GmailTotuşi Gmail nu este numai despre muncă. Google a adăugat noi funcţii pentru a garanta că ne putem distra în timp ce trimitem emailuri. Pentru a accesa setările pentru funcţiile  de mai jos, dă click pe "setări" din colţul de sus, stânga, al contului de email.

 

 

 

Ghid Gmail: setări avansate (4)


Buzz


Buzz este de fapt răspunsul Gmail la Facebook şi Twitter (Între timp a apărut, se pare cu mai mult succes, Google+; https://plus.google.com). A fost creat pentru a lucra ca o reţea socială pentru care trebuie să optezi dacă vrei să o foloseşti. Nu este activ pe contul tău în mod implicit. Poţi urmări persoanele din lista de email şi poţi fi urmărit, le poţi vedea statusurile actualizate şi poţi posta imagini şi videoclipuri pentru a le împărtăşi cu ceilalţi. De asemenea, îl poţi folosi pentru a importa lucruri de pe Twitter, Picasa, Flickr şi Google Reader, pe care le poţi apoi împărtăşi cu prietenii sau contactele tale.


Poţi învăţa mai multe despre caracteristicile Buzz urmărind un scurt videoclip la http://www.google.com/buzz.

Buzz poate fi activat sau dezactivat mergând la "Setări>buzz". Poţi alege să apară pe Gmail, ori să faci publică lista de contacte Buzz, sau să activezi sau să dezactivezi serviciul complet.

 


 



Gmail





Chatul Gmail


Chat-ul este un mod rapid de a comunica cu prietenii atunci când emailul nu pare a fi cel mai bun mod de a o face şi când ai nevoie doar de răspunsuri rapide şi pe moment. Poate fi folosit doar între utilizatorii Gmail şi chiar şi aşa doar între cei care au acceptat şi au optat pentru chat, dar totuşi sunt destul de mulţi utilizatorii Gmail.

Ceea ce trebuie să faci pentru a vorbi pe chat cu cineva este să cauţi numele persoanei respective în chenarul de chat de pe partea stângă a ecranului. Verifică cine este online, dacă vezi un mic punct verde în dreptul numelui lor. Dai dublu click pe numele lor şi îţi va apărea o mică fereastră de chat. Începe să scrii mesajul şi dă click pe "trimite" (sau apasă enter). Aceştia vor auzi un scurt avertisment şi vor vedea o mica fereastră care le va permite să citească şi să răspundă la mesaj. În cazul în care închid în timp ce tu scrii, vei fi înştiinţat că ei sunt acum offline şi ţi se va da opţiune să trimiţi mesajul chat ca un email, pe care îl vor primi când revin online. De asemenea, te poţi înregistra prin AIM folosind aceeaşi interfaţă şi poţi vorbi pe chat şi cu prietenii tăi AIM.



De pe web

Când Gmail abia a fost lansat, s-a pus problema că Google va extrage informaţii din emailuri pentru a posta reclame relevante pentru tine. Adevărul e că este un algoritm care decide ce reclame ar fi cele mai relevante ţinând cont  de cuvintele cheie din emailuri, dar niciodată nu  vor fi trimise către Google informaţii private. Un alt mod de a controla ce informaţii şi reclame să vezi deasupra ferestrei Mesaje primite este să foloseşti funcţia ”De pe web", care poate fi găsită la "Setări>De pe Web". În fond, este un mod de a controla ceea ce vrei să vezi afişat deasupra ferestrei mesaje primite. Poţi alege dintre sute de Feed-uri, conţinuturi de la marile site-uri precum CNN, Forbes, YouTube, ştiri şi chiar reclame. Dacă preferi, le poţi dezactiva pe toate.


Gmail Labs

Labs adaugă o nouă dimensiune experienţei cu serviciile de email, prin care tu devii un participant activ în dezvoltarea funcţiilor de email. Gmail Labs reprezintă terenul de testare a unor funcţii experimentale, dar şi  probarea unora total ridicole, dar care câteodată, se dovedesc, în mod surprinzător, plusuri folositoare,  pe care Google le-a creat pentru serviciul de email.

