Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
791 vizualizari
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Fulgerul se va  propaga   mai usor, prin zonele puternic ionizate, stiind ca un mediu ionizat devine conductor de electricitate. Directia de propagare depinde si de diferenta de potential dintre doua sau mai multe mase de aer aflate in spatiul atmosferic.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 1 minus
directia de propagare o determina cel mai inalt obiect din zona (deoarece fulgerul cauta cea mai scurta cale catre pamant de a se descarca). S-au semnalat cazuri unde pe campii au fost trasnite oi. Din aceasta cauza este recomandat daca te aflii pe un camp deschis si incepe o furtuna cu descarcari electrice, sa te asezi la orizontala pana trece furtuna.
Senior (6.9k puncte)
0 0
"(deoarece fulgerul cauta cea mai scurta cale catre pamant de a se descarca)"
Parţial corect, curentul electric se propagă pe calea cu rezistenţa electrică cea mai mică în primul rând! Legătura între obiectele înalte şi fulgere este alta, anume ca de obicei acestea au în vârf elemente bune conducătoare electrice (cruci metalice, ţepe sau mai ştiu eu ce elemente decorative metalice), deci care aduc un punct de potenţial scăzut la înălţime. Paratrăznetele sunt făcute nu doar pentru a proteja, ci chiar a atrage fulgerele pe o cale controlată de curent, scurgându-se în condiţii bune (de regulă) în pământ.

Find în câmp deschis, cel mai bun loc în care te poţi adăposti de o furtună cu multe fulgere este într-o maşină, ea creând o ecranare a interiorului şi permiţând unui eventual fulger să se scurgă (chiar prin roţi).
0 0
asa si daca nu ai masina ???
De ce nu ai zis ca in camp deschis cel mai bun loc e intr-o vila cu o bere in mana.
0 0
În câmp deschis e mult mai probabil să te afli cu o maşină, iar o vilă în câmp deschis şi în plus să găseşti şi o bere pe acolo.... cam forţezi norocul :)
0 0
nu mi-ai rasp la intrebare, daca nu ai masina ???
0 0
Dacă nu ai maşină e valabilă soluţia propusă de tine, fără discuţie. Eu am propus o altă soluţie doar, fiind probabilă prezenţa unei maşini (dacă era mai probabilă vila, o propuneam), caz în care ar fi şi incomod, dar şi mai puţin sigur să te întinzi.
...