VirusPuţini sunt cei care nu folosesc un antivirus astăzi, dar nu doresc să-mi asum nici un risc omiţând să vorbesc despre acesta. Dacă nu instalezi deja un antivirus acum, nu te grăbi spre Google pentru a căuta unul. O să-ţi spun care îţi sunt opţiunile în continuare.

 

 

 

 

Pregăteşte PC-ul pentru securizare (1)

 

În esenţă, Antivirusul există pentru a te ajuta să elimini un virus, de tip vierme, troian ori spyware. De altfel ar trebui să-ţi ofere o protecţie în timp real de îndată ce calculatorul este aprins până în momentul când va fi stins.Aşa că, atunci când te interesezi de un antivirus, să fi sigur că verifici aceste două puncte în detaliu.

 


Te poţi încrede într-un Antivirus gratuit?

Astăzi ai să găseşti multe programe antivirus, atât gratis, cât şi contra cost. Probabil vei vedea atâtea programe antivirus contra cost că vei începe să te gândeşti dacă cele gratuite sunt de încredere. Răspunsul meu la această întrebare este:


Da. Poţi să ai încredere într-un antivirus gratuit


Un antivirus gratuit este la fel de sigur ca unul contra cost. Diferenţele se vor vedea atunci când vei dori opţiuni mai bune. Vei realiza că un antivirus gratuit nu vine decât cu opţiuni de bază şi că nu îţi pune la dispoziţie unelte pentru o securitate mai bună a calculatorului tău.

Un alt lucru despre un antivirus gratuit este că trebuie să te obişnuieşti cu reclamele. Sunt multe reclame care încearcă să te ademenească să treci pe unul contra cost şi să dispui de toate opțiunile programului, nu doar de cele de bază.

Dacă încă nu eşti sigur că vrei să cumperi unul sau să foloseşti unul gratuit poţi să consulţi următorul link: www.itscolumn.com/2011/06/how-to-tell-whether-you-need-a-paid-antivirus.


Ce opţiuni ai?

Până acum opţiunile îţi sunt limitate la două, între a alege un antivirus gratuit şi unul contra cost. O să încep cu cel contra cost.

Recomandat mea către oricine este folosirea unui antivirus contra cost, în detrimentul celui gratuit. În mod obişnuit, dacă ai un antivirus plătit, de obicei ai la dispoziţie sprijin din partea firmei, astfel nu vei fi nevoit să umbli de pe un forum pe altul pentru a cere ajutor. Îi poţi contacta direct aceştia pentru aţi rezolva problemele.

Pe lângă asta, un antivirus plătit este de obicei echipat cu multe opţiuni pe care le vei putea folosi atunci când va fi nevoie. Dacă mă întrebi pe mine, eu nu voi achiziţiona doar un antivirus standard. În schimb recomand achiziţionarea unuia echipat şi cu protecţie pentru Internet. Favoritele mele le-am listat mai jos în ordinea preferinţei, începând cu cel mai apreciat.

:: Karsperky Internet Security
:: Bitdefender Total Security
:: ZoneAlarm Antivirus plus Firewall

Dintre programele antivirus gratuite, recomandările mele sunt: Avast, AVG şi Microsoft Security Essentials. Prima mea recomandare este Avast pentru că l-am folosit multă vreme şi s-a descurcat foarte bine. Este, de altfel, unul dintre cele mai vechi programe antivirus de pe această piaţă a securităţii software şi care este disponibil gratuit de foarte multă vreme. Totuşi în teste recente despre alarmele false pe care le dă un antivirus, Avastul nu pare să se descurce foarte bine, pentru că testul a arătat că acesta reacţionează la foarte multe alarme false.

Microsoft Security Essentials (MSE) este şi el un antivirus bun, din simplul motiv că este foarte mic şi foloseşte puţine resurse. Totuşi, problema cu MSE este că acesta nu pune la dispoziţie alte opţiuni decât aceea de a scana fişierele pentru detectarea eventualelor ameninţări.

Cea mai bună parte la un antivirus gratuit este că sunt... gratuite şi sunt capabile de a oferi protecţie oriunde este nevoie. Recomandarea mea rămâne tot pentru unul plătit, dar nu voi insista că toată lumea ar trebui să bage bani în securitate. Mai jos este lista cu programe antivirus gratuite, în ordinea preferinţei:

:: Avast Free Antivirus
:: Microsoft Security Essentials
:: AVG Free Antivirus


Instalează un antivirus şi foloseşte-l

Astăzi mulţi dintre noi au un antivirus instalat pe calculator. Cu toate acestea, ţi-ai folosit antivirusul cât de mult a fost posibil? Unii dintre noi instalează un antivirus şi cam atât. Îl foloseşti doar atunci când îţi afişează un mesaj de avertizare despre vreo infecţie care necesită atenţia ta.

Este chiar o pierdere atunci când ai un antivirus şi nu maximizezi folosirea lui, în special atunci când ai dat banii pe el în loc să-l descarci gratis. Este bine să răsfoim prin opţiunile antivirusului pentru a descoperi de ce este capabil şi astfel să folosim opţiunile care s-ar putea dovedi utile. În afară de opţiuni speciale, mai jos sunt câteva lucruri de bază pe care le poate face un antivirus.

:: Efectuarea unei scanări complete de sistem odată la una sau două săptămâni
:: Efectuarea unei scanări rapide zilnic
:: Efectuarea unei scanări pe un CD, DVD, mediu conectat prin USB ori de câte ori primeşti vreunul dintre acestea de la un prieten, chiar dacă este cel mai bun prieten al tău
:: Efectuarea unei scanări pe fişierul pe care tocmai l-ai descărcat


Rezumat:

:: Descarcă un program antivirus gratuit sau cumpără unul
:: Instalează-l pe calculator
:: Foloseşte-l!

Instalează un firewall (3)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Build your own security.
Traducere: Neaţu Ovidiu

Scris de: Alan Tay
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.