Deoarece multe din aceste funcţii sunt în faza de experiment, acestea pot oricând să se schimbe, să nu mai funcţioneze sau să dispară, dar totuşi merită, cu siguranţă, să fie încercate. Unele din actualele plusuri Labs sunt următoarele:

:: Nu uitaţi persoana căreia doriţi să îi trimiteţi mesajul - o funcţie care îţi aminteşte să incluzi pe cineva pe care probabil l-ai uitat dacă, în general, le trimiţi email împreună. Astfel încât dacă de obicei trimiţi emailuri cu reţete pentru prăjituri la 3 din mătuşile tale, şi într-o zi adaugi doar 2 din ele ca destinatar, funcţia te va întreba înainte să-l trimiţi dacă cumva n-ai uitat a treia persoană.

:: Nu este persoana căreia doriţi să-i trimiteţi mesajul? - Este o funcţie care verifică, dacă ne referim la aceeaşi listă, că ai adăugat corect numele mătuşilor. Să spunem, că o mătuşă se numeşte Mare Claire şi adoră prăjiturile şi  alta se numeşte  Marie Claise dar  care e tot timpul la dietă şi se va simţi jignită de emailul tău despre mâncare, Gmail te va înştiinţa, în timp util, dacă în mod accidental ai inclus numele greşit pentru a te împiedica să faci o gafă.

:: Anulează trimiterea - odată activat, acest minunat plus Lab, îţi permite, de fapt, "netrimiterea " unui mesaj pe care tocmai l-ai trimis. Ai făcut o greşeală? Ai uitat ceva? Ai fi vrut să nu-l trimiţi imediat ce ai dat click pe buton? Nicio grijă, doar dă click pe butonul undo din dreptul mesajului care îţi spune că mesajul tocmai a fost trimis, şi Gmail va reveni la modul de compunere a mesajului ca şi cum niciodată  nu ai trimis mesajul.

:: Stil de text prestabilit -  adaugă o funcţie la setările generale care te lasă să alegi un stil de text prestabilit pentru toate emailurile.

::  Mail Goggles - această funcţie este un plus amuzant şi uneori enervant care te obligă să rezolvi câteva probleme simple de matematică dacă trimiţi un email noaptea târziu în timpul week-endurilor.Porneşte de la  ideea că e posibil ca, după o noapte nebună de petrecere, să trimiţi un email pe care să-l regreţi în dimineaţa următoare. Exerciţiile de  matematică sunt un mod de testare că încă mai ai destulă capacitate mentală pentru a conştientiza emailul pe care îl trimiţi.

Sunt mai multe funcţii Labs pe care să le încerci. Unele sunt unelte grozave de lucru, cum ar fi integrarea Google Docs şi Google Voice, altele simple jocuri sau moduri de a te împiedica să munceşti prea mult, aşa că merită să le încerci pe toate.

Aminteşte-ţi, că dacă instalezi o funcţie Lab şi Gmail nu mai funcţionează, le poţi şterge pe toate accesând pagina https://mail.google.com/mail/?labs=0


Gmail
Gmail




Teme


Acum, pentru anumite persoane, aspectul Gmail este anost şi plictisitor. Nu te îngrijora... Dacă interfaţa Gmail standard este monotonă pentru tine, Google s-a gândit la persoanele ca tine şi a adăugat la serviciul Gmail  funcţia "teme". În fond, îţi permite să alegi din mai multe teme.
De la o temă caldă “culorile apusului”:

 

Gmail



Sau drăguţul Zoozimps, care se schimbă în funcţie de ţara şi localitatea în care trăieşti.



Gmail



Sau tema amuzantă Ninja:

Gmail


Sau chiar o opţiune prin care să-ţi alegi singur culorile dacă vrei.

Ceea ce trebuie să faci ca să schimbi temele este să mergi la "setări>teme" şi să dai click pe una care îţi place. Unele teme îţi vor cere numele localităţii, scrie-l şi apoi dă click pe salvare. şi astfel iată cum emailul se schimbă în faţa ochilor tăi.



