Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

5 plusuri 0 minusuri
3.8k vizualizari

Eugenismul este o teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție. Scopurile declarate sunt acelea de a crea oameni mai sănătoși, mai inteligenți, economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane.

Experimentat (3.3k puncte) in categoria Biologie
0 0
Doar o scuza pentru a manipula populatia.

4 Raspunsuri

7 plusuri 1 minus
Salut Marco,

atat biologia cat si sociologia nu sunt punctele mele forte, dar as dori sa sublieniez un aspect pe care eu personal il consider foarte important. Amanuntul (aparent) "prin diverse mijloace de interventie" a produs suferinta pe scara larga. Tocmai de aceea, un raspuns partial pentru intrebarea ta ar fi ca eugenia cred ca este scoasa in afara legii in majoritatea statelor lumii.

Ideea este ca pe cat de atractiva pare aceasta definitie, ea nu face decat sa ascunda niste monstruozitati. Cea mai cunoscuta dintre acestea fiind Holocaustul.

O seara buna !
Junior (717 puncte)
2 plusuri 8 minusuri

Salut.

Eugenismul este exact ceea ce au vrut nazistii sa faca,adica o rasa superioara-ARIANA.Si ideea de baza nu e deloc rea-oameni mai sănătoși, mai inteligenți-superoameni. [text şters - opinii pro-naziste]

@Schipix:Fara suferinta pe scara larga nu exista PROGRES.Omenirea evoluaza datorita razboaielor si inarmarii.Daca am fi trait toti ca Iisus(gen curentul hippie al anilor 60) nu am fi descoperit niciodata bomba nucleara.

Organizatiile neonaziste sustin in continuare eugenismul.pa

Junior (936 puncte)
0 0
Salut,
In primul rand eugenia (sau mai sugestiv eugenetica) a fost un curent pseudo-stiintific care a precedat nazismul. Nazistii au fost cei care au mers cel mai departe cu aplicarea acestei teorii bio-sociale, insa nu au fost singurii adepti ai acesteia.
In al doilea rand a afirma ca omenirea ar fi fost mult mai evoluata daca Hitler ar fi castigat razboiul mie mi se pare o afirmatie pe cat de [text sters - jigniri] pe atat de monstruoasa. Este *** pentru ca nu vad pe ce baze teoretice sau practice ai facut tu o astfel de prognoza. Este monstruoasa pentru ca ... De fapt mi se pare inutil sa iti argumentez. Un minim de constientizare al lumii in care traim (inclusiv al istoriei) ar trebui sa nu-ti nasca astfel de ganduri. Un minim de bun simt vis-a-vis de ceea ce inseamna umanitate, n-ar trebui sa iti permita sa iti faci publice astfel de ganduri.
In alta ordine de idei Romania nu a aderat la Axa pentru punerea in practica a eugeniei.

P.S. Este ultima oara cand voi mai purta un dialog cu tine, indiferent de subiect. [text sters / jigniri]
O zi buna !
0 0
Rog aministratorii forumului sa se sesizeze. Este foarte grava o propagare a unor astfel de idei. Intrebarea este binevenita si nu este responsabila pt derapajele ulterioare, insa cele din urma trebuiesc taxate. Dreptul la opinie in astfel de cazuri nu poate justifica proliferarea, legalitatea si justetea unor astfel de idei.
0 0
@schipi nush ce te ataci atata de la un raspuns, este o parere personala care are dreptul sa si-o sustina. Daca esti prea religios dute pe alte site-uri religioase.
1 0
N-are rost sa comentam ce ar fi facut Hitler pentru ca rasa pe care o dorea ca dominanta nu e sustinuta cu argumente stiintifice ca fiind cea mai buna. Pe langa asta, regimul nu era unul care sa reziste pe termen lung, chiar daca ar fi castigat razboiul; poti omori cateva milioane de oameni care nu intra in tipare, dar in niciun caz cateva sute de milioane - iar daca raman doar cei destepti si puternici, cine mai munceste in mina, cine mai spala wc-uri?? Fiecare are rolul sau.

Cat despre selectii, nu toate sunt ilegale. Un exemplu este amiocenteza facuta sarcinilor cu risc de sindrom Down sau alte malformatii, iar daca la testul ADN iese pozitiv, e recomandat si de obicei se opteaza pt avort. Se aleg urmasii valizi.
0 0
@Gabriela:Stiu ca esti mai dezghetata la minte si poti vedea prin ceata care sta pe ochii marii majoritati.Maine(Duminica 17.06.2012) NEONAZISTII vor prelua puterea in Grecia(Maine in Grecia sunt alegeri).Nu prea se spune la stiri dar Neonazistii sunt pe primul loc in sondaje iar luni Grecia va iesi din zona euro.Nu stiu ce urmari vor fi.Ne mai auzim.pa
0 0
Se poate sa se intample asta, pentru ca istoria ne arata ca de cate ori exista crize de diverse naturi, in special economice, populatia sau o parte a acesteia tinde catre extreme. Comunismul a avut atata succes ca urmare a razboiului provocat de cealalta extrema.

