AspirinaAspirina reduce simţitor riscul apariţiei cancerului de colon la persoanele care au în familie astfel de cazuri. Dispunem astăzi de cele mai relevante rezultate privind rolul pe care aspirina îl poate avea în prevenirea acestui tip de cancer, cancerul de colon.

 

 

 

 

Dacă studiile mai vechi au sugerat doar că aspirina poate preveni cancerul, noul studiu, condus de John Burn de la Universitatea din Newcastle, este primul al cărui scop principal a fost acela de a observa dacă aspirina reduce riscul apariţiei cancerului de colon. Iar rezultatele studiului confirmă rolul preventiv al aspirinei, atât în cazul cancerului de colon, cât şi al altor tipuri de cancer.

"Am încercat să vedem dacă aspirina previne apariţia cancerului şi am constat că se întâmplă", a afirmat cercetătorul amintit.

Deşi studiul se focalizează pe cancerul de colon ereditar, acesta adaugă greutate argumentului că oricine manifestă un risc mare de apariţie a cancerului de colon - şi, posibil, şi alte tipuri de cancer - ar trebui să ia în considerare să ia aspirină.

Cancerul de colon este este unul dintre tipurile de cancer cu cel impact foarte mare în ceea ce priveşte mortalitatea, 160 de mii de astfel de cazuri fiind diagnosticate în fiecare an în Statele Unite. Dintre acestea, între 2 şi 7 procente sunt provocate de o formă ereditară  a bolii, numită Sindromul Lynch, care afectează genele responsabile pentru detectarea şi repararea ADN-ului, crescând riscul apariţiei cancerului de colon şi al cancerului uterin.

 

 

 

Care este perioada optimă de administrare a aspirinei pentru a avea efecte maxime?

Burn şi colegii acestuia au studiat 861 de persoane cu Sindromul Lynch, cărora li s-a administrat 300 de miligrame de aspirină pe zi, în tablete ori medicamente placebo, între 1999 şi 2005. Până în anul 2010 au fost consemnate 19 cazuri noi de cancer de colon la cei cărora li s-a dat aspirină şi 34 la cei din grupul "placebo".

Dar când s-au analizat efectele aspirinei asupra acelor persoane care au luat medicamentul pentru mai mult de 2 ani - circa 60% dintre participanţii la studiu - efectele benefice al aspirinei au fost şi mai pronunţate, cu doar 10 cazuri de cancer în grupul celor cărora li s-a administrat aspirină şi 23 de cazuri în grupul "placebo", fiind, deci, vorba de o reducere de 63 de procente.

"Este vorba de prima dovadă că aspirina este eficientă în reducerea riscului crescut de apariţie a cancerului" afirmă Peter Rothwell, de la Universitatea Oxford, care anterior a mai publicat articole arătând că o doză zilnică de 75 miligrame de aspirină pentru mai mult de 5 ani reduce riscul apariţiei cancerului cu 34 de procente pentru toate tipurile de cancer şi 54 de procente pentru cancere gastrointestinale, ca cel de esofag, stomac, intestine, pancreas şi ficat.

"Fără rezultatele anterioare care au arătat că aspirina previne cancerul de colon în genere, ar fi fost dificil să generalizăm noile rezultate şi la populaţia care nu are Sindromul Lynch. Pentru că ştim deja efectele aspirinei, aceste noi date obţinute sunt foarte importante în sprijinul ideii că efectul aspirinei poate fi generalizat".

 

Riscuri şi beneficii ale administrării aspirinei

Ce spune studiul despre reducerea riscului apariţiei cancerului, de alte tipuri decât cel de colon? Atunci când Burn a cercetat tipurile de cancer aflate în legătură cu Sindromul Lynch, incluzând aici cancerul de uter - s-a constatat că circa 30% dintre pacienţii care au luat medicamente placebo s-au îmbolnăvit de cancer, pe când cei care au luat aspirină numai 15%. Alte studii (Rothwell) au arătat, de asemenea, că aspirina joacă un rol în prevenirea cancerului, deşi sunt mai puţine dovezi că ar preveni cancerele "hormonale", cum este cancerul la sân ori cancerul de prostată.

Cu toate beneficiile sale, trebuie amintit că aspirina creşte uşor riscul apariţiei sângerărilor gastrointestinale şi al apariţiei ulcerului, însemnând că beneficiile trebuie cântărite în comparaţie cu riscurile. "Eu iau aspirină, iar această decizie este bazată pe o privire comparativă a riscurilor şi beneficiilor" declară Burn, care mai adaugă că au trecut 25 de ani în care s-au acumulat date privind legătura dintre administrarea aspirinei şi reducerea riscului apariţiei cancerului. "Oricine poate judeca pe baza acestor rezultate şi face o alegere în consecinţă".

 

Riscul inflamaţiei

În studiul nostru, 11 persoane din grupul căruia i s-a administrat aspirină şi 9 persoane din grupul "placebo" au suferit de sângerări gastrointestinale ori ulcer pe timpul studiului. Riscul acestor efecte secundare poate fi redus prin folosirea aspirinei tamponate reduce riscul iritării mucoasei stomacale, deşi oricine începe administrarea regulată a aspirinei ar trebui să consulte un doctor înainte.

 

Cum previne aspirina cancerul?

O posibilitate este prin blocarea enzimei Cox-2, o enzimă asociată cu inflamarea. "O teorie este aceea că prin blocarea procesului inflamator se  blochează cumva evoluţia cancerului" afirmă Burn.

De asemenea, aspirina pare să prevină apariţia cancerului, blocându-l de la început. Munca de laborator a arătat că salicilatul (salicylate), ingredientul activ al aspirinei, potenţează procesul de apoptoză - moartea programată a celulei - atunci când celulele dezvoltă o anomalie pe timpul divizării. Întrucât celulele care formează pelicula protectoare a colonului sunt înlocuite la fiecare 5 zile de o populaţie de celule stem care se divid în mod constant, se poate întâmpla ca salicilatul să sprijine extincţia celulelor stem maligne.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Daily aspirin cuts risk of colorectal cancer, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.