
Corpusul lexicografic românesc (dicționarele limbii române), disponibil online, pe site-ul Institutului de Filologie Română
Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” a creat o pagină web pe care pune la dispoziția publicului dicționarele esențiale ale limbii române.
Antibioticele afectează flora intestinală și sistemul imunitar, uneori cu efecte permanente
Găsirea unui echilibru între efectele benefice ale antibioticelor (eliminarea infecțiilor bacteriene) și cele nocive (afectarea florei intestinale și a sistemului imunitar, plus generarea rezistenței la antibiotice) reprezintă una dintre cele mai problematice provocări pentru cercetători. Identificarea unei căi de a administra antibioticele țintit (afectând doar bacteriile care generează infecția), alimentația corectă și folosirea antibioticelor doar în cazurile în care chiar este nevoie de acestea ar putea reprezenta abordarea corectă.
De ce ne îmbolnăvim?
Pare o întrebare simplă, pentru că suntem obișnuiți cu bolile. Ele există și nimeni nu are realmente speranța că toate bolile vor fi vreodată complet eliminate. Dar întrebarea rămâne: de ce nu a evoluat omul să fie imun la orice tip de boală?
Noua știință a medicinei evoluționiste își pune această întrebare, pentru că eventuale răspunsuri solide ne pot ajuta să înțelegem mai bine propriile organisme și să identificăm / aplicăm metode mai bune pentru a ne păstra sănătoși. Medicina evoluționistă a identificat șase motive pentru care suntem vulnerabili la boli. Iată care sunt acestea.
De nu poți înlătura mirosul de usturoi din respirație, chiar dacă te speli bine pe dinți
Usturoiul pare să aibă ceva al lui... Oricât ai încerca să scapi de mirosul lui după ce-l mănânci, nu prea poți...
Problema principală este aceea că usturoiul, prin anumiți compuși chimici, nu rămâne la nivelul gurii, ci se transferă prin intermediul tractului gastrointestinal (sistemul digestiv) în sânge.
Și mai rău, de acolo o substanță chimică (sulfura de metil alil; eng. allyl methyl sulfide) este eliminată din organism prin pori (transpirație), urină, dar și prin intermediul plămânilor (unde substanța ajunge să „contamineze” aerul plămânilor). Întregul proces de eliminare a substanței poate dura până la 24 de ore.
Ce sunt substanțele nutritive?
Substanțele nutritive sunt substanțele pe care organismul le utilizează pentru dezvolta, menține și repara țesuturi.
Apa, carbohidrații, lipidele (grăsimile), proteinele, vitaminele și câteva minerale sunt nutrienți sau substanțe nutritive.
Pe lângă substanțe nutritive în alimente se mai găsesc și alți compuși, precum fibre, fitonutrienți (fitochimicale), pigmenți, aditivi, alcooli etc.
Fitonutrienții sunt compuși chimici care apar natural în plante, precum: carotenoida, polifenolul, luteina, zeaxantina, licopenul, acidul elagic sau hesperidina.
Cum să nu mori din cauza cancerului la sân
Potrivit ultimului raport de țară privind cancerul, în România au apărut în anul 2020 circa 95.000 de mii de cazuri noi de cancer. În 28% dintre cazurile de cancer apărute la femei a fost vorba despre cancer la sân. În fapt, la femei, cancerul la sân este cel cu incidența cea mai mare, urmat de cel colorectal, 12%; la bărbați sunt trei tipuri de cancer dominante, cu procente similare: de plămân, 17%, de prostată, 16%, și colorectal, 15%.
Recent am publicat mai multe articole care au la bază cartea „How not to die” a doctorului american Michael Greger. Michael Greger este un medic american, recunoscut pentru preocuparea pentru nutriția omului, siguranța alimentară și, în genere, pentru problemele de sănătate publică. Dă clic tag-ul de la finalul articolului, „how-not-to-die-michael-greger”, pentru a accesa aceste articole.
Care este diferența dintre plante, vegetale, legume și leguminoase?
Care este diferența dintre plante, vegetale, legume și leguminoase? Acești termeni sunt utilizați de multe ori în mod interschimbabil, în special în domeniul nutriției. Și din acest punct de vedere vrem să clarificăm lucrurile în acest articol.
