sinucidereAntidepresivele utilizate în prezent au nevoie de 3-8 săptămâni pentru a da rezultate şi sunt eficiente în doar 50% dintre cazuri. Un nou tip de antidepresiv promite să trateze depresia repede, fără prea multe efecte secundare. Profesorul Scott Thempson de la University of Maryland School of Medecine, care a condus cercetările, consideră că "Rezultatele indică o nouă clasă de medicamente antidepresive. Avem dovezi că aceşti compuşi chimici pot înlătura simptomele devastatoare ale depresiei în mai puţin de o zi, înlăturând multe dintre dezavantajele care însoţesc actuala medicaţie".

Comentarii -

La cumpăraturiEste posibil ca foamea  să aibă o influenţă directă asupra cantităţii de bunuri cumpărate? Cercetătoarea Alison Jing Xu, care studiază procesul decizional în cadrul Universităţii Minnesota din Minneapolis, după ce şi-a potolit foamea într-un restaurant, s-a întrebat de ce şi-a cumpărat 10 perechi de colanţi cu 30 de minute în urmă, când ar fi avut nevoie doar de două.

Comentarii -

Oamenii devin din ce în ce mai proşti. Această afirmaţie a apărut într-un articol din New Scientist, unde se consideră că există o scădere a coeficientului de  inteligenţă în ţări dezvoltate, precum Regatul Unit, Australia şi Olanda. Deşi dezbaterile din trecut aveau ca temă principală faptul că nivelul de inteligenţă reprezintă o caracteristică ce nu poate fi schimbată, se pare că există cercetări recente ce demonstrează contrariul.

Comentarii -

Deşi poate părea o idee bună să lucrezi împreună cu alţi oameni pentru a-ţi aminti informaţii importante, dovezile sugerează că lucrurile nu stau de obicei aşa. Rememorarea individuală este cea mai eficientă, în timp ce rememorarea socială are unele neajunsuri, întrerupându-ne fluxul memoriei şi inhibând amintiri. Însă aceste dovezi sunt obţinute în mare parte atunci când rogi oamenii să colaboreze cu un străin.

Comentarii -

Amintirea şi imaginaţia activează aceeaşi regiune cerebrală cheie, însă depind de procese neurale diferite. Amintirea şi imaginaţia par să fie funcţii foarte diferite, una recuperând informaţii adevărate din trecut, cealaltă privind irealul sau explorând viitorul. Și, cu toate acestea, mulţi pacienţi cu leziuni ale hipocampului (o structură de la nivelul lobilor temporali) - şi cu deteriorări ale memoriei rezultante - au probleme în a-şi imagina viitorul.

Comentarii -

Modul în care majoritatea dintre noi aleg să se comporte este puternic modelat de comportamentul altora (sau, mai exact, de percepţia noastră asupra comportamentului acestora). Psihologii numesc asta influenţa „normelor sociale”, iar puterea ei a fost cercetată intens în contextul comportamentelor „prietenoase cu mediul”, cum ar fi reciclarea, şi al celor legate de sănătate, cum ar fi alcoolismul impulsiv şi frecvenţa practicării exerciţiilor fizice.

Comentarii -

Prima impresieProbabil că ai trecut prin asta - cunoşti o persoană nouă şi în câteva secunde simţi vibraţii pozitive sau negative venind de la ea. Aşa realizezi tu procesul de „thin slicing” (literalmente „feliere subţire”) - deduci informaţii despre o persoană bazându-te pe „indicii”, unele mai evidente decât altele. Psihologii au studiat acest proces în detaliu. De exemplu, au demonstrat că ne dăm seama dacă un străin este demn de încredere în mai puţin de o zecime de secundă.

Comentarii -

Poate un muzician să fie dislexic? Întrebarea ar putea părea ciudată, însă relevanţa acesteia devine clară atunci când analizezi teoriile auditive asupra dislexiei. Știm de mai multe decenii că majoritatea dislexicilor se descurcă prost la procesarea fonologică – segmentarea şi identificarea sunetelor vorbirii şi asocierea acestora cu literele scrise.

Comentarii -

Sondajele publice arată că mulţi oameni văd sinuciderea ca fiind greşită din punct de vedere moral. Când sunt întrebaţi de ce, aceştia se referă de obicei la răul provocat familiei şi prietenilor decedatului şi victimei însăşi. Cu toate acestea, un nou studiu fascinant dezvăluie dovezi care sugerează că un motiv mai important pentru care oamenii cred că sinuciderea este greşită din punct de vedere moral este faptul că îl consideră drept o pângărire a sufletului victimei.

Comentarii -

Robin WilliamsÎn articolul său, Robin Williams: Genius and Depression from the Same Well?, publicat recent în Psychology Today, dr.  Jonathan Shedler, profesor clinician asociat al Școlii de Medicină, Universitatea din Colorado, afirmă că „sinuciderea lui Robin Williams este o tragedie, dar nu o surpriză”, întrucât, sursa geniului său şi cea a depresiei sale au fost una şi aceeaşi.

