Am făcut un test de o săptămână, pe care l-am extins ulterior pentru încă trei săptămâni. Așadar, m-am cântărit o lună, zi de zi. Din curiozitate. Am vrut să văd cum variază greutatea corpului de la o zi la alta, în condiții de alimentație normală.

Ce am descoperit arată de ce este greșit să te cântărești o dată pe săptămână sau mai rar dacă vrei să înțelegi cum te afectează regimul alimentar pe care-l urmezi și dacă slăbești, te îngrași sau îți păstrezi greutatea.

1. Cum să te cântărești

Pentru ca rezultatul cântăririi să fie relevant, trebuie să te cântărești în aceleași condiții de fiecare dată.

O recomandare simplă este următoarea:
- cântărește-te dimineața
- după ce mergi la toaletă
- fără haine pe tine (1. nu cântărești și hainele; 2. dacă porți haine diferite de la o zi la alta, firește, vei avea rezultate diferite la cântar, chiar la greutate constantă).

Cum m-am cântărit de câteva ore și seara, înainte de culcare, pentru comparație, am observat că sunt diferențe de câteva sute de grame între rezultatul de seară și cel de dimineață. E firesc, organismul consumă energie pe timpul nopții, chiar dacă nu faci nimic (metabolismul bazal).

Metabolismul bazal reprezintă consumul de energie necesar pentru menținerea în viață a organismului și reprezintă 60-70% din consumul de energie zilnic. Restul de 30-40% înseamnă consumul energetic asociat diverselor activități fizice. 

2. Cum vor fi rezultatele dacă te cântărești zilnic?

Aceasta a fost principala descoperire: diferențele de la o zi la alta sunt foarte mari, până la 1,2 kg, deși alimentația a fost relativ similară.

Au fost zile când mă așteptam să fi pierdut câteva sute de grame și a fost exact invers, dar și zile în care eram sigur că am adăugat câteva sute de grame și a fost pe dos.

De ce stau lucrurile astfel? Mi-e greu să răspund, dar sunt mulți factori implicați în acest proces cu certitudine și nu este totul despre câte calorii mănânci în ziua anterioară. 

Metabolismul uman este complicat. De pildă, dacă mănânci astăzi mai sărat decât ieri, celulele tind către echilibrul homeostatic, ceea ce înseamnă că vor reține mai multă apă, pentru ca procentul de sare să fie cel acceptabil. Mai multă apă înseamnă mai multă masă, deci afișajul cântarului va fi mai... enervant.

Pe de altă parte, vorbind de sute de grame, mă gândesc și conținutul intestinelor variază de la o zi la alta și are semnificația lui.

Dacă te cântărești doar în weekend poți fi fericit(ă) sau supărat(ă) pe baze false, pentru că pur și simplu o astfel de abordare nu este relevantă, dacă vrei să-ți observi evoluția.

3. Care este greutatea reală dacă sunt diferențe așa mari între zile?

Cea mai rațională metodă este aceea de a face media săptămânală și să te raportezi la acest număr atunci când evaluezi dacă slăbești sau te îngrași.

Pe de altă parte, dacă ești foarte riguros/ riguroasă cu privire la greutatea ta, cântăritul zilnic îți arată tendința, dacă acumulezi sau pierzi kilograme, ceea ce-ți permite o ajustare o alimentației de la o zi la alta. 

Notă științifică: ceea ce indică un cântar este masa corpului, nu greutatea. Greutatea este o forță, se măsoară în newtoni și este rezultatul interacțiunii corpului tău cu gravitația generată de Terra.
Masa corpului tău este aceeași pretutindeni în univers. Greutatea ta nu, căci depinde de „tăria” gravitației.
Pe Lună, de pildă, cântarul va arăta alte valori pentru același corp. Gravitația Lunii este de 6 ori mai mică decât cea a Pământului. Rezultă că dacă pe Pământ cântarul arată 90 kg, același cântar pe Lună va indica doar 15 Kg.

Credit imagine: pexels.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.