Asta nu inseamna neaparat ca e bine. Societatea are impresia ca o schimbare brusca ar putea duce la o crestere rapida. Daca luam cazul Greciei, de vor alege astazi neonazistii parerea mea e ca in cativa ani tara va ajunge la coada Europei - va fi izolata economic si poate si social.

Daca ne uitam la cazul Egiptului, ei au vrut schimbare pentru ca traiau intr-o semidicatura, insa au inlocuit-o cu extremism (musulman), ceea ce dauneaza grav turismului din care ei traiesc, si o duc din ce in ce mai rau. Echilibrul si calea de mijloc de obicei e cea mai buna strategie pe termen lung.

Cat despre selectia artificiala, n-am fost niciodata de acord cu indepartarea sau marginalizarea celor ce nu sunt perfecti si nu se ridica la standardele cerute, insa am fost intotdeauna de acord cu EVITAREA aparitiei lor, prin diverse mijloace - medicale, genetice, sociale.
0 0
Salut Best !

Observ ca ziua de luni a sosit si neonazistii n-au luat puterea in Grecia - au obtinut "numai" vreo 7% ....
0 0
Dupa cum spuneam, unii au tins catre extreme, asa cum la niste alegeri trecute din Romania au capatat un procent mult mai mare ca de obicei partidul Romania Mare, care evident nu avea si n-o sa aiba vreo sansa vreodata sa ajunga la putere.
2 plusuri 3 minusuri

@Pt toti-ESTE EXTREM DE DUR CEEA CE O SA SPUN DAR E ADEVARAT:De ce este asa de greu sa acceptati adevarul chiar daca doare.Omenirea este o natie razboinica-avem razboiul in sange fie ca ne place sau nu.PROGRESUL TEHNOLOGIC se datoreaza razboiului si nu religiei.Blackbird sau aripa zburatoare s-a descoperit tot datorita nazistilor,Sistemul Night Vision l-au descoperit tot nazistii(luneta pt noapte numita GERMAN INFRARED NIGHT VISION-numit VAMPIRE),avionul Komet(messerschmitt ME 163 KOMET),rachetele V1 SI V2(Cu tehnologia de la V2 au ajuns Americanii pe luna).Ne place sau nu ASTA E ADEVARUL.

@Schipix:De ce sa se sesizeze administratorii?Pt ca tu nu suporti adevarul?Eu nu propag niciun fel de idee-doar ti-am spus adevarul. [text sters / jigniri]

 

Junior (936 puncte)
0 0
indiferent de trecutul care l-au avut nemtii raman cei mai dezghetati si corecti oameni. Eu unu as prefera ca tara sa fie condusa de nemti decat de-ai nostri. Oricum cred ca e prea tarziu sa mai putem face ceva in tara asta. Au avut grija ai nostrii sa ne strice tot viitorul.
0 0
@Adet:Asta ne este soarta datorita comunismului care a tinut Romania pe loc 50 de ani.
0 plusuri 0 minusuri
In pprimul rand, consider ca aceste comentarii si dezbateri pro- si contra nazismului nu isi au rostul, pentru aceasta tema.

Ca sa-ti raspund la intrebare, organizatiile nu il mai sustin, deoarece exista o explicatie foarte simpla: Eugenismul inseamna selectarea exclusiv a genelor considerate bune de catre societate. Acest lucru va da nastere unor persoane identice din punct de vedere genotipic si fenotipic. Aceste persoane vor fi incapabile de procreere, din cauza lipsei variabilitatii genetice, atat de esentiala vietii. Nu vor fi 2 seturi diferite de cromozomi care se vor uni, ci 2 identice. Gandeste-te ca este ca un copil nascut din o sora si un frate gemeni. Nu are sanse la viata. Acest lucru va duce la extinctia rasei umane. De aceea nu se practica.

In al doilea rand, raman considerentele etice (care mai pot fi calcate in picioare, fata de primul argument ce gadila instinctul de supravietuire) care spun ca o persoana trebuie sa se nasca asa cum natura a dictat, nu la alegerea parintilor.
Novice (280 puncte)
1 1
toate animalele domestice (vaci, gaini, caini, pisici, papagali) sunt selectati dupa genele cele mai bune, cumva ai auzit ca au probleme de procreere calul Pur-sange arab ?

Chiar si natura asta face in permanenta, selecteaza genele cele mai eficiente, dar cu o viteza mult mai lenta.

Daca in zeci de mii de sate populatia s-a inrudit timp de secole si inca nu au probleme de endogamie, sunt absolut sigur ca Europa , USA, Asia au destula variabilitate genetica  intre varfuri ca sa nu se ajunga la endogamie.

Eugenisul nu s-a nascut odata cu nazistii, conceptul il cunosteau si grecii antici.