Comentarii -

Este un lucru bun faptul că unele cuvinte au mai multe înţelesuri – cuvintele ambigue fac de fapt comunicarea mai uşoară şi ar putea fi o consecinţă inevitabilă a evoluţiei limbii, conform unei noi cercetări realizate de profesorul extern Santa Fe Insitute, Ricard Sole şi fizicianul Luis Seoane de la Pompeu Fabra University.

Comentarii -

Creier in timpul meditatieiMindfulness. Zen. Acem. Meditation drumming. Chakra. Meditaţie budistă şi transcendentală. Există nenumărate moduri de a medita, dar scopul lor rămâne practic acelaşi: mai multă pace sufletească, mai puţin stres, o concentrare mai bună, o mai mare conştiinţă de sine şi o mai bună procesare a gândurilor şi sentimentelor.

Comentarii -

Regiuni creier. Credit: Neuron, Neubert et al.Cercetătorii de la Oxford University au identificat o zonă din creierului uman care arată complet diferit faţă de regiunile cerebrale ale celor mai apropiate rude ale noastre. Se crede că această zonă specială din creierul uman care a fost identificată de cercetători este responsabilă cu planificarea și cu luarea deciziilor, acţiuni care se consideră că reprezintă caracteristici pur umane.

Comentarii -

Creierul este un organ izolat. Neuronii sunt celule care alcătuiesc creierul, nervii şi măduva spinării şi ei comunică unii cu alţii cu ajutorul unor impulsuri electrice cunoscute sub numele de potenţial de acţiune, dar interacţiunile dintre neuroni sunt complicate şi greu de înţeles. Este dificil să putem ajunge la creier: introducerea unor instrumente prin craniu în creier necesită o intervenţie chirurgicală.

Comentarii -

Şase domenii ale dezvoltării umane sunt esenţiale pentru starea de bine. Potrivit unui studiu recent, fericirea este asociată mai mult cu relaţiile sociale decât cu reuşitele academice. În timp ce relaţiile sociale durabile din copilărie şi adolescenţă au fost asociate cu adulţi mai fericiţi, asocierile cu reuşitele academice erau mult mai modeste.

Comentarii -

Complicatul proces al identificării celei mai potrivite persoane pentru o anumită funcţie a intrat într-o nouă etapă în ultimii ani. Pe lângă tradiţionalele publicări de anunţuri pe site-uri specializate în recrutare, interviuri succesive cu potenţialii candidaţi şi teste plicticoase care să dezvăluie adevăratele talente ale celor chestionaţi a apărut o nouă modă: testarea pentru slujbă prin joc.

Comentarii -

Un studiu realizat de MIT (Massachutes Institute of Technology – Institutul de Tehnologie din Massachutes) dezvăluie cauzele comportamentului compulsiv, ceea ce va putea duce la îmbunătăţirea tratamentului tulburării obsesiv compulsive. Prin activarea unui circuit din creier care controlează comportamentul compulsiv, neurologii de la MIT au demonstrat că pot opri un comportament compulsiv la şoareci.

Comentarii -

O ciocolată pe tastatură, aşezată cu grijă dis-de-dimineaţă, înainte ca lumea să apară la birou. Nu este o chestiune romantică, aşa cum v-aţi putea imagina la prima vedere şi nici reclamă la noua ciocolată conţinând cele mai recent descoperite fructe de pădure. Şi nici ziua directorului general. E vorba de o raţiune pragmatică a departamentului de HR. Una dintre cele mai dulci şi eficiente modalităţi de a creşte productivitatea angajaţilor. Cu costuri rezonabile, bineînţeles, căci altfel n-ar avea şanse de reuşită, nu-i aşa?

Comentarii -

Un cercetător de la Auburn University a format o echipă cu National Institutes of Health pentru a studia modul cum arată reţelele neuronale ale unei persoane având convingeri religioase şi a descoperit că interacţiunile cerebrale ale persoanelor religioase sunt diferite de cele ale persoanelor nereligioase.

Comentarii -

Iluziile vizuale, precum iluzia iepurelui-raţă (în imaginea de mai sus) şi iluzia zidului-cafenea (în imaginea de mai jos) sunt fascinante deoarece ne reamintesc de discrepanţa dintre percepţie şi realitate. Cunoştinţele noastre despre aceste iluzii au fost limitate, în mare parte, la studiile cu subiecţi umani. Totuşi, acestea urmează să se schimbe. Există dovezi propuse, dar neaprobate, care arată că şi alte animale pot cădea pradă aceloraşi iluzii.