Deși nu este foarte simplu să stabilești delimitări ferme între conceptele menționate (plante, vegetale, legume și leguminoase), în special pentru că în literatura de limbă engleză (de unde se traduc cărțile la noi) sunt abordări diferite, se poate totuși lămuri într-un mod rezonabil despre ce vorbim atunci când utilizăm acești termeni.
Întâi de toate trebuie menționat că sintagma standard în nutriție este „legume și fructe”. Este important acest aspect, pentru ne lămurește despre un lucru: legumele se referă generic la plantele pe care le folosim în alimentația umană.
Strategia Națională de Sănătate 2022-2030
Cu o natalitate redusă și o speranță de viață asemenea, cu spor negativ constant, cu rate mari de morbiditate și mortalitate evitabilă și o emigrație importantă, România rămâne una dintre țările plasate sub media UE la mulți dintre indicatorii de performanță și eficiență a sistemului de sănătate.
Actuala Strategie Națională de Sănătate „Împreună pentru sănătate”, elaborată de Ministerul Sănătății și gândită pentru perioada 2022-2030, își propune să schimbe starea de fapt, deplasând accentul pe sănătatea cetățeanului privit ca o persoană cu nevoi multidimenisonale și nu ca un simplu pacient, cum a fost cazul în precedenta strategie.
Abordarea centrată pe cetățeni ia în considerare faptul că, înainte ca aceștia să devină pacienți, ei trebuie să fie informați cu privire la sănătatea lor, să și-o poată proteja, iar mediul în care ei trăiesc să fie unul de bună calitate.
Avertizările TV cu privire la „afectarea emoțională” a telespectatorilor sunt ridicole
Probabil că bănuiți ori știți că mesajele de tipul „Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional!” nu sunt transmise de televiziuni pentru că vor (deși vor!), ci pentru că sunt obligate de Codul de reglementare a conținutul audiovizual (art. 29) din 2011.
Tot în acest Cod este menționată și obligativitatea ca în cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente să fie difuzate mesaje de tipul „Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă” (art. 120), despre care am scris în cadrul unui alt articol.
→ Flash: Mici jeturi de gaz generează vântul solar
Mici jeturi de gaz supraîncălzit ar putea fi la baza vântului solar - fluxul de particule încărcate electric care se transmit în spațiu de la suprafața Soarelui.
Imaginile surprinse de nava spațială Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene arată „pico-erupții” solare (eng. picoflares) de scurtă durată, care par să expulzeze material în spațiu.
Cele 11 tipuri de alimente consumate zilnic de un doctor în nutriție
Presa abundă în informații generice despre alimentație ori, la polul opus, despre beneficiile formidabile ale unui aliment sau altul (de regulă, fără context, fără informații științifice care să susțină afirmațiile).
Michael Greger este un medic american, recunoscut pentru preocuparea pentru nutriția omului, siguranța alimentară și, în genere, pentru problemele de sănătate publică. Am publicat mai multe articole în ultimele luni care au la bază scrierile acestuia (vezi tag-ul de la finalul articolului, „how-not-to-die-michael-greger”, pentru a accesa aceste articole).
În acest articol vom vorbi despre lista celor 11 tipuri de alimente esențiale pentru alimentația zilnică a omului, așa cum a fost menționată de Greger în cartea sa „Cum să nu mori”, cu scurte explicații privind beneficiile fiecărui aliment.
De ce e posibil (și normal) să vezi mai bine fără ochelari la apropiere, dacă ai miopie
Unora li se pare anormală următoarea situație: sunt miopi, poartă ochelari sau lentile de contact, iar atunci când privesc la obiecte aflate la mică distanță (10-20 cm), cum ar fi eticheta unui produs în supermarket, observă că văd mai bine fără ochelari decât cu aceștia.
Dacă ai peste 45 de ani și ai miopie, fă următorul test:
- cu ochelarii la ochi, ia un pix sau o cariocă și apropie încet obiectul de ochi. Focalizează-te pe scrisul de pe acesta. La un moment o să observi că scrisul devine încețoșat; nu mai distingi semnele în mod clar.
- scoate ochelarii și repetă mișcarea.
În ce caz vezi mai bine la mică distanță? Cel mai probabil în cazul în care nu porți ochelarii. Iată de ce...