Produse cosmeticePractic toată lumea este conştientă de legătura care există între colesterolul crescut în sânge şi declanşarea bolilor de inimă. Dar faptul că deseori colesterolul este folosit ca ingredient în produsele cosmetice ar putea fi o surpriză pentru mulţi dintre noi. De ce este folosit în acest mod şi de ce ne îngrijorează faptul că acesta este adăugat în astfel de produse?

 

 

Multe produse cosmetice, începând de la ruj şi până la creme hidratante, conţin ingrediente cunoscute sub numele de emoliente. Scopul principal al acestora este să menţină umiditatea pielii. Deshidratarea este cea care reduce supleţea şi fineţea pielii şi determină o consistenţă uscată, solzoasă a acesteia.

Emolientele sunt substanţe chimice care acoperă pielea şi previn astfel pierderea umezelii. Uleiurile sunt emoliente foarte eficiente, însă senzaţia de alunecare pe care o determină este un impediment. În general, dezideratul este să găsim substanţe care previn pierderea de umiditate, fără ca cel care le utilizează să aibă senzaţia că este o minge de grăsime. Colesterol întruneşte aceste caracteristici. Acesta este absorbit rapid la nivelul pielii şi acţionează ca un emolient foarte eficace, fără să fie unsuros.

În ceea ce priveşte aspectul care ne îngrijorează, colesterolul se găseşte numai la animale şi, prin urmare, toate sursele sunt derivate din animale. Cea mai uşoară modalitate de a obţine colesterol pentru comerţ este prin extracţia din măduva spinării de la vită sau din lanolină, grăsimea naturală care se găseşte în lână.

În prezent se acordă un interes deosebit oricărui produs derivat de la animale, în special creierului provenit de la vaci şi măduvei spinării, datorită posibilităţii de a fi transmisă encefalopatia spongiformă bovină (ESB), mai bine cunoscută sub numele de "boala vacii nebune". Opinia predominantă este că această problemă a fost iniţial cauzată de hrănirea vitelor cu produse animale, inclusiv cu cele provenite de la oi. Când colesterolul este extras din măduva spinării sau lână, există întotdeauna riscul de contaminare cu urme ale altor produse de origine animală, poate chiar cu proteine speciale, cunoscute sub numele de "prioni", care au fost implicate în apariţia bolii vacii nebune. Riscul ca un producător să contracteze boala vacii nebune din cosmetice este aproape zero, dar producătorii de cosmetice trebuie să se confrunte cu faptul că în rândul consumatorilor există percepţia că includerea oricărui produs animal în cosmetice nu este de dorit.

Acesta este motivul datorită căruia producătorii sunt în căutarea unor surse non-animale de colesterol. Chimiştii de la Sigma-Aldrich au dezvoltat un proces care permite sintetizarea colesterolului din surse vegetale. Unele plante, cum ar fi yamul mexican, sunt surse excelente de steroizi, care printr-o succesiune de reacţii chimice pot fi convertite în colesterol. Acest colesterol poate fi utilizat atât în produsele cosmetice, cât şi de cercetătorii care folosesc colesterol în culturile de celule, datorită proprietăţilor sale de a accelera creşterea, o caracteristică importantă în cercetarea farmaceutică. Conceperea unui proces sintetic cu ajutorul căruia se poate produce colesterol folosind materii prime de provenienţă vegetală este un alt exemplu de rezolvare a unei probleme, prin utilizarea adecvată a chimiei.

Traducere de Ecaterina Pavel după acest articol, cu acordul autorului.