TraceroutePentru a ajunge de la Buzău la Arad cu maşina trebuie să mergem aprox. 600 de km. Dacă parcurgem tot acest drum cu o viteză de 120 km/h vom ajunge în Arad în 5 ore. Însă timpul de sosire nu-l decidem noi, ci situaţia din trafic şi regulile de circulaţie întâlnite pe traseu.

 

 


Astfel că viteza de parcurgere a distanţei nu va fi aceeaşi în fiecare situaţie.

Aşa se întâmpla şi când încercăm să accesăm un site. Dacă vrem să ne conectăm, de exemplu, la scientia.ro, traficul trece prin mai multe puncte intermediare înainte să ajungă la site. Porneşte din placa de reţea, trece prin ruter/modem, ajunge în noduri de reţele mai mari, servere ş.a.m.d. Pentru a vedea aceste puncte prin care trec pachetele de date, avem la dispoziţie o comandă numită "traceroute".

Ruter - dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe reţele de calculatoare bazate pe "comutarea de pachete" (packet switching).


La ce foloseşte această comandă?


În momentul în care cineva ne aşteaptă în Arad şi nu sosim la timp, pentru a înţelege cauza cel ce aşteaptă trebuie să ne întrebe ce s-a întâmplat. Astfel poate afla că în anumite zone am întârziat din anumite motive.

Asta face şi comanda "traceroute": interoghează traficul şi afişează timpul de întârziere din fiecare punct prin care acesta a trecut. Astfel, când nu ştim de ce un site se accesează foarte greu, putem afla unde întârzie traficul cel mai mult şi, eventual, putem rezolva problema.



Ce se întâmplă mai exact?

Tehnic, traceroute trimite o secvenţă de pachete folosind protocolul ICMP (Internet Control Message Protocol) special destinat semnalizării şi diagnosticării problemelor din reţea. Aceste pachete sunt urmărite, mesajele ICMP fiind încapsulate în interiorul pachetelor IP. O metodă asemănătoare se aplică şi în cazul comenzii "ping". Primul pachet are un timp de viaţă (TTL - time-to-live) egal cu 1 (TTL=1), al doilea pachet are TTL=2 ş.a.m.d. Când ajunge la 0, pachetul este descărcat şi ruterul redă un mesaj de eroare. Trimiţând pachete în acest fel, traceroute identifică ruterele active.

Cum folosim Traceroute?

Traceroute va fi rulată din Command Prompt (fereastra de comenzi la Windows) sau din terminal window (fereastra de comenzi la Linux). Pentru Windows, ţineţi apăsată tasta Windows (Windows Key) apoi tasta "R" şi scrieţi în fereastra Run comanda "cmd", apoi apăsaţi Enter.

Pentru a rula o sesiune "traceroute", scrieţi în command prompt "tracert nume_site" (exemplu: tracert google.ro). Vă vor apărea gradat răspunsurile punctelor intermediare prin care trece traficul pentru a ajunge la site-ul dorit împreună cu timpul de răspuns din fiecare punct. Veţi observa că, pe orice site, primele "hopuri" sunt aceleaşi, deoarece pachetele trimise de ruter trec mai întâi prin punctele furnizorului dumneavoastră de servicii de Internet, pentru ca apoi să treacă mai departe.

Înţelegerea răspunsului

Prima linie din lista punctelor de trafic reprezintă răspunsul ruterului dumneavoastră (dacă placa de reţea este "în spatele" unui ruter), următoarele linii reprezintă furnizorul (cunoscut şi ca ISP - internet service provider). Următoarele linii reprezintă ruterele mai îndepărtate.

Formatul standard al unei linii este: Hop RTT1 RTT2 RTT3 NumeDomeniu [Adresă IP] (ordinea acestor date variază de la un sistem de operare la altul. De pildă, în figura de mai jos puteţi vedea output-ul comenzii pe Snow Leopard - MAC, unde pe fiecare linie sunt afişate mai întâi nr. hop-ului, apoi adresa IP şi apoi RTT-urile):

Traceroute MAC
Output al comenzii Traceroute din pachetul de utilitare Network utilities pe Snow Leopard, MAC
credit imagine: Wikimedia Commons

 

Hop şi RTT. Semnificaţie

*HOP: când un pachet trece printr-un punct (ruter), spunem că parcurge un "hop".

*RTT1, RTT2, RTT3: round-trip time sau timpul necesar unui pachet pentru a ajunge la un HOP şi înapoi în computer (timp măsurat în milisecunde - ms). Acest RTT mai este cunoscut şi sub numele de "latency" (latenţă). Traceroute trimite 3 pachete la fiecare hop şi afişează timpul de răspuns corespunzător fiecărui pachet pentru a vă face o idee despre cât de consistentă este acea latenţă. Simbolul "*" (asterisc) poate indica faptul că a avut loc o pierdere de date (nu s-a primit răspuns).

*NumeDomeniu [Adresă IP]: numele domeniului nu apare întotdeauna, dar poate indica locaţia unui ruter. Dacă nu este disponibil acest nume, va fi afişată doar adresa IP.



Traducere şi adaptare de Bogdan Mihalcea după how-to-use-traceroute-to-identify-network-problems. Definiţia ruterului este luată de la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ruter.

Scris de: Chris Hoffman
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.