Energia intunecataEste una dintre cele mai faimoase şi mai stânjenitoare probleme ale fizicii. În 1998 astronomii au descoperit faptul că Universul se extinde cu o viteză din ce în ce mai mare. Este un efect ale cărui cauze le căutăm încă. O sugestie: energia întunecată.

 

 

 

Nu are sens! Anomalia Pioneer (8)

 

Până la acel moment toată lumea credea că expansiunea Universului încetinea, încă de la Big Bang.

Teoreticienii se zbat încă să găsească o explicaţie pertinentă,” declară cosmologa Katherine Freese de la Universitatea Michigan, Ann Arbor. “Cu toţii sperăm ca observaţiile viitoare ale supernovelor, ale roiurilor de galaxii şi aşa mai departe să ne ofere mai multe indicii.

O sugestie este că o anumită proprietate a spaţiului este responsabilă pentru accelerarea extinderii Universului – cosmologii o numesc energie întunecată. Dar toate încercările de a o identifica au fost departe de a se solda cu vreo reuşită. Este de asemenea posibil ca teoria generală a relativităţii a lui Einstein să trebuiască ajustată când este aplicată la cele mai mari scări ale Universului. "Domeniul este unul larg deschis," spune Freese.

 

Nu are sens! Panta Kuiper (10)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.