ComputerContinuăm seria noastră privind construirea unui computer prin prezentarea celor mai importante caracteristici ale diverselor componente ale computerelor. Astăzi despre cum să alegem placa grafică, hard-diskul, sursa de alimentare şi dispozitivul optic.

 

 

Construieşte-ţi singur computerul (3)

Placa grafică

Alegerea unei plăci grafice dedicate este una dintre cele mai dificile părţi din procesul construirii computerului. Dacă tot ce vrei este să vezi filme în format HD, atunci nu trebuie să-ţi baţi capul prea mult: alege o placă sub 100 de dolari şi gata. Dacă, în schimb, vrei să te "dedici" ultimor jocuri de pe piaţă, atunci lucrurile se complică. Trebuie să citeşti caracteristicile tehnice ale plăcilor grafice, să citeşti pe Internet despre fiecare, să vezi ce spune producătorul despre produs şamd.

 

Placă grafică



Există şi soluţia de a evita lectura specificaţie tehnice, axându-te pe testele efectuate de profesionişti. De exemplu, site-ul Anandtech oferă rezultate de detaliu privin plăcile grafice. Să spunem că eşti un fan al jocului Mass Effect 2. Monitorul funcţionează pe rezoluţia 1920x1200. Poţi alege această rezoluţie de pe site-ul indicat pentru a vedea plăcile grafice  care corespund acestui criteriu, performanţele acestora, precum şi  preţul. Performanţa plăcii este măsurată în cadre pe sucundă, ceea ce arată cât de lin va rula jocul tău. Deşi aceste teste nu sunt exhaustive, ele oferă indicii importante privitoare la calităţile diferitelor plăci grafice aflate pe piaţă la un moment dat. În plus, citiţi şi aprecierile utilizatorilor pe diverse site-uri; puteţi culege informaţii preţioase privind performanţele reale ale plăcilor grafice.

Principalii producători de chipseturi pentru plăcile grafice sunt NVIDIA şi ATI (acum sub brandul AMD). Bătălia între acestea două este destul de strânsă. Dacă foloseşti Linux, NVIDIA este soluţia pentru tine, pentru că asigură un suport mai bun, dacă nu, poţi alege orice firmă dintre cele două, atenţia fiind pe caracteristicile plăcii grafice, nu pe firma producătoare a chipsetului.

În ceea ce priveşte producătorul plăcii grafice, sunt mai multe firme dintre care poţi alege: XFX şi EVGA, care asigură garanţie de durată pentru produsele lor, MSI, ZOTAC, ASUS ori Sapphire.


Hard-diskul


Iată care sunt caracteristicile de interes atunci când vrei să cumperi un hard-disk:

Capacitatea de stocare. În mod evident, doreşti un hard-disk ce îţi acoperă nevoia de stocare a datelor. Dacă eşti "strângător" şi-ţi place să ai arhiva ta de filme, programe, cărţi etc, atunci e bine să investeşti într-un hard-disk cu o capacitate de stocare mare. Preţurile hard-diskurilor au tot scăzut, deci nu implică o mare investiţie.

 

Hard-disk



Viteza. Cu cât hard-diskul este mai rapid, cu atât mai repede va boota computerul şi vor fi lansate programele şi fişierele. Cel mai prezent hard-disk pe piaţă are o viteză de 7200 RPM (rotaţii pe minut). Majoritatea hardurilor vor rula pe SATA, 3 GB/s; dacă aveţi un port pe placa de bază ce permite trasfer de 6 GB/s, atunci poate iei în calcul cumpărarea unui hard care să fie adaptat la această posibilitate. Trebuie să ştii că aceste valori nu reprezintă data reală de transfer a datelor; citeşte specificaţia tehnică a hardului pentru aceste informaţii.

Hardurile solid-state (pe semiconductori). Dacă vrei un hard-disk foarte rapid, atunci SSD-ul (Solid State Drive) este soluţia. Dar deocamdată acestea nu sunt deloc ieftine. Dacă aveţi un buget mare, nu ezitaţi să achiziţionaţi unul.

