Ceasul internMemoria de lucru este precum un set de hârtii de luat notiţe al sistemului nervos. Persoanele cu o capacitate ridicată a memoriei de lucru pot reţine mai multe informaţii în timp ce rezolvă concomitent probleme sau îndeplinesc o sarcină care generează confuzie.

 

 


De curând, s-a vehiculat  posibilitatea ca memoria de lucru să fie îmbunătăţită prin antrenament, cu beneficii în lanţ asupra nivelul IQ-ului şi realizărilor academice. Un nou studiu sugerează faptul că un asemenea antrenament ar trebui urmat de următoarea notă de subsol: " Îmbunătăţirea memoriei de lucru îţi poate afecta percepţia asupra timpului.”


James Woehrle şi Joseph Magliano au împărţit 99 de studenţi în două grupe în funcţie de capacităţile ridicate sau scăzute asociate memoriei lor de lucru. Apoi, studenţii au făcut operaţii de scădere în minte. Li s-a spus că sarcina lor principală era una matematică, dar că o provocare suplimentară era rezolvarea operaţiilor într-o anumită perioadă, resimţită după propria percepţie a timpului: fie două minute, fie patru minute.

Descoperirea fascinantă este că timpul trece mai repede pentru studenţii care au o capacitate ridicată a memoriei de lucru. Când li s-a spus să facă operaţii matematice timp de patru minute, ei au avut tendinţa să lucreze mai mult, estimând că timpul expirase mai târziu decât voluntarii cu o memorie de lucru scăzută.



 

Ce s-a întâmplat? De ce având mai multă memorie de lucru s-a accelerat trecerea timpului? Woehrle şi Magliano au spus că descoperirea a reprodus o explicaţie populară a estimării timpului, care stabileşte că ritmul de trecere a timpului este controlat de un soi de ceas ori cronometru intern, ale cărui impulsuri se acumulează la nivelul contorului intern asociat. Mai multe impulsuri acumulate la nivelul contorului sugerează faptul că a trecut mai mult timp. Esenţial e faptul că acest proces este dependent de atenţie. Când acordăm atenţie timpului, fiecare impuls ajunge la nivelul contorului, iar timpul pare că trece mai greu. Prin contrast, dacă atenţia ta este concentrată în altă parte, mai puţine impulsuri ajung la nivelul contorului, ca şi cum ar fi trecut mai puţin timp decât a trecut de fapt (cu alte cuvinte apare senzaţia subiectivă că timpul zboară).

Potrivit Ipotezei Capacităţii Memoriei de Lucru formulate de Woehrle şi Magliano - studenţii din studiul de faţă dotaţi cu o memorie de lucru superioară au fost capabili să-şi concentreze aproape toată atenţia pe sarcinile primare de matematică. Acest lucru a avut beneficii asupra performanţei lor matematice, dar a condus şi la faptul că ei erau mai puţin vigilenţi la acumularea impulsurilor la nivelul ceasului lor intern. Din contră, studenţii cu o memorie de lucru scăzută nu s-au putut abţine de la a aloca o parte a atenţiei lor celei de-a doua sarcini – percepţia timpului - devenind astfel mai conştienţi de trecerea acestuia. Ca o consecinţă, percepţia timpului în cazul studenţilor cu o memorie de lucru scăzută a fost mai precisă, dar performanţele lor matematice au avut de suferit. Cercetătorii afirmă că aceste descoperiri pot avea "implicaţii profunde în ceea ce priveşte performanţele în activităţile de învăţare... e posibil ca studenţii cu o memorie de lucru scăzută să se 'gândească' prea mult la timpul pe care îl alocă studiului şcolar."

Noile descoperiri sunt complementare studiilor anterioare care arătaseră că o capacitate a memoriei de lucru mai mare este asociată cu o percepţie mai precisă a timpului, atunci când percepţia timpului este sarcina principală. În acest caz, o memorie de lucru mai performantă le permite subiecţilor o vigilenţă sporită asupra ceasului intern al organismului. Într-adevăr, în studiul de faţă percepţia timpului pentru grupul studenţilor cu o memorie de lucru mai ridicată a fost superioară într-un experiment de control în care trebuiau doar să estimeze trecerea timpului.




Articolul reprezintă traducerea articolului Having superior working memory capacity can make time go faster, publicat pe site-ul http://bps-research-digest.blogspot.com.
Traducere: Ioana Mădălina Ilinca

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.