GmailÎn anul 2004 trei servicii de email dominau piaţa. Acestea erau Hotmail, AOL şi Yahoo mail. După testări extinse, Google decide să se extindă dincolo de motorul de căutare şi lansează Gmail (sau Google mail în Germania) pe 1 aprilie 2004.

 

 

 

 

Deoarece, în mod interesant,  a fost aleasă “ziua păcălelilor”, lansarea Gmail a fost făcută live cu câteva minute înainte de miezul nopţii, pe 31 martie 2004. Gmail a fost privit cu mult scepticism, mai ales deoarece oferea 1 giga spaţiu de stocare gratis, în  timp ce  alte companii ofereau, în medie, 100mb.

Iniţial doar un grup limitat de 1000 de utilizatori atent selectaţi au fost invitaţi la testul în versiune Beta a serviciului Gmail şi li s-a permis să-şi invite prietenii şi membrii familiei. Apoi şi utilizatorilor de pe Blogger.com le-au fost trimise invitaţii, iar într-un timp scurt invitaţiile au devenit mărfuri preţioase. Unele erau vândute pe Ebay pentru $150 şi site-uri care făceau schimburi de invitaţii au început să apară peste tot în zona web.


Curând Gmail a început să le permită utilizatorilor să  invite  maxim alte 50 de persoane şi astfel a început să se dezvolte exponenţial, până când aproape oricine dorea să aibă un cont pe Gmail putea primi cu uşurinţă o invitaţie din partea unei cunoştinţe.

În 2005 s-a mărit capacitatea cutiei poştale la 2 giga, un volum uriaş de stocare pentru standardele anului 2005 şi a devenit disponibil în mai multe limbi, nu doar în engleză. De atunci, a adăugat în mod continuu noi funcţii şi în cele din urmă, în 2009, a  renunţat la statusul Beta din denumire. În prezent, Gmail este unul din serviciile de email de top din lume.

 

 




De ce să alegi Gmail

Gmail a profitat de inovaţiile Google pentru a deveni un serviciu de email atât de popular. S-a diferenţiat de alte servicii în multe feluri:
•    Mereu a mărit capacitatea spaţiului de stocare în locul unui spaţiu stabilit ca în cazul Hotmail, Yahoo şi Aol.
•    A creat o interfaţă care, din punctul lor de vedere, funcţionează mai natural decât sistemul de fişiere folosit de celelalte 3 servicii principale. Acesta constă în stele şi etichete.
•    Gmail poate fi folosit ca un cont pentru toate serviciile Google.
•    Gmail Labs adaugă mai multe funcţii care nu se regăsesc, în mod curent, pe un cont obişnuit de email.
•    Anumite funcţii, cum ar fi  Google docs, Google Calendar şi chatul lucrează fără cusur la utilizatorii Gmail şi poate fi un mod eficient de colaborare.
•    Este un serviciu de email puternic, sigur şi cu multe funcţii.  În plus e gratis!
•    De asemenea, Gmail poate fi folosit cu propriul nume de domeniu, utilizând Google Apps.
•    Este compatibil cu majoritatea telefoanelor mobile.


Crearea unui cont Gmail


Multă lume se întreabă care este diferenţa între un cont Google şi un cont Gmail. Nu sunt neapărat acelaşi lucru. Ideea e că ţi se permite să creezi un cont Google folosind actualul cont de email.  Nu este un cont Gmail, ci un cont care îţi permite accesul la anumite servicii Google. Pe de altă parte, dacă îţi creezi un cont Gmail, acesta va deveni automat contul tău Google cu acces la toate serviciile Google folosind adresa şi parola emailului. Deci, conturile Gmail sunt întotdeauna conturi Google, dar conturile Google nu sunt conturi Gmail dacă foloseşti o altă adresă de email şi nu una de tipul Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

Gmail login




Deci cum îţi creezi un cont gmail?

1. Accesezi adresa  http://www.gmail.com
2. Dai click pe butonul pe care scrie "creaţi un cont" ca în  chenarul de mai sus.
3 Completezi cu atenţie câmpurile formularului.
4. Dai click pe "Accept. Creaţi-mi contul".


Vei fi trimis la o pagină introductivă. Dă click pe " Doresc să-mi văd contul" şi vei ajunge la noul tău cont de email unde vei găsi din partea echipei Gmail câteva mesaje de bun venit şi de introducere a câtorva funcţii  care te vor ajuta să-ţi transferi contactele şi vechea adresă de email.



Gmail
Gmail

 

Gmail ca cont google

Acum că ţi-ai creat un cont Gmail, îl poţi folosi pentru altceva decât cont de email? Răspunsul e da.
Aşa cum s-a explicat mai sus, conturile de Gmail sunt de asemenea conturi Google. Trebuie să ştii că poţi folosi adresa şi parola de email pentru multe servicii Google, cum ar fi:
•    Google Analytics - pentru a urmări vizitatorii site-ului tău
•    Blogger – pentru a crea o pagină web de tip blog
•    Google Calendar - un calendar integrat cu Gmail
•   Google Docs - un editor de documente integrat cu Gmail; un substitut online pentru pachetul Microsoft Office
•    Youtube - pentru a  publica videoclipuri online
•  Google Sites - pentru a crea site-uri web şi site-uri wiki (pe care utilizatorii pot crea şi modifica informaţiile)
•    Google Dasboard - portalul tău pentru toate serviciile Google care poate fi accesat cu contul propriu de Gmail sau Google, dintr-o singură interfaţa  şi multe, multe alte servicii.



Gmail

 

Ghid Gmail: interfaţa serviciului Gmail (2)


 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The ultimate guide to Gmail, publicat de makeuseof.com, cu acordul editorului.
Traducere: Ioana Mădălina Ilinca

Scris de: Taty Sena
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.