Firme producătoare de hard-diskuri: Western Digital, Seagate, Hitachi, Samsung ori Toshiba pot fi printre opţiunile tale. Mai sunt şi altele. Producători hard-diskuri solid-state: Crucial, OCZ, Corsair şi Intel.


Dispozitivul optic

Dacă vrei să cumperi un dispozitiv  de citit/scris CD-uri ori/şi DVD-uri/Blu-Ray, te interesează viteza de citire şi cea de scriere. Dacă vrei să te dedici scrierii, atunci trebuie să îţi cumperi un dispozitiv cu o viteză cât mai mare, altfel îţi vei petrece zilele aşteptând ca dispozitivul optic să-şi termine sarcinile. Dintre firmele care produc dispozitive optice menţionăm: Lite-On, Samsung, Sony ori LG. Un alt aspect care s-ar putea să te intereseze la achiziţionarea unui dispozitiv optic este  softul cu care vine pachetul în care este inclus dispozitivul. Acest amănunt ar trebui să fie disponibil pe site-ul magazinului de unde vrei să faci achiziţia.

 

DVD



Sursa de alimentare

Sursa de alimentare este una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să le faci. De data aceasta suntem de părere că trebuie să investeşti într-o marcă serioasă, dată fiind importanţa sursei de alimentare în buna funcţionare a computerului. Iată care sunt principalele caracteristici care te interesează:

Puterea.
Dacă vrei un computer de performanţă scăzută, atunci nu vei avea nevoie de o sursă de mare putere. În principiu, cumpără o sursă ce asigură cu 100 W mai mult decât iese din calcule că ai avea nevoie, pentru că orice componentă ataşată ulterior computerului va avea nevoie de curent electric pentru a funcţiona. Ce calcule? Calculele pe care trebuie să le faci, pe componentele constitutive ale computerului. Iată un site care te ajută: Outervision.com.

 

 

Sursă alimentare



Eficienţă.
Cele mai multe surse de alimentare au o valoare afişată, un procent care arată cât de eficiente sunt. De exemplu, o sursă de 400W "80 plus certified" va asigura aproximativ 500 W, ceea ce înseamnă că vei salva ceva bani la factura lunară la lumină.

Tipurile de cabluri. Încearcă să găseşti o sursă de alimentare modulară, adică o sursă care permite detaşarea cablurilor de care nu ai nevoie, asigurând spaţiu pentru alte componente ori pentru o bună răcire. De asemenea, asigură-te că sursa are cabluri suficient de lungi, pentru a le putea conecta fără eforturi la placa de bază.

Zgomotul. Probabil că nu este doar o manie a mea. Zgomotul oboseşte şi enervează. Aşa că îţi recomandăm din nou să citeşte pe Internet aprecierile internauţilor privind zgomotul scos de sursa pe care ai pus ochii. Alege, deci, o sursă cât mai puţin zgomotoasă.

UPS (Uninterpretable Power Supply).
Dacă vrei să-ţi protejezi munca de o eventuală pană de curent, poţi lua în calcul achiziţia unui UPS, care are mai multe beneficii, pe lângă faptul că-ţi asigură o autonomie de 10-15 minute în cazul în care rămâi fără energie electrică.

Printre producătorii care furnizează surse de calitate enumerăm: Corsair, Enermax, Enhance, Fortron/Sparkle/FSP Group, Hiper, PC Power Cooling, Seasonic, SevenTeam, SilenX, XClio and Zippy. În orice caz, acest domeniu este unul în care se aplică foarte bine zicala "primeşti ce plăteşti".

Înainte de a te decide să cumperi componentele calculatorului, te poate ajuta să vezi ce arhitecturi au imaginat alţii. Poţi intra pe PCPartPicker.com, un site unde diverse persoane îşi publică compunerea calculatorului şi unde îţi poţi practic construi computerul, căci administratorii site-ului îţi pun la dispoziţie o interfanţă extraordinară, cu sute de componente şi preţuri, doar să le alegi şi să le foloseşti pentru construirea unui computer după dorinţa ta.

Construieşte-ţi singur computerul (5)

 

 

 

Articolul reprezintă traducerea aproximativă şi adaptarea acestui articol, cu acordul editorului.

Scris de: Iosif A.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.