Comentarii -

ConstiintaUn studiu ce reprezintă o revizuire şi o actualizare a unei teorii controversate veche de 20 de ani cu privire la conştiinţă a fost publicat în Physics of Life Reviews. În acesta se susţine că emergenţa conştiinţei este urmare a unor activităţi care au loc la un nivel mai profund în interiorul neuronilor creierului.

Comentarii -

Adaptarea hedonicaTrăim într-o lume în care abundenţa materială este mai mare decât ne-am fi imaginat vreodată. Cu toate acestea, nivelul de fericire pe care bunurile materiale ni-l oferă nu este atât de mare pe cât ne-am aştepta. Acest lucru se întâmplă, în mare parte, din cauza adaptării hedonice, ce reprezintă modul în care ne obişnuim cu lucrurile plăcute din viaţa noastră, reducându-le astfel impactul asupra stării de bine pe care o resimţim pe termen lung.

Comentarii -

Studii importante au descoperit faptul că copiii al căror tata are o vârstă înaintată sunt mult mai predispuşi să sufere de autism, ADHD şi tulburare bipolară. Un nou studiu a revelat faptul că copiii cu un tată mai în vârstă dezvoltă un risc mai mare de boli mentale grave. Descoperirile provin de la un număr enorm de persoane: toate persoanele care s-au născut în Suedia între anii 1973 şi 2001 (D’Onofrio şi colaboratorii, 2014).

Comentarii -

În conformitate cu teoria fericirii durabile, faptul de a fi fericit şi menţinerea stării de fericire au de a face cu activităţile noastre de zi cu zi. Cercetările sugerează că 50% din fericirea noastră se bazează pe contribuţia genetică, 10% pe circumstanţele vieţii noastre, iar restul de 40% este determinat de activităţile noastre de zi cu zi. Dar există dovezi care sprijină această teorie?

Comentarii -

Lectorii captivanţi te influenţează să fii plin de încredere. Prezentatorii de programe ştiinţifice care sunt elocvenţi şi captivanţi (în rândul cărora se numără şi  fizicianul Brian Cox) fac procesul de învăţare să pară distractiv şi uşor. Atât de mult încât un nou studiu relevă că ei îi fac pe ascultători să devină prea încrezători. Atunci când un prezentator prezintă informaţii complicate fără efort, studenţii au în  mod eronat senzaţia că au dobândit o înţelegere fermă a materialului.

Comentarii -

Tanara lecturandÎn vremea noastră, standurile librăriilor sunt pline de cărţi de auto-ajutorare indicate în caz de depresie, dar pe care dintre ele ni le recomandă experţii şi care au efect? Liz Anderson de la Universitatea din Bristol şi colegii săi au analizat utilizarea acestui tip de cărţi în tratarea depresiei (Anderson şi ceilalţi, 2005). Ei au descoperit un număr de şase cărţi cu recomandări din partea experţilor, deşi doar una cu dovezi pentru eficacitatea ei.

Comentarii -

EntuziasmUn studiu despre activităţile care induc anxietate, cum ar fi, vorbitul în public, a descoperit că răspunsul intuitiv – încercarea conştientă de a se calma – nu este cea mai bună strategie. În schimb, persoanele care, înainte de o încercare grea şi stresantă, au fost învăţate să spună „Sunt entuziasmat” s-au descurcat mai bine. Descoperirea contrară a ceea ce s-a intuit până acum provine dintr-o serie de experimente realizate de Alison Wood Brooks pentru a fi publicate în revista Journal of Experimental Psychology (Brooks, 2013).

Comentarii -

Amnezia infantilaPoţi călători în jurul lumii cu un copil mai mic de 3 ani şi aproape sigur, copilul, odată cu înaintarea în vârstă, nu-şi va mai aminti nici măcar o excursie cu barca, un zbor cu avionul sau un apus. Acest lucru se datorează unui fenomen, cunoscut sub numele de amnezia copilăriei sau amnezie infantilă, ceea ce înseamnă că mulţi dintre noi ne pierdem primele amintiri autobiografice.

Comentarii -

Creierul bărbaţilor are o conectivitate mai bună între partea din faţă şi cea din spate, în timp ce creierul femeilor are o mai bună conectare între cele două emisfere. Un nou studiu fascinant privind creierul, realizat pe 949 de tineri, a descoperit diferenţe uimitoare de gen între conexiunile neurale ale bărbaţilor şi ale femeilor.

Comentarii -

Aproximativ trei milioane de americani au relaţii la distanţă, însă acestea rezistă? Contrar celor ştiute până acum, relaţiile la distanţă pot rezista, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Communication (Jiang & Hancock, 2013). Există doi factori care facilitează menţinerea relaţiilor la distanţă: partenerii să-şi transmită unul altuia informaţii cu caracter intim şi să aibă o opinie idealizată a celuilalt.

Comentarii -