Router wirelessDacă te pregăteşti să-ţi cumperi un router wireless pentru a scăpa de firele din casă ori dacă doreşti să-ţi schimbi vechiul router wireless cu unul nou, atunci vei găsi utile informaţiile de mai jos privind caracteristicile unui router wireless.

 

 

Routerele mai noi au o mulţime de caracteristici pe care cele mai vechi nu le au. O să vedem în continuare care sunt acestea şi care este semnificaţia lor.

 

Ce ar trebui ca routerul tău wireless să aibă neapărat

Ar fi bine ca routerul tău wireless să aibă modul de securizare WPA2. Modurile mai vechi sunt WPA şi WEP, prezente şi la routerele mai noi, dar de evitat a fi folosite. Majoritatea routerelor mai noi au implementat modul WPA2, dar routerele gratuite oferite de providerii de Internet pot fi uneori mai vechi.

Dacă vrei să construieşti o reţea pe fir, unde clienţii au adaptoare Ethernet de viteză, urmăreşte ca routerul pe care-l cumperi să suporte transfer rapid de date .

De asemenea, fii atent ca routerul tău wireless să conţină specificaţia Wireless-N (802.11n), care asigură cel mai rapid transfer de date; Wireless-N este compatibil cu Wireless-G (802.11g) şi Wireless-B (802.11b), aşa că gadgeturile şi computere mai vechi se vor putea conecta la noul router.

 

Poţi alege un router căruia să-i îmbunătăţeşti performanţele ulterior, actualizându-i firmware-ul

Dacă vrei să foloseşti la maxim disponibilităţile tehnice ale routerului, gratuit, poţi folosi firmware-ul furnizat de Tomato şi DD-WRT (ambele te pot ajuta să transformi un router de 200 lei într-unul de 2000 de lei). Verifică ce routere sunt acceptate pe cele două site-uri, înainte de a-ţi cumpăra routerul wireless. Unele routere - ca Nfiniti G300NH  (Buffalo) au preinstalat firmware-ul DD-WRT.

 

 

 

Router wireless

 

 

Router Dual-band?

Un router dual-band poate transmite semnalul pe două frecvenţe (2,4GHz şi 5GHz), chiar şi simultan. Acest aspect permite compatibilitatea mai bună cu alte dispozitive wireless, dar această caracteristică înseamnă, de regulă, un preţ mai mare al echipamentului.

La urma urmelor, dacă vrei ori nu un router dual-band depinde de modul în care foloseşti routerul. Dacă la reţeaua ta locală se conectează mai mulţi utilizatori, pentru un acces facil un router dual-band este cheia. Caută un router care specifică în mod clar că permite accesul clienţilor (guest access) - care separă publicul de reţeaua ta privată Wi-Fi.

Este bine să ştii că anumite routere pot fi dual-band, dar nu suportă operarea simultană a ambelor frecvenţe menţionate mai sus. Dacă reţeaua pe care o construieşti conţine atât clienţi ce funcţionează pe Wireless-G, cât şi clienţi Wireless-N - atunci asigură-te că routerul suportă funcţionarea simultană pe ambele frecvenţe.


Alte caracteristici importante ale unui router

Routerele au o mulţime de caracteristici. Iată o parte dintre cele mai importante, despre care vă puteţi interesa înainte de a achiziţiona routerul.

Wi-Fi Protected Setup (WPS). Această opţiune reduce numărul paşilor necesari pentru conectarea unui dispozitiv wireless la un router. Apasă un buton ori introdu un cod PIN pentru a introduce un dispozitiv în reţea şi modulul de securitate WPA2 se va configura automat.

USB Ports. Dacă doreşti să adaugi un hard-disk care să fie folosit de mai mulţi utilizatori ai reţelei, anumite routere permit conectarea prin intermediul unui port USB a diferite dispozitive. Este o opţiune utilă, dar poate fi foarte lentă şi poate părea dificil de folosit pentru unii, fiind necesar să foloseşti un server HTTP ori FTP pentru a accesa hard-diskul.

Printer Sharing. Anumite routere permit conectarea unei imprimante la un port USB pentru folosirea imprimantei de către toate dispozitivele conectate la reţea. Este posibil să fie necesară instalarea unor drivere pe toate computerele / dispozitivele folosite, dar dacă nu aveţi o imprimantă de reţea, este o soluţie utilă folosirea routerului ca server de print.

 

Firewall şi VPN. Majoritatea producătorilor de routere declară că dispun de cea mai bună tehnologie de detectare a intruziunilor în reţea, de cel mai bun firewall şi cel mai bun serviciu VPN (Virtual Private Network). Dacă este nevoie să accesezi o reţea de companie prin VPN, folosind routerul de acasă, vorbeşte cu specialistul IT al companiei pentru a te sfătui în legătură cu ce router să cumperi, pentru a nu avea surprize ulterior. De asemenea, asigură-te că routerul suportă IPSec, PPTP şi L2TP pentru o bună conexiune VPN.

Remote Access, 3G/4G. Ultimele apariţii în materie de routere permit accesarea computerelor reţelei prin intermediul routerului ori partajarea conexiunilor de bandă largă 3G/4G. Unele routere sunt proiectate pentru conectarea la televizor ori la media center.

 

Ce router să cumperi?

La această întrebare răspundem în felul următor: depinde de ce buget dispui şi ce vrei să faci cu routerul. O bună idee este, credem, să foloseşti aceeaşi firmă atât pentru router, cât şi pentru placa de reţea, pentru a fi sigur că nu există probleme de compatibilitate.

SmallNetBuilder reprezintă o foarte utilă sursă de informare, cu recomandări şi detalii tehnice privind routerele.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Which Wi-Fi Router Should I Buy?, publicat pe lifehacker.com.

Scris de: Melanie Pinola
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.