Faptul ca nazistii au facut cercetare tehnica de inalta calitate acum nu inseamna ca cercetarea este ceva rau tipic nazist. Daca nazistii au fost fascinati de imbunatatirea speciei umane asta nu inseamna ca ei au descoperit conceptul si cu ei se termina.
0 0
Te rog, informeaza-te cu privire la conceptul genetic de eugenism. Nu se refera absolut deloc la specie, rasa sau trasaturi alese de natura.
In al doilea rand, cand am comentat despre dezbaterile de dinainte, am spus ca nu isi au rostul polemicile pro sau contra naziste sau acuze aduse de unii utilizatori, altora. NU m-am referit la originea conceptului in niciun caz.
Mult spor la citit!:D
0 0
Din cursul de genetica a dezvoltarii citat:
"Eugenia favorizeaza stagnarea genomului și reducerea posibilităților de diversificare a „pool-ului genetic” al unei populații. De asemena clonarea are multe aspecte periculoase în ceea ce privește folosirea ei pentru eugenie și crearea unei populații umane de elită care în final va fi sortită extincției datorită lipsei de selectivitate a genelor deoarece la un momentdat toți indivizii vor avea material genetic similar. Există atitudini diferite de la țară la țară în ce privește clonarea si eugenia. În China, Anglia și Australia clonarea reproductivă este interzisă cu desăvârșire însă sunt permise cercetările în ce privește clonarea terapeutică. Alte țări care interzic clonarea reproductivă și o permit pe cea terapeutică sunt: SUA (în California și New Jersey), Japonia, Suedia, Singapore, Coreea de Sud și Canada. Majoritatea țărilor au o legislație incertă în ceea ce privește clonarea și altele nu au deloc legislație în acest sens. În România clonarea umană este interzisă cu desăvârșire, creșterea și dezvoltarea embrionilor umani fiind permisă doar în cazul fertilizării in vitro. Mulți oameni de știință de la universități importante din lume, precum Harvard, Cambridge și Princeton sunt împotriva clonării deoarece consideră că acest procedeu ar putea fi utilizat în mod abuziv dar conarea terapeutică este privită cu interes deoarece ne-ar putea ajuta să înțelegem numeroase aspecte legate de caracteristicile genomului uman și modul în care se dezvoltă bolile genetice. Importanța clonării
Clonarea este foarte importantă din punct de vedere al dezvoltării terapiilor și studierii modului în care celulele se comportă în diviziune. "
1 1
N-ai inteles . imi pare rau. Eugenismul nu se refera strict la clonare, este un concept cunoscut de multe secole inainte. Clonarea este o tehnica noua si inca nu este nici pe departe stapanita sau cunoscuta, nazistii habar nu aveau de ea. Deci , eugenesia-"cei bine nascuti" se poate obtine pe cale naturala prin multiple tehnici , de ex. stimulezi ca indivizii mai inteligenti sa aibe mai multi descendenti. Crezi ca ajungem la haos social daca indivizii intelgenti sunt stimulati sa faca familii numeroase ?


pe vremea nazistilor , stalinistilor, maoistilor institutele de cercetare sustineau stiintific regimul. Iar intr-o lume cu valori democrate nici o institutie nu va emite un argument strident chiar daca-l gaseste, ar risca sa ramana fara finantare, inteles ?

Exista o lunga poveste, cand un cercetator a demonstrat ca intelgenta este in mare parte mostenita genetic, socialistii lumii au luat foc, practic era interzis sa contrazici dogma lor, ii interesa mai putin adevarul, important era ca teoria lor despre lume sa nu fie contrazisa.

acum 10-20 de ani toate ziarele din occident tipau si citau tot felul de sociologi care gaseau in mod "stiintific" binefacerile multiculturalismului, pana cand musulmanii au inceput sa-si dea in petic si au refuzat sa se integreze in mod fatis, iar, coana Merkel a declarat mai tarziu  "ca sistemul multicultural a esuat".

Iar anii trecuti am fost intoxicati de incalzirea globala , si de masurile politice, economice si sociale care erau luate,  ca pana la urma sa se demonstreze ca nu este chiar atat de clar, ca datele despre temperaturile medii ale pamantului pe care au fost intocmite mii de alte texte stiintifice de fapt au fost falsificate si date pierdute.

Iar asa zisele consilii de etica sau experti in etica bat campii, este politica si religie pura camuflata in stiinta.
Universitatile americane sunt puternic influientate de gandirea de stanga, iar ideologia functioneaza uneori ca o religie.

o zi buna !
0 0
Tu ai intrebat "ce organizatii din Europa il mai sustin?" - Eu am raspuns "Niciuna"
Tu ai intrebat "ce parere aveti despre eugenism?" - Eu am spus parerea in functie de ce am invatat si m-am informat.
Nu vad cum ar putea o parere sa fie gresita, avand in vedere ca este o parere. Consider ca am avut logica in argumentare, chiar daca a fost doar din punct de vedere genetic raspunsul iar atitudinea ta reflecta incapacitatea de intelegere a celor expuse. Nu ti-am contrazis originile eugeniei, doar m-am folosit de cunostintele pe care le am cu privire la aceasta. Si m-am referit la oameni, nu la animale.
Din acest moment nu mai raspund la aceste comentarii puerile si nu mai dau curs la alte comentarii dupa.
...