Gmail mobil


Sunt multe moduri de a integra Gmail pe telefonul dvs mobil, care poate fi un telefon Android, un smartphone sau un simplu Java cu funcţie telefon.
Poţi descărca o simplă adresă URL pentru a vă conecta la versiunea Gmail mobil accesând pagina http://www.google.com/intl/ro_ALL/mobile/. De pe această pagină Google îţi trimite linkul pe telefon printr-un mesaj text.
Android şi smartphone-urile au o mulţime de opţiuni pentru a-ţi alege telefonul. Fie integrează emailul cu telefonul, fie importă emailul într-un program email, sau pur şi simplu îl accesezi online. Gmail a fost creat pentru a fi accesibil oamenilor în mişcare, cu uşurinţă.

De pe orice telefon, poţi accesa pagina http://gmail.com pentru a descărca aplicaţia Gmail web sau pentru a accesa versiunea Gmail mobil.

 

Gmail

Gmail




Telefoanele Android, Blackberry şi Nokia S60 pot descărca aplicaţia mobilă de pe http://m.google.com/mail (aplicaţie preinstalată pe telefoanele Android) şi multe din smartphone-urile de pe piaţă, inclusiv Blackberry, iPhone ori Windows se  pot sincroniza prin IMAP, POP3 sau folosind Google Synch.

Şi nu putem încheia ghidul fără a menţiona câteva din funcţiile integrate:


Google docs

Google docs a fost creat pentru a deveni un substitut online pentru Microsoft Office. Această funcţie îţi permite să creezi documente, să imporţi documente cu format diferit cum ar fi Excel şi PowerPoint, şi să le exporţi spre cele mai uzuale formate şi în acelaşi timp să le împărtăşeşti cu propriile contactele pentru a colabora.
Învaţă mai multe despre această funcţie urmărind acest scurt videoclip la: http://docs.google.com


Google calendar

Google calendar, care este, de asemenea, complet integrat cu Gmail, are o gamă largă de întrebuinţări. Îţi aminteşte de evenimente, se sincronizează cu anumite aplicaţii de pe desktop sau de pe telefoane mobile. De asemenea, îţi permite să-ţi împărtăşeşti calendarul cu alte persoane, astfel încât poţi avea un calendar comun, îl poţi posta pe propriul site, sau pur şi simplu îl poţi faci public. Îl poţi folosi pentru a trimite invitaţii sau pur şi simplu pentru a  ţine evidenţa întâlnirilor cu subiecte coordonate prin culori. Învaţă mai multe urmărind acest videoclip la: http://www.google.com/calendar


Sarcini

Funcţia Sarcini este o modalitate care vă ajută să ţineţi evidenţa unor note scurte sau mici memento-uri şi să faceţi liste fără a fi nevoiţi să părăsiţi contul Gmail. Dând click pe "Sarcini" din partea stângă a meniului, vei vedea o fereastră mică în colţul drept jos al ecranului. Poţi adăuga o sarcină scriind-o în acea mică fereastră. O dată ce sarcină a fost adăugată, sunt disponibile mai multe opţiuni pe care le poţi folosi dând click pe mica săgeată din dreptul sarcinii. Anumite opţiuni includ adăugarea unui termen limită la sarcină, care va fi în mod automat adăugat la Google calendar sau va adăugă mai multe detalii la sarcinile respective. De asemenea, poţi folosi butonul "acţiuni" din josul ferestrei pentru mai multe funcţii, cum ar fi trimiterea prin email a unei liste de sarcini şi printarea listei.

 

Gmail


Concluzie

Gmail a creat funcţii inovatoare şi, tipic tradiţiei Google, a îmbinat foarte bine, aspectele amuzante şi productivitatea funcţiilor, pentru un serviciu de email complet şi dinamic. Una din cele mai grozave calităţi este abilitatea de a fi flexibil la toate tipurile de persoane, cu nevoi şi dorinţe complet diferite şi să facă mai mult din ceea ce acest serviciu de email şi-a impus să o facă destul de bine.

Sfârşit

 

 

 

Articolul reprezintă traducerea ghidului The ultimate guide to Gmail, publicat de makeuseof.com, cu acordul editorului.
Traducere: Ioana Mădălina Ilinca

Scris de: Taty